Гастрономически тур “По пътя на шафрана и родопската кухня”

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2020-10-31
4800 Devin, Bulgaria Западни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

Шафранът расте върху все по-обширни площи в България и бавно измества традиционния тютюн в планината Родопи. Надеждите са, че красивото лилаво цвете може да върне живота в отдавна обезлюдените села.

Отглеждането на зимния минзухар, чиито близалца, наричани още стигми, са най-скъпата подправка в света, е свързано с изцяло ръчен труд. Беритбата се прави ден за ден на ръка, ръчно е и отделянето на стигмите от цветчетата. За получаване на 1 кг сух шафран е необходимо ръчно да се оберат около 160 000 цвята и да се отделят трите червено-оранжеви близалца. Оттам идва и високата цена на крайния продукт. Венчелистчетата се използват за извличане на етерично масло за козметиката.

Романтична е една от легендите за възникването на шафрановия зимен минзухар – Крокус бил влюбен в нимфа, с която били неразделни. Бог Хермес обаче я превърнал в храст, а юношата – в прекрасно растение, което по-късно нарекли шафран.

Вавилонците и асирийците използвали шафран за лечебно средство. В китайските медицински книги също се срещат текстове за лечебните свойства на шафрана, датирани към 2600 година пр.н.е. Смятало се, че подправката дава енергия и стимулира любовните способности. Римляните лекували с растението катаракта, използвали го да ароматизират обществените зали и бани и вярвали, че има свойствата на противоотрова. Носенето на дрехи и обувки в шафранен (жълт) цвят се считало за признак на богатство.

В България производителите на шафран правят от него чай, влагат го в сапуни, в паста, в сирена и качесвена парфюмерия и козметика. Някои дори варят ракия от него, ароматизират и мед. Собствена продукция с шафран има и семейство производители от Родопите, чиято шафранова ферма ще посетим по време на нашия гастрономически тур.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,30 от Пловдив,  възможност за трансфер от София, Пазарджик и Стара Загора. За пътуващите от Пловдив – потегляне от спирката пред хотел “Тримонциум Принцес”.


Цената на тура е ол инклузив и включва:

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Дегустации на продукти с шафран
 • Дегустация на Мурсалски чай
 • Вечеря
 • Нощувка
 • Трансфер със сафари джипове до площадка “Орлово око”
 • Транспорт
 • Вход за посещаваните музеи и пещери
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Единствения извор за естествено газирана минерална вода в България
 • Единствения извор за естествено газирана минерална вода в България


Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „По пътя на шафрана и родопската кухня“ представя един нов за този край на България поминък – отглеждането на шафранов зимен минзухар и превръщането му в подправка, чай, влагането му в мед, сирене, паста, парфюмерия и козметика.

Шафранът е най-скъпата подправка в света, тъй като се отглежда изцяло с ръчен труд. Луковиците се презасаждат всяка година, а отделянето на стигмите от лилавите цветчета също е свързано с ръчен труд. Шафранът е не само приятна готваррска подправка, но от хилядолетия е известен със своите лечебни свойства.

Освен продукти с шафран, ще имаме възможност да опитаме редица типични за родопската кухня ястия – тикалник, родопски клин, пататници, тенурки, родопски картофки, пъстърва от високите планински езера.  Ще прекараме половин ден в топлите минерални и термални басейни на четиризвезден хотел в Девин, а вторият ден е посветен на приключения из родопските пещери край селата Ягодина и Триград, изкачване с джипове до зашеметяващата площадка “Орлово око” срещу връх Свети Илия, среща отблизо с родопските мечки в музея в Триград, дегустация на нежния и целебен Мурсалски чай.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • Планинска ферма за шафран
 • Топлите и целебни минерални води на Девин
 • Майсторите на родопската кухня от три родопски механи
 • Ферма за Мурсалски чай
 • Пчелина над язовир Въча
 • Ягодинската пещера
 • Връх Свети Илия и “Орлово око”
 • Пещера “Дяволското гърло”
 • Музея на мечката в Триград

Маршрут

Ден 1: В пещерите на Родопите, връх Свети Илия и чашка топъл Мурсалски чай

На път за Родопите спираме за чашка кафе на терасата с величествена панорама над язовир Въча и продължаваме към Триград. Спускаме се в екзотичната пещера “Дяволското гърло”, формирана п при пропадане на земните пластове. Основната й част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Ще минем през Триградското ждрело – изключително живописен пролом на Триградска река, за да отидем в Музея на мечката – типичен за Западните Родопи бозайник. Ще чуем записи с автентичен рев на мечки, вълци, лисици и ще видим отливки на стъпки на различни диви животни.

Ще успокоим духовете с чаша дъхав Мурсалски чай, отгледан по планинските хребети над Триград. Ароматната билка се използва от поколения в Родопите при простудни, белодробни, бъбречни заболявания, пие се като общо укрепващо организма средство. Името му идва от връх Мурсалица в Родопите, а легендата гласи, че Мурсалският чай расте на мястото, където са паднали сълзите на Орфей, когато той е търсил своята любима Евридика. На това място се появява една от най-лечебните билки в природата. Билка, за която казват, че е магическа и лекува всичко.

Обядваме с традиционни родопски ястия и се отправяме към ново предизвикателство – Ягодинската пещера. Естественият й вход води към първия етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр. Находките говорят, че то е било дом на сръчни майстори грънчари. Глината е добивана от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Съдовете са били изпичани в глинени пещи.

Продължаваме с офроуд джипове до площадката “Орлово око” под връх Свети Илия, където притихваме пред могъщата красота на Родопа планина. Настаняваме се в един от четиризвездните хотели на Девин, а вечерта е реминисценция за обяда – опитваме други типични за Родопите специалитети.

Ден 2: Шафранът и копринената нежност на минералните води във Девин

Вторият ден от гастрономическия ни тур започва с приятни часове за релакс в прегръдките на топлата минерална вода на двата басейна в хотела, а обядът ни е в една от най-прочутите девински механи, които ще приготвят специално за нас типичните за местната кухня ястия. След кулинарното преживяване се отправяме към стопанството на Виолета и Стоян, които ще ни посрещнат в семейната си шафранова ферма.

Зимният минзухар, от който се добива най-скъпата подправка в света, е в центъра на малкия семеен бизнес на фамилията. Виолета е от Девин, филолог с немски език, и работи в голяма международна компания. Той е от Добринище, строителен техник, а от две години насам се занимава основно с шафрановия бизнес като регистриран земеделски стопанин.

Ще пием по чаша шафранов чай, докато Дуркови ни разказват за своите шафранови приключения. Семейството произвежда не само чай и подправки от шафрановите стигми, но ги влага в мед, паста и специални сирена.

На връщане спираме до единствения български извор с естествено газирана минерална вода в Михалково.

Лилавите шафранови полета на Родопите, топлите минерални води на Девин, приключенията в пещерите под земята, по върховете на Родопите и вкусните родопски ястия на планината.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
179.00лв. От 179.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 179.00лв. = 179.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос