Гастрономически тур “В планините на сладките кестени”

Сладкиши с кестени
Дневен тур 2 дни, 1 нощувка
2850 Petrich, Bulgaria Югозападът Гид: Екатерина Терзиева

Едно пътуване към българската родина на сладките кестени и вкусната им история – българският кестен има отличен вкус и високо съдържание на захари, което го прави подходящ както за свежа консумация, така и за сладкарската промишленост.

Кестенът е дърво, което дава всичко в полза на хората. То задържа по-дълго въглеродния диоксид, дава и дървесина, която е плътна и лека. Използва се в корабостроенето и за направа на яхти. Цветовете са медоносни и от тях пчелите правят много ароматен, лечебен и скъп мед. Кестеновото брашно е без глутен, а от кестените, чиито плодове са с богат хранителен състав и съдържат витамин С колкото лимоните, се произвеждат ордьоври, супи, ястия с месо, сладкиши.

Родното място на кестена са Балканите, Кавказ и Мала Азия, откъдето по-късно се е разпространил към Централна Европа, Средиземноморието и Китай. Племената в предримска Италия са го наричали „горски хляб” и благодарение на него са преживявали зимата. Кестените са били основна храна и на римските легионери. Френската култура от времето на Луи XIV до днес изобилства от сведения за кестена в кулинарията.

Корсика, островът на Наполеон Бонапарт, всъщност носи името си от кестеновите гори, с който е покрит. Кестените са в основата на промишлеността в този регион, а местните хора са горди с бирата от кестеново брашно. В Тоскана няма заведение без кестени в менюто – от кестенова супа, спагети, полента, мармалад от кестени, до кестенов сладолед. В Монте Амиата, Италия, беритбата на кестени започва през октомври с тържества както при гроздобера. В Германия Карл Велики нарежда с указ отглеждането на кестени за храна.

Днес питомните кестени са разпространени почти навсякъде в по-топлата част на Европа. Пътуваме към най-югозападните райони на България и приказната планина Беласица, в която напролет кестеновите гори ухаят от цвят, цяло лято зеленеят, а в късна есен натежават от плод.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 08,45 ч. от София, 07,00 ч. от Пловдив и Плевен, 06,00 ч. от Ямбол,  05,00 ч. от Русе и Бургас, 06,30 ч. от Стара Загора и Велико Търново, 04,30 от Шумен, 03,30 от Варна.

За пътуващите от Пловдив – потегляне от бензиностанция „OMV“ пред хотел „Санкт Петербург“.


Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Гастрономически дегустации
 • Винени дегустации
 • Вечеря (аперитив, салата, основно, десерт)
 • Нощувка
 • Екскурзоводско обслужване
 • Планински водач

Цената на тура не включва

 • Входни такси за посещаваните музеи и обекти (Самуилова крепост, Исторически музей в Петрич)
 • Обяди
 • Разходи от личен характер
 • Транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване).

Възможност за покупка

Кестени (сезонно), сладко от кестени, мед от кестени, други сладка (киви, смокини, боровинки), сок от киви, вино от киви, вино от изба „Рупел“. на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „В планините на сладките кестени“  представя качествата на българския кестен и произведените от него продукти като кестенов мед и сладко от кестени, южните растения, които виреят в Югозападна България (киви, нар, смокини, вигна).

Ще се насладим и на природните дадености на планините Огражден, Пирин и Беласица, която е слабо позната заради доскорошния граничен режим. Беласица е рзположена в три държави – България, Гърция, Северна Македония и освен че е планина на кестените, изненадва и с множеството си водопади.

Ще засадим кестенови дръвчета (сезонно), ще имаме възможност да участваме в работилница за направата на сладко от кестени, ще извървим пешеходния маршрут из непознатия и уникален свят на кестеновите гори в Беласица, ще посетим Самуиловата крепост, ще дегустираме пчелния мед, събиран от цвета на ядливия кестен, който се добива само в района на планините Беласица и Огражден. На вкус той е специфичен, леко сладък и с горчив послевкус.

Домакини в района ще ни нагостят с местни традиционни ястия като пляска (зелник) с праз или диворастящи билки, триен (мачкан) боб, мешник, сърмички в листа от билката бутима (винобой), а пътуването ще завърши с дегустация на вино от Тамянка и сладко от люти чушки в една от местните винарски изби.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • Сдружение „Хора и традиции“ в с. Брежани, което от години се занимава с опазването и популяризирането на местните хилядолетни кестенови насаждения;
 • Опазването на местните кулинарни традиции, рецепти, за които е характерно свинско, заешко и овнешко да се готвят с кестени, да се месят сладкиши, пити и баници с пълнеж от кестени;
 • Пчеларско стопанство за мед от кестени;
 • Пазителите на планината Беласица;
 • Ферма за киви;
 • Къщи за гости, чиито домакини са пазители на местното кулинарно наследство;
 • Винарска изба, чиито лозя са с местните български сортове Мискет Сандански, Мелник 55 и по-рядко отглежданите Тамянка и Рубин.

Маршрут

Ден 1: Засади кестен, създай живот в Огражден планина

Пристигаме сутринта в с. Брежани, където хората от местното сдружение „Хора и традиции“ от години се занимават с опазването и популяризирането на местните хилядолетни кестенови насаждения. Всяка есен в селото се провежда фестивал на кестена, а местните хора участват с десетки ястия с кестени. Ако сезонът позволява, засаждаме кестенови дръвчета в планината Огражден.

Следобед се пренасяме в другата „кестенова“ планина – Беласица, където правим планинската разходка  „Из горите на Беласица с обучен водач от Природен парк „Беласица“. Кръговият маршрут „Животът на кестена” е с начална точка с. Коларово, през Гьолчето и обратно в с. Коларово. Продължителността на маршрута е 2.30 часа, а дължината му е 5.3 км. (Носете си удобни обувки).

Преди да опитаме местните кулинарни специалитети, се разхождаме из село Яворница –  запазените стари жилищни сгради  в селото са строени под влияние на родопската къща и огражденско-малешевската къща. Особеност са чардаклиите -хамбари със скелетно-паянтова конструкция в някои от дворовете. Шест къщи в селото са паметници на културата.

Ден 2: Направи си сладко от кестени, пий вино от киви, яж кестенов мед

Как да си направим сладко от кестени ни учат жените в село Коларово. Процесът продължава най-малко два дни, защото кестените първо се цепят, а после се варят със захарта. Отпътуваме към Самуиловата крепост, където през 1014 г. се е разиграла една от най-големите трагедии в историята на българската държава. При битка в околностите на крепостта византийският император Василий ІІ, наречен Българоубиец, разгромил българската войска, предвождана от цар Самуил , ослепил пленената 14-хилядна българска войска, като оставил на всеки сто души по един водач.

Подслаждаме се с кестенов мед от производители, чиито градини са високо в Беласишката планина, а след обяда в Историческия музей на Петрич ни разказват как отглеждането на кестени е било традиционен поминък в този край още от праисторически времена, как до ХVII век Петрич е изнасял кестени в цялата страна, включително и в София и защо в Огражден хранят животните си с кестени, а в Беласица правят сладкиши от тях.

Следобед дегустираме сладко от киви при производителка, която прави и вино от екзотичния плод, а следобед отпътуваме за местността Рупите под възвишението Кожух планина (281 м), където е изгасналият преди около 1 милион години вулкан. Тук пророчицата Ванга прекарва последните години от живота си и построява черквата „Св. Петка Българска“. Смята се, че храмът е издигнат върху кратера на някогашния вулкан.

Разхождаме се край минералните извори с температура 74-78 градуса и с дебит до 35 л/сек. На 2 км от тях са останките от античния град Хераклея Синтика, съществувал в периода от ІV век пр. Хр. до VІ век сл. Хр. Според изследователите това е главният град на тракийското племе синти, чийто управител за известно време според историците е бил самият Александър Македонски.

Пътуването ни завършва с дегустация на сладко от люти чушки и вина от местни мелнишки сортове, Тамянка и Рубин.

Селата на югозападните планини Огражден и Беласица. Беласишката планина е разположена в три държави - България, Гърция и Северна Македония и може би е най-стръмната у нас. Горите й изобилстват от чинари и питомни кестени, от буйни реки и безброй малки водопади. В планинските села времето сякаш е спряло, а благодарение на изобилието на екологично чисти храни и на здравата връзка с корените, кулинарните традиции са съхранени като в XIX век.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
Попитайте ни за цената

РЕЗЕРВИРАЙ УЧАСТИЕ