Еднодневен тур “Свеж ден в Свежен”

Дневен тур 1 ден Календар12.06.2022
4304 Svejen, Bulgaria Тракия, Розовата долина Гид: Екатерина Терзиева

Село Свежен е сгушено високо в красивата Сърнена Средна гора, а през последните години се превърна в красива приказка, разказвана от уста на уста. Дали ще го посетите заради славната му история, изящната възрожденска архитектура, вкусната местна храна, тракийските мегалити, гроба на Хаджи Димитър или девствената природа, Свежен е вашата посока за пътуване във времето.

Селото е основано от търновци след падането на българското царство. Предполага се, че първите заселници в Ханджар (най-старото име на селото, впоследствие Аджар, а след 1934 г. – Свежен) са болярите на цар Иван Шишман, които предават сестра му Кера Тамара на турския султан Мурад. Засрамени от постъпката си, те не се завръщат в Търновград, а се заселват именно в Сърнена Средна гора. Преди Освобождението Аджар е околийски център с близо 5000 жители, 1000 богато устроени къщи от градски тип и 26 кръчми. Във владенията му влизат 62 села. Основен поминък е абаджийството, скотовъдството, отглеждането на маслодайни рози, а аджарци са богати търговци с кантори в Цариград и Одеса.

Основаването на Аджарската книжовна калиграфска школа през XVI-XVII век бележи културния и духовен разцвет на селото. Тя продължава традицията на Търновската книжовна школа, а калиграфите правят своите преписи на ръкописи с църковно съдържание, както и на Паисиевата история, в някогашната света обител “Свети Георги”, чиито руини са запазени и до днес. Тук през 1832-1836 г. е построено едно от най-големите светски училища в Средногорието, а обучението е изключително престижно за времето си. В средата на XIX в. в Свежен е създадено първото българско селско читалище.

В Свежен се намира 300-годишната родна къща на полк. Владимир Серафимов, който през Балканската война освобождава Централните Родопи от робството на Османската империя. Смята се, че край селото през 1868 г. е погребан Хаджи Димитър, след раняването си на връх Бузлуджа. Овчари от Свежен и съседното село Мраченик го пренасят до връх Кадрафил, където се грижат за него до смъртта му. От 2017 г. гробът на Хаджи Димитър е в книжката “100-те национални туристически обекта”.

По време на Руско-турската освободителна война селото е опожарено почти до основи, голяма част от населението му е избито, а от архитектурното му наследство остават стотина къщи. Заради тях, през 1987 г. Свежен е обявен за Архитектурно-исторически резерват. Пет от къщите са вписани като архитектурни паметници от национално значение, а сред тях е и старинната Часовникова кула.

Недалеч от Свежен се намира и мегалитът “Яйцето на змеицата” – единственото документирано досега мегалитно “яйце” на територията на България. Представлява голям скален къс с формата на яйце, поставен върху специално направен улей в грунтови скали.  Древните хора вярват, че от космическото яйце се ражда животът. На това място те поставят дарове – цветя, питки и плодове, за прослава на Бога Слънце и Богинята Земя.


Начало на събитието

Сборен пункт: 09,30 ч. до табелата на село Свежен от страната на село Мраченик

Цена за участие

Цена за възрастни – 75 лв.; деца до 12 години – 60 лв.; деца до 7 години – безплатно. За семейства или групи от над трима души – 10% отстъпка


Цената на тура включва

 • Поход до гроба на Хаджи Димитър с лицензиран водач
 • Посещение и беседа в родната къща музей на Освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов
 • Посещение и беседа за средновековната света обител “Свети Георги”, люлка на Аджарската книжовно-калиграфска школа. Разглеждане на експозицията, посветена на книжовната традиция
 • Посещение на тракийския мегалит “Яйцето на змеицата” – единственото мегалитно яйце в България
 • Пешеходна разходка с лицензиран гид из архитектурно-историческия резерват – Часовниковата кула, историческите паметници, къщата на Пенка Чолчева – кулинарка и журналистка, основателка на “Вестник на жената” през 1921 г. и авторка на редица готварски книги от първата третина на ХХ век
 • Обяд с традиционни за свеженската кухня местни ястия – ушмер, фалшив заек, свеженски картофки и др.
 • Лицензиран гид
 • Туристическа застраховка
 • 7% от таксата за участие ще бъде дарена за развитието на Туристическия информационен център в с. Свежен

 • Транспорт
  (Пътуването е на принципа на споделеното пътуване. Обадете ни се навреме, за да съдействаме с места в нашите коли)

Какво да очаквате?

“Свеж ден в Свежен” е еднодневно приключение в красивото село Свежен и зелените дебри на Сърнена Средна гора. Ще се насладим на изящната възрожденска архитектура, славната му история, вкусната местна храна, тракийските мегалити, ще отдадем почит на паметта на националния ни герой Хаджи Димитър, ще видим родната къща на Освободителя на Родопите – полк. Владимир Серафимов, ще научим за традициите на Аджарската книжовно-калиграфска школа, ще посетим средновековната света обител “Св. Георги”, ще видим Часовниковата кула и фамилната къща на Пенка Чолчева – автор на първите готварски книги от 30-те години на ХХ век, ще се заредим от изумителните природни гледки, ще вкусим от традиционните свеженски ястия. Ще бъдем и дарители за кауза – 7% от  таксата за участие ще предадем като дарение за развитие на Туристическия информационен център в с. Свежен.


Маршрут

Подробна програма по часове и обекти ще ви предоставим след потвърдена резервация.

Красивите дебри на Сърнена Средна гора

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
Попитайте ни за цената

Задай въпрос