Гастрономически тур “По пътя на сусама и тахана в Сакар и Родопите”

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка
Sakar Mountain, 6533, Bulgaria Източни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

Маслодайната култура сусам се отглежда в света от 1600 г. пр. Хр. и е увековечена в приказките на Шехерезада с прочутата реплика “Сезам, отвори се!” (на англ. Sesame – сусам). Отразява свойството на растението да разтваря кутийките си със семенца, когато узрее. Древните вавилонци смятали, че сместа от сусам и мед запазва младостта и красотата, а римските войници така добивали енергия и повече сила. Отглеждането на сусам и производството на сусумов тахан някога са били традиционен поминък в Източните Родопи и Сакар. Макар с годините да са затихнали, сега интересът към тази топлолюбива култура и тахана се възражда отново.

Със своите амнокиселини, силиций, фосфор, мед, калий и магнезий и витамините Е, В1, В2, В6 и РР сусамовият тахан се квалифицира за супер храна. Той е незаменимо средство за подсилване на организма и лечение на много заболявания, а тъй като калцият в него е пет пъти повече отколкото в кравето мляко, се дава и за подсилване на деца. Сусамовият тахан съдържа и много повече белтъчини, отколкото сиренето, соята и дори някои меса. Препоръчва се за кръвоносните съдове, а за жените в менопауза таханът е направо задължителен – ограничава разреждането на калция в костите и така предпазва от остеопороза. Таханът действа успокояващо на лесно възбудимите нерви. Полезен е за хора на физическия труд и спортисти.

Как се отглежда сусам, как се прави сусамов тахан, тахан от тиквени ядки, от лешници и кайсиеви ядки ще ни покажат стопаните на четири таханджийници в Харманлийско и Ивайловградско, а в село Доситеево, където от години се провежда Фестивал на сусама, ще ни почерпят с карталачки със сусам. Но не само сусам и тахан дава плодородната земя на Източните Родопи и Сакар – ще опитаме елитните вина на региона, ще посетим древни светилища, антична римска вила, музея на бубарството, ще се разходим до единственото албанско село у нас.


Място на тръгване/пристигане

Програмата започва в 9,00 ч. в с. Доситеево, общ. Харманли.
Часове на тръгване:
04,00 от Варна и Плевен, 05,00 от Русе, 05,30 от Шумен, 06,00 ч. от София и Велико Търново, 06,30 от Бургас ,  07,00 ч. от Ямбол, 07,30 ч. от Пловдив, 07,45 ч. от Стара Загора.

Часовете са ориентировъчни, времето за път е изчислено през сателит и не включва почивки. За пътуващите от Пловдив – потегляне в 7,30 ч. през АМ „Тракия“, среща на бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“.


Цената на тура включва

  • Една закуска
  • Два обяда
  • Дегустации на тахан
  • Дегустация на карталачки със сусам
  • Две тристепенни винени дегустации
  • Вечеря (аперитив, салата, основно, десерт)
  • Нощувка

Цената на тура не включва

  • Входни такси за посещаваните музеи и обекти (Музей на бита в с. Бориславци)
  • Музей на бубарството „Паскалева къща“ в Ивайловград
  • Карталаци извън дегустацията (цена 2 лв./бр. изпечени на момента)
  • Кафе с десерт в с. Мандрица (кафе – 1,20 лв., тъмбля карота – 3,20 лв.)
  • Транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване).

Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (различни видове тахан, пчелен мед, вино, зеленчукови консерви, мляко, сирене и кашкавал) на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „По пътя на сусама и тахана в Сакар“ представя един традиционен за тези краища на България поминък – отглеждането на сусам и превръщането му в сусамовата паста, която познаваме като тахан.

Добит от фино стрити сусамови семена, таханът е основна съставка в много азиатски и ориенталски ястия, например хумус. Може да се приготви от белени и небелени сусамови семена, като във втория случай е по-тъмен и горчив. За сметка на това съдържа повече минерали и хранителни вещества. Най-често се приготвя, като се смесят двата вида. Таханът е богат източник и на протеини – белтъчините в него са много повече, отколкото в сиренето, соята и някои типове месо. Полезен е и за кръвоносните съдове, а сусамовото масло се усвоява напълно от организма. В България се прави тахан на много малко места. Някъде все още приготвят тахана по старинен способ – като смилат сусама между камъни. Преди това го сушат и запичат в пещ. Другаде вече са преминали към модерната технология и обработват сусама в машина. Ще се срещнем с производители на тахан, някои от които потомствени. Ще опитаме традиционни за Сакар и Източните Родопи ястия със сусам – доситеевски карталаци, поръсени със сусам, Пелевунска масленица, която представлява сусамова баклава, ще научим от какво още може да се произвежда тахан.  Ще посетим и древната столица на сусама – село Доситеево, където от години провеждат Фестивал на сусама.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

  • Частен музей на бита, със снимки и разказ за камиларството – стария поминък на бежанците от Беломорска Тракия в този край
  • Музея на бубарството в Ивайловград – един от най-ярките образци на традиционната градска бубарска къща от края на XIX в.
  • Две винарски изби, които произвеждат вино от ценните сортове Тамянка и Рубин
  • Германска комуна на бивши брокери и финансисти, които отглеждат биволи и крави
  • Албанското село до границата с Турция

А домакини през първият ден ще ни бъдат Бети и Ники – звездите от телевизионното предаване „Фермата“, които са родители на четири деца и имат своя ферма за пасищни животни.


Маршрут

Ден 1: Първи срещи със сакарското вино и тахана в сусамовата столица на България

Жените в село Доситеево, наричано Столицата на сусама, ще ни разкажат за отглеждането на сусам, който е и във фокуса на вече традиционния Фестивал на сусама в селото, за празничната сусамена сладка пита, която се прави на прощъпулника на всяко доситеевско дете, ще ни почерпят с доситеевски карталаци – банички със сусам. Докато дегустираме вино от един от най-ценните сортове в района – Тамянка, в изба, основана от баща и неговите синове, ще опитаме и тахан от тиквени семки и лешников тахан. На обяд домакините на телевизионното предаване „Фермата“ ще ни нагостят с реден гювеч с телешко , картофи и стар фасул от над 100-годишен сорт. Следобед отиваме в стара таханджийница, в която няколко поколения произвеждат сусамов тахан. Ще разгледаме сбирката от скъпоценни камъни в Музея на бита в с. Бориславци, където имат и експозиция за древния поминък камиларство. В с. Плевун ще опитаме тахана на младо семейство, което самó произвежда сусама в един от малкото запазили се екологично чисти региони в България под връх Свети Илия. Преди вечеря ще опитаме зеленчуковите специалитети на местна стопанка, а вечерта след агнешкото печено ще засладим с местния специалитет Пелевунска масленица (сусамова баклава).

Ден 2: По следите на копринените буби, римските патриции и албанските заселници

Ще закусим  традиционната за този край трахана и ще отпътуваме за Ивайловград, за да посетим Музея на бубарството „Паскалева къща“ – един от най-ярките образци на традиционната градска бубарска къща от края на XIX в., обявена за архитектурен паметник на културата. Стопанинът на първата частна таханджийница в Ивайловградско ще ни разкаже защо е полезно сусамовото олио.  Римската Вила „Армира“, чиито подови мозайки са шедьовър на римското изкуство, воже да се види само отвън, защото е затворена за ремонт в период от 24 месеца, но в една от местните винарски изби ще се опитаме да си отговорим на въпроса защо мерлото  е с особен статут в Ивайловград. Обядът ни включва прясна бяла риба, уловена същия ден от красивия яз. Ивайловград. Какво може да накара хора с успешни кариери на компютърен специалист, брокер, физиотерапевт да изоставят луксозния си живот в Германия и да се заселят в изоставените къщи на гранично село? Ще разберем, когато посетим фермата на чуждите заселници, в която правят сирене, кашкавал, кисело мляко и масло Гхи от биволско мляко. Турът ни ще завърши с разходка в с. Мандрица – единственото албанско село в България. Разположено на Пътя на коприната, в миналото е имало славна история и богати хора.  Основано е през 1636 г. от трима братя албанци-християни, които били мандраджии. Оттам дошло и името на селото. В едно от местните заведения ще ни очаква следобедно кафе и по желание албански десерт тъмбля карота.

Зелените хълмове на Източните Родопи и Сакар, в чиито нозе се извиват меандрите на реките Арда и Марица. Наблизо се разстилат водите на величествения язовир Ивайловград, а топлият вятър напомня на близкото Средиземноморие.

2 Отзиви

  1. Avatar
    John Doe
    4:48 - 04.07.2017 / Reply

    Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

    5
  2. Avatar
    John Doe
    4:48 - 04.07.2017 / Reply

    Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

    5

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
лв.180 От лв.180 /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× лв.180 = лв.180

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос