Гастрономически тур „Големите богатства на бедния Северозапад“

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка
3460 Chiprovtsi, Bulgaria Северозападът Гид: Екатерина Терзиева

„Две деца пасли овцете уз Глушкину реку и нашли едну чизму. И се зачудили како кво е той. Едън муж пошъл да чигари шуму у Пърчарник, минул покре ньи и они га питали. Ама че сте глупарине, не видите ли, че той е кания на търнокоп! Тоа муж знал, че е ботуш, ама бил малко нещо лаладжия…“ Това е откъс от една истинска история в с. Пролазница, разказана на торлашки диалект. Не разбрахте нищо? И ние нищо не разбрахме при първия си досег с тази причудлива и автентична българска общност, която населява 30-ина планински села във Видинско и Монтанско от Салаш и Стакевци през Чупрене до Чипровци и Говежда.

Торлаците са хората с белите дрехи, за чийто произход учените още спорят. Едни ги определят като наследници на древните траки, други виждат в тях потомци на прабългарски воини. Христовата вяра обединява православни и католици да съграждат тук училища, църкви и манастири. Наричат тези мълчаливи, затворени и чудати хора торлаци.

Торлашкият говор спада към северозападните български говори. За него са характерни всички основни белези на българския език – липса на падежни форми и замяната им с предлози, отсъствие на неопределено наклонение, употреба на члена в края на думата.

А каква е торлашката кухня? Сиромашка и постна, но вкусна и здравословна с ястия като скроб, косачко кисело, компировица, коприва цоловарка, бело пръжено шльопаво, керкеле – все имена на ястия. Най-популярното е Бел муж, което се приготвя от овче, краве или козе несолено сирене, което се пържи и към него се добавя брашно.

Торлаците са част от Северозападния регион – един от слабо познатите за туристите в гастрономическо, винено и културно отношение. Простира се между Дунав, Искър и Стара планина. Следи от човешко присъст­вие тук има отпреди 1.4 млн. години. От праисторически времена са прочутите стенни рисунки в пещера Магурата. По времето на Римската империя регионът изживява истински възход, а по поречието на река Дунав възникват множество нови градове.

Природен парк “Врачански Балкан” в Западна Стара планина е вторият по големина у нас. Белоградчишките скали са едно от чудесата на света – изваяни от вятъра и дъждовете преди повече от 200 млн. години. В чудния Северозапад се намира и единственият изцяло запазен средновековен замък в България – крепостта „Баба Вида“ в днешен Видин.

Традицията на производство чипровски килими е вписана в листата на ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство. Чипровските килими се правят от вълната на кочовете от породата Реплянски овце, затова в миналото тук е  процъфтявало добре развито килимарство.


Място на тръгване/пристигане

София и всеки областен град

Часове на тръгване: 8,00 ч. от София, 06,00 ч. от Стара Загора, 6,30 ч. от Пловдив и Плевен, 5,30 ч. – от Ямбол и Велико Търново, 4,30 ч. – от Бургас и Русе, 3,00 ч. – от Варна. За пътуващите от София – среща на паркинга на „Мартинели ауто“ на „Ломско шосе“.


Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Дегустации
 • Вечеря
 • Нощувка

Цената на тура не включва

 • Входни такси за посещаваните музеи и обекти
 • Транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване).

Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (различни видове сирене, мляко, кашкавал, пчелен мед, вино,сладка, конфитюри, яйца), манастирско вино и манастирска ракия на цени от производител.

Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „На гости и гощавка при торлаците“ е вълнуваща среща с малко познатата торлашка общност, нейния език, кухня и традиции, сред красивата и непокътната природа на Северозападна България. Ще посетим Берковица – града, за който големият поет и писател Иван Вазов пише: „А каква чудна природа тука! Каква красота в това непознато райче. В свободни от занятие дни правех на кон радостни излети с млада дружина берковчани, с доктора и с управителя из гъстите букови лесове, що обличат полите и хълбоците на Стара планина, упоен от шума на кристалните планински потоци, от дъха на тревите и цветята, от младостта си и от всичко, от всичко. При един излет на величествения Ком видях като на длан цяла Западна България и Източна Сърбия. Ширине безкрайно, простори необятни, въздух, небеса. Не, никога няма да се изличат приятните спомени”. Ще посетим Лопушанския и Чипровския манастир, Историческия музей в Чипровци, където се съхраняват вековни образци от прочутите Чипровски килими.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • Ферма за овце в петроханския проход;
 • Козеферма на бивш телевизионен продуцент, който произвежда сирена тип Рикота и Тоскана;
 • Ферма за сини боровинки

 • Пчелното стопанство на най-младия пчелар в Монтанско;
 • Цех за домашно печени кори за баница в Чипровци, където ги наричат „обги“;
 • Стопанствата за кокошки и домашно сладко на две жени, бивши работнички, оцелели от взривовете в близкия военен завод;

 • Ферма за специалната порода белгийски прасета.

Маршрут

Ден 1: От вечните ягодови полета, до пчелния мед, италианското сирене и тайните на Лопушанския манастир

В 9 ч. сутринта посещаваме ферма за овце, в която сред девствената природа на Петроханския проход произвеждат кисело мляко и сирене. Срещаме се с бивш тв продуцент, заменил блясъка на теливизията с уюта на ферма за кози, в която прави италиански видове сирене. Пристигаме в Берковица, където ще се разходим край Вазовата къща, ще видим експонатите в Етнографския музей и старинната Часовникова кула от XVIII в. Обядът в Берковица ще е с ястия от торлашката кухня. В света има три области, прочути с производството на ягоди – щатът Калифорния в Сащ, районът Чезена в Италия и община Берковица в България, затова следобед се срещаме с производители на ягоди и боровинки в Берковишкия край. Ще опитаме меда на потомствен пчелар, наследил занаята от своя дядо. Ще посетим Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – любимо място на Иван Вазов, който създава там част от романа си „Под игото“.  В Лопушанския манастир в обл. Монтана се намира икона на св. Богородица, за която се вярва, че е плакала за първи път през 1923 г., след събитията около Септемврийското въстание. Ще опитаме манастирското вино и ще нощуваме в Чипровци.

Ден 2: Чипровските килими, вълшебствата на сладкото от горски плодове и пасищата с билковите агнета

След закуската отиваме в цеха за чипровски кори. Тук баниците са традиционно ястие. Най-нестандартното сред тях е баницата с бяло грозде.  Отиваме в Историческия музей в Чипровци, където се съхраняват вековни образци от прочутите Чипровски килими. Правят се от вълната на кочовете от породата Реплянски овце. Навремето чипровските килими са били познати и ценени не само в страната, но и далече зад граница. Посещаваме Чипровския манастир “Св. Иван Рилски”, основан от български католици през в Х век. За периода на своето съществуване е разрушаван и възстановяван шест пъти. На обяд се срещаме с две жени, оцелели от взривовете в близкия военен завод – едната създава ферма за щастливи кокошки, а другата – цех за домашни сладка от горски плодове. Разглеждаме ги и обядваме с фермерски храни. Следобед отиваме във ферма за овце, които раждат „билкови“ агнета.  Преди да отпътуваме се отбиваме в стопанство за белгийски прасета, отглеждани от българо-белгийско семейство.

Селца като от пасторална картина, сгушени по тучните поляни между облите планински хълмове, с дървета, натежали от плод, ароматни ягодови полета, чисти извори, обширни пасища с белеещи се като захарен памук овчи стада, камъни от основите на римски градове, великолепни образци на религиозната православна и католическа архитектура – това е само частица от Северозапада, с която грабва вниманието на българския писател Иван Вазов и го вдъхновява да напише някои от най-големите си шедьоври. Българският Северозапад е като чисто, изгубено дете, което очаква да бъде намерено, прегърнато и обикнато.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
Попитайте ни за цената

Задай въпрос