В края на май и началото на юни над цялата Розова долина се стеле невидим, сладък аромат. Цъфти българската Роза дамасцена, чиято родина е сирийската столица Дамаск, но е избрала за своя родина България. Розата, наскоро обявена за част от културното наследство на ЮНЕСКО, е и символ на хубостта на страната ни. Сега е моментът да се порадваме на чудната й красота и аромат, да си наберем от нежното цвете директно от градините край Карлово, да опитаме ликьор и сладко от рози, да видим как се извлича розовото масло, да посетим старинна инсталация за производството му, да посетим Музея на розата в Казанлък, изложение за парфюми и Фестивала на розето. И още много неща, които можете да видите в програмата на нашия тур.
Историята на отглеждане на Роза дамасцена е от няколко столетия. Персийска легенда разказва, че принцеса Нур Джихан в чест на новия си съпруг устройва в деня на сватбата им пищно тържество. За по-голям ефект разпорежда всички поточета в градината да бъдат напълнени с розова вода. Под лъчите на изгарящото слънце, тя забелязва върху водата маслоподобна субстанция с приятен мирис. Принцесата нарича това масло с името на съпруга си Едер Гюи – розова есенция. Постепенно розата и розовата вода преминават границите на Персия и триумфират на изток в Индия, а на Запад през Мала Азия в България.
Според легендите, розата и дестилирането й са въведени в Казанлъшкия край от турчин, пристигнал от Тунис, или пък, че цветето е пренесено през XVII век от дервишки преселник, който донесъл и аламбик – меден казан за дестилация. Тогава е дестилирано и първото розово масло в България. Първата родна фирма, която започва да изнася розово масло в Европа, е основана от братята казанлъчани Димитро и Ботьо Папазоглу. След тях и други предприемачи се заемат с този бизнес, като отварят складове в западноевропейските столици и Ню Йорк, а най-много изнасят в Англия.
За добива на 1 капка розово масло са необходими 30 рози, а за 1 кг първокачествено розово масло – 3 000-3 500 кг розови цветчета. Днес българското розово масло е признато за най-качественото розово масло в света и е вписано като Защитено географско указание по Европейските схеми за качество.