Тур “Чиста манастирска храна от Северозапада за тялото и за душата”

Лопушански манастир
Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2021-07-10
3460 Chiprovtsi, Bulgaria Северозападът

През Средновековието много манастири в Европа сами произвеждат своята храна и други напитки, тъй като са построени на отдалечени уединени места и монасите нямат възможност да се снабдяват с хранителни продукти. В други манастирски общества, в които консумацията на алкохол не е забранена, се развива пивоварството.

В някои абатства на основания през 1663 г. Орден на трапистите разполагат със собствени пивоварни, в които се произвежда прочутата трапистка бира. В наши дни действащи са осем такива пивоварни в Белгия, Холандия и в Австрия.

Известното италианско вино Harmonia Mundi също се произвежда от монаси. То се прави от сорта грозде Рефоско, което вирее край бреговете на канала Фондаменте Нуове в квартала Кастело на Венеция. Манастирът е от XVI век, мястото се нарича “Сан Франческо де ла Виня”, а лозята са дар от Францисканския орден през 1253 г.

У нас десетина български манастира също възстановяват традицията да произвеждат храна и различни напитки, за да могат да се издържат от собствена продукция. Монасите им правят кисело мляко, сирене и кашкавал, различни видове консерви, вино, ракия и сладка, отглеждат риба и животни, а в Гигинския манастир дори се провежда изложение на хранителни продукти, приготвени от монаси.

И както е записано в Битие (Бит. 9:3-4): “Всичко що се движи и живее, ще ви бъде за храна; като злак тревист давам ви всичко; само плът с душата й, сиреч с кръвта й, не яжте”, имаме стотици рецепти за ястия “по манастирски”, което говори за дълги и богати традиции в приготвянето на храна там, както и на уважението на населението към храната идваща от света обител.

Готвенето с еднообразни продукти принуждава монасите да проявяват огромно въображение в подхода към храната, затова до нас са достигнали невероятно вкусните манастирски ястия, които предстои да опитаме заедно.


Място на тръгване/пристигане

Програмата започва в 9,00 ч. във Врачешки манастир „Св. Четиридесет мъченици“.
Часове на тръгване:
06,00 от Пловдив – от паркинга на бензиностанция „OMV“ на хотел “Санкт Петербург”; 8,00 ч. от София – от паркинга на бензиностанция „Shell“ на „Ботевградско шосе“ (срещу „Макдоналдс“ и „Джъмбо“). Възможни трансфери от Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Враца и други градове с предварителна уговорка.


Цената на тура включва

 • Нощувка
 • Закуска
 • Пълно екскурзоводско обслужване с подробни беседи за всеки един посещаван манастир
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Транспорт

Цената на тура не включва

 • Обяди и вечеря
 • Църковни свещи

Възможност за покупка

Пресни и натурални манастирски продукти – различни видове сирене (свежо и зряло), кашкавал, кисело мляко (биволско, овче и краве), сладка и конфитюри, пчелен мед, кокоши яйца, манастирска ракия, манастирско вино, плодови и зеленчукови консерви, пресни зеленчуци и плодове, сокове, риба, салами и суджуци по манастирски рецепти, билки.


Какво да очаквате?

Поклонническият гастрономически тур „Чиста манастирска храна от Северозапада за тялото и за душата“ е вълнуваща обиколка на пет български манастира, която ни среща не само с легендите, историята, архитектурата,  традициите и чудесата на тези духовни места, но и с храната и напитките, които монасите произвеждат.

Обиколката ни започва от Врачешкия манастир, построен в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница, а първият ден завършва с нощувка в Клисурския манастир. Вторият ден ни отвежда в други манастири в Северозападна България, два от които са старостилни.

Ще посетим духовните места, дали убежище на Софроний Врачански, уединение и вдъхновение на Алеко Константинов и Иван Вазов, ще видим килията в Черепишкия манастир, в която Вазов пише разказа си „Една българка“, ще разгледаме от близо Плачещата икона, ще се докоснем духовно до чудодейна частица от мощите на св. Иван Рилски.

В един от манастирите има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа, ще посетим Музея на църковната история на Видинска епархия, чиято колекция включва вещи на първия български екзарх Антим I. Той е и първият председател на Народното събрание на България след Освобождението.

В програмата са Чипровският манастир и Лопушанският манастир – едни от най-големите в Северозападна България. По време на двудневната обиколка ще посетим градовете Враца и Чипровци, като ще имаме време да разгледаме централната им част и местните музеи.


Маршрут

Ден 1: Манастири, история и красотите на Врачанския Балкан

Пристигане сутринта във Врачешкия манастир, построен в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 г. Продължаваме с Черепишкия манастир, строен през Второто Българско царство по времето на цар Иван Шишман (1371-1393 г.).

В близост е местността Рашов дол, където се развива последното сражение на част от Ботевата чета. Малката едноапсидна църква служи и за костница, в която се съхраняват костите на 12 Ботеви четници. Тук се пази и сабята на Христо Ботев.  Обядваме с традиционни ястия в магерницата на манастира.

Продължаваме към Враца – най-големият град в Северозападна България. Разположен в подножието на Врачанския балкан, градът е отправна точка за множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известните от тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Врацата. Във Врачански исторически музей се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище. Късно следобед пристигнахме в Клисурския манастир, наричан още духовната перла на Северозапада. Нощувка и вечеря с местни ястия.

Ден 2: Още духовни светилища и магията на Чипровци

Отиваме в Лопушанския манастир “Свети Йоан Предтеча”, основан през Средновековието, но построен в сегашния си вид през 1850 г. По време на Българското възраждане (18–19 век) в Лопушанския манастир се помещава религиозно училище и светинята е рай за българските борци за свобода. Патриархът на българската литература Иван Вазов прекарва известно време в манастира и написва там част от романа „Под игото“ (1888).

Продължаваме към Чипровския манастир, основан от български католици през Х век, и останал религиозен и културен център, въпреки че многократно е бил разрушаван и опожаряван. По време на Чипровското въстание манастирът е използван като убежище за въстаниците. Останките от загиналите в боевете са запазени в костница кула, която е част от манастирския комплекс.

Двудневната ни обиколка завършва с посещение на град Чипровци. Градът е основан през късното средновековие като минен и металообработващ център. Привличайки немски рудодобивни работници, които въвеждат римокатолицизма в района, Чипровци придобива значение като културен, икономически и религиозен център за българите католици и целия български Северозапад през първите няколко века на османското владичество. По-късно градът е населен от източноправославни българи. Чипровци се превръща в основен център на българското килимарство. Проби от известните чипровски килими и произведения на чипровското златарство могат да се видят в местния Исторически музей.

Планинските прегръдки на Северозападна България са приютили десетки манастири, които и до днес приканват миряни с чисти помисли и духовни нужди. Движим се по брега на река Чешковица през Искърското дефиле, изкачваме се на 300 м надморска височина в долината на река Дългоделска Огоста в чипровския дял на Стара планина, стигаме до Берковица в Западна Стара планина, в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли (1785 м).

1 Отзив

 1. Камен Колев
  13:15 - 09.05.2020 / Reply

  Бил съм на други пътувания с тях и екскурзовода Екатерина, изключително подробна и добре поднесена информация дава, оказва персонално внимание и отношение. Много съм доволен и благодарен!

  5

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
95.00лв. От 95.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 95.00лв. = 95.00лв.
× 85.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос