Риба, постни ястия и малко червено вино е тайната на монасите за здраве и дълголетие. Отдадените в служба на Бога много по-рядко боледуват от болестите на съвременното общество като диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и деменция. Причината е в простата храна, липсата на преработени продукти, изобилието на риба и постни храни с ниско съдържание на мазнини, както и в стриктното спазване на постите.
През Средновековието много манастири в Европа сами произвеждат своята храна и други напитки, тъй като са построени на отдалечени уединени места и монасите нямат възможност да се снабдяват с хранителни продукти. В други манастирски общества, в които консумацията на алкохол не е забранена, се развива пивоварството.
В някои абатства на основания през 1663 г. Орден на трапистите разполагат със собствени пивоварни, в които се произвежда прочутата трапистка бира. В наши дни действащи са осем такива пивоварни в Белгия, Холандия и в Австрия.
Известното италианско вино Harmonia Mundi също се произвежда от монаси. То се прави от сорта грозде Рефоско, което вирее край бреговете на канала Фондаменте Нуове в квартала Кастело на Венеция. Манастирът е от XVI век, мястото се нарича “Сан Франческо де ла Виня”, а лозята са дар от Францисканския орден през 1253 г.
У нас десетина български манастира също възстановяват традицията да произвеждат храна и различни напитки, за да могат да се издържат от собствена продукция. Монасите им правят кисело мляко, сирене и кашкавал, различни видове консерви, вино, ракия и сладка, отглеждат риба и животни, а в Гигинския манастир дори се провежда изложение на хранителни продукти, приготвени от монаси.
И както е записано в Битие (Бит. 9:3-4): “Всичко що се движи и живее, ще ви бъде за храна; като злак тревист давам ви всичко; само плът с душата й, сиреч с кръвта й, не яжте”, имаме стотици рецепти за ястия “по манастирски”, което говори за дълги и богати традиции в приготвянето на храна там, както и на уважението на населението към храната идваща от света обител.
Готвенето с еднообразни продукти принуждава монасите да проявяват огромно въображение в подхода към храната, затова до нас са достигнали невероятно вкусните манастирски ястия, които предстои да опитаме заедно.
Камен Колев
Бил съм на други пътувания с тях и екскурзовода Екатерина, изключително подробна и добре поднесена информация дава, оказва персонално внимание и отношение. Много съм доволен и благодарен!