Гастро тур “Вино, Сакар и Свиленградско малеби – неочаквано добра комбинация!”

Дневен тур 2 дни Календар17.07.2021
6500 Svilengrad, Bulgaria Източни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

В радиус от 5 километра около Свиленград думата “не” означава три неща: на български – “не”, на гръцки – “да”, а на турски- “какво”. Култури, влияния, езици и вкусове се смесват в този район, владян последователно от траки, римляни, византийци и османци. Свиленград е разположен точно до мястото, където днес се събират трите държавни граници – на България, Гърция и Турция.

Затова и нашият гастро тур “Вино, Сакар и Свиленградско малеби – неочаквано добра комбинация!” е пътешествие назад в миналото, сред дебрите на историята, вкусовете и виното.

Най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца, Александровската гробница – едно от най-големите и интересни открития на българската археология с уникалната си художествена декорация и архитектура, византийската крепост Неутзикон, Мезешката гробница – най-дългата тракийска гробница в България, връх Шейновец, където започва Балканската война, скалната църква в Михалич, кулата в Маточина и легендарното Свиленградско малеби са във фокуса на нашето пътуване.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 от Пловдив, 07,45 ч. от Чирпан, 08,30 ч. от Димитровград  За пътуващите от Пловдив – потегляне потегляне от спирката до ОББ на бул. “Цар Борис Обединител” срещу хотел “Рамада Тримонциум”.


Цената на тура включва

  • Една закуска
  • Един обяд
  • Винена дегустация
  • Дегустация на Свиленградско малеби
  • Нощувка
  • Транспорт с лицензирана превозваческа фирма
  • Пълно екскурзоводско обслужване
  • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

  • Входни такси за посещаваните музеи и обекти
  • Един обяд и вечеря

Какво да очаквате?

Гастро турът “Вино, Сакар и Свиленградско малеби – неочаквано добра комбинация!” представя уникалното Свиленградско малеби, което не се произвежда никъде другаде в България, великолепното сакарско вино, историята и природата на Свиленградския край.

В програмата са най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца, Александровската гробница – едно от най-големите и интересни открития на българската археология с уникалната си художествена декорация и архитектура, византийската крепост Неутзикон, Мезешката гробница – най-дългата тракийска гробница в България, връх Шейновец, от който започва Балканската война, винена дегустация и обяд във винарска изба “Катаржина”, обиколка на Свиленград – Стария мост, църквата “Св. Троица” (1834 г.), Червеното училище (1871 г.), скалната църква в село Михалич и Кулата в село Маточина, дегустация на Свиленградско малеби и посещение на старинна инсталация за мелене на оризово брашно – основната суровина за малебито.

Рецептата за този фин десерт е донесена в началото на миналия век от арабския свят от Георги Карагеоргиев, който чиракувал по шекерените работилнички в Близкия изток. Жителят на тогавашния турски град Мустафа паша отворил дюкян “Пчела” на чаршията, който станал хит и просъществувал до 9 септември 1944 г. Неговите синове Ашо и Васил наследили занаята, а след това запазили мистерията на сладкото и за наследниците си. Производството не е спирало за ден дори и през войните. През 1965 година малебито започнало да се прави в тогава създадения местен Кооперативен съюз, а днес се приготвя от едно единствено семейство, като не се дистрибутира в магазините в страната поради кратката си трайност.


Маршрут

Ден 1: Героичната романтика и виното на Сакар

В 7 ч. тръгваме от Пловдив и се отправяме към село Мезек. Посещаваме най-високата в света статуя на Света Богородица с Младенеца, Александровската гробница – едно от най-големите и интересни открития на българската археология с уникалната си художествена декорация и архитектура, византийската крепост Неутзикон, Мезешката гробница – най-дългата тракийска гробница в България. Гробницата е открита случайно през 1931 година, като малко след откриването й започват археологически проучвания под ръководството на професор д-р Богдан Филов и д-р Иван Великов. Могилата на гробницата става известна години по-рано. През 1908 година в горния й насип е открита бронзова скулптура на глиган в естествен ръст. По това време село Мезек се намира в пределите на Турция и по тази причина бронзовият глиган днес е част от експозицията на археологическия музей в Истанбул. Землището на село Мезек става официално българска територия през 1912 година по време на Балканската война. Реплика на бронзовия глиган може да се види днес на мегдана на селото.

В околностите на село Мезек се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Продължаваме към връх Шейновец, който играе важна роля в историята на България. Тук, където преди 1912 г. е минавала границата между България и Османската империя, на 5 октомври 1912 г. става първото сражение между български и турски граничари, в което българското командване бързо успява да превземе турския пост и да овладее граничното било Гората. Събитие, белязало началото на Балканската война.

Обядваме в района и имаме винена дегустация във винарска изба “Мезек”, а вечерта се настаняваме в Свиленград, където можем да разгледаме Стария мост на река Марица, построен през 1529 г.

Ден 2: Тайните на Свиленградското малеби, скалната църква в Маточина и Балдуиновата кула в Маточина

След закуска разглеждаме църквата “Света Троица” (1834 г.) и Червеното училище (1871 г.) и отиваме на дегустация на прочутото Свиленградско малеби. Вече цял век Градът на коприната пази тайната на този древен, кадифен на вкус сладкиш. Днес само една фамилия знае секретната рецепта и продължава неговото производство. В семейния сладкарски цех външни хора не се допускат, не са позволени и снимки, защото рецептата, технологията и инсталациите за производство са част от дълбоко пазената тайна. В нея ще бъдат посветени участниците в гастро тура “Вино, Сакар и Свиленградско малеби – неочаквано добра комбинация!”.

Рецептата за нежния десерт е донесена от арабския свят в Града на коприната в началото на миналия век от Георги Карагеоргиев, който бил чирак в шекерените работилници в Близкия изток. Малебито започнало да се произвежда в сладкарница „Пчела“ на свиленградчанина Мустафа паша. Дюкянът станал хит и просъществувал до 9 септември 1944 г. Синовете му усвоили занаята, а след това запазили тайната на рецептата и за наследниците си. След като опитаме прочутия десерт, ще видим старинна каменна инсталация с хромели, с която някога се е мелело оризовото брашно – основната суровина за малеби.

Следобед посещаваме скалната църква в село Михалич и Кулата в село Маточина. За църквата се смята, че съществува още от 10 век. Казват, че водата, която тече по стените й е лековита и може да излекува редица болести. Удивителната скална църква е паметник на културата с национално значение заради уникалната си архитектура – древната света обител има сложна, трихонкална форма, която на балканския полуостров се открива само в градените сгради, познати още в античната епоха и при църквите в ранновизантийското строителство.

Кулата в Маточина е една от най-запазените по нашите земи. През 1205 година на 14 април, българските войски заедно с куманите са предвождани от цар Калоян. Армията ни води битка с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Мястото е Адрианопол, днешен Одрин. Пълководецът на латинските войски е император Балдуин Фландърски. След тежко сражение той е пленен и отведен в столицата Търново. Преди да стигне до там обаче прекарва първите няколко дни в кулата на крепостта Букелон. И до днес тя се издига на 18 метра височина.

Свиленград е разположен точно до мястото, където днес се събират трите държавни граници – на България, Гърция и Турция.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
200.00лв. От 200.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 200.00лв. = 200.00лв.
× 180.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

Maximum number of people for this field is 10

ИЛИ

Задай въпрос