Гастротур “В планината на сладките кестени”

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2021-10-23
2850 Petrich, Bulgaria Югозападът Гид: Екатерина Терзиева

Едно пътуване към най-югозападните райони на България и приказната планина Беласица, в която напролет кестеновите гори ухаят от цвят, цяло лято зеленеят, а в късна есен натежават от плод. Отиваме в българската родина на сладките кестени, за да научим вкусната им история. Българският кестен има отличен вкус и високо съдържание на захари, което го прави подходящ както за свежа консумация, така и за сладкарската промишленост.

Кестенът е дърво, което дава всичко в полза на хората. Цветовете са медоносни и от тях пчелите правят много ароматен, лечебен и скъп мед. Кестеновото брашно е без глутен, а от кестените, чиито плодове са с богат хранителен състав и съдържат витамин С колкото лимоните, се произвеждат ордьоври, супи, ястия с месо, сладкиши. Кестеновото дърво задържа по-дълго въглеродния диоксид, дава и дървесина, която е плътна и лека. Използва се в корабостроенето и за направа на яхти.

Родното място на кестена са Балканите, Кавказ и Мала Азия, откъдето по-късно се е разпространил към Централна Европа, Средиземноморието и Китай. Племената в предримска Италия са го наричали „горски хляб” и благодарение на него са преживявали зимата. Кестените са били основна храна и на римските легионери. Френската култура от времето на Луи XIV до днес изобилства от сведения за кестена в кулинарията.

Корсика, островът на Наполеон Бонапарт, всъщност носи името си от кестеновите гори, с който е покрит. Кестените са в основата на промишлеността в този регион, а местните хора са горди с бирата от кестеново брашно. В Тоскана няма заведение без кестени в менюто – от кестенова супа, спагети, полента, мармалад от кестени, до кестенов сладолед. В Монте Амиата, Италия, беритбата на кестени започва през октомври с тържества както при гроздобера. В Германия Карл Велики нарежда с указ отглеждането на кестени за храна. Днес питомните кестени са разпространени почти навсякъде в по-топлата част на Европа.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 ч. от Пловдив, 09,15 ч. от София.

За пътуващите от Пловдив – потегляне от спирката до банка ОББ на бул. “Цар Борис III Обединител” срещу хотел “Тримонциум Принцес”. За пътуващите от София – потегляне от паркинга пред стадион “Васил Левски”.


Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Винена дегустация
 • Дегустация на печени кестени и вино
 • Вечеря (без алкохол)
 • Нощувка (при настаняване в двойна стая. За самостоятелна стая – доплащане 25 лева)
 • Транспорт
 • Планински водач
 • Вход за всички посещавани обекти (Исторически музей в Петрич, античния град Хераклея Синтика)
 • Екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване
 • Застраховка
 • Отстъпка от 10% за:
 • Семейства;
 • Групи от минимум 3-ма души;
 • Пенсионери.
 • Цената е на база настаняване в двойна стая. За самостоятелна стая се изисква доплащане.


Възможност за покупка

Кестени, кестенов мед, билков мед, вино от изба „Орбелия“ на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастрономическият и културен тур „В планината на сладките кестени“  представя качествата на българския кестен и на кестенов мед, както и традиционната кухня на българския Югозапад.

Ще се насладим и на природните дадености на планините Огражден, Пирин и Беласица, която е слабо позната заради доскорошния граничен режим. Беласица е рзположена в три държави – България, Гърция, Северна Македония и освен че е планина на кестените, изненадва и с множеството си водопади.

Ще извървим пешеходния маршрут из непознатия и уникален свят на кестеновите гори в Беласица, ще отидем на беласишкия водопад Мангъро, ще дегустираме пчелния мед, събиран от цвета на ядливия кестен, който се добива само в района на планините Беласица и Огражден. На вкус той е специфичен, леко сладък и с горчив послевкус.

Домакини в района ще ни нагостят с местни традиционни ястия като пляска (зелник) с праз или диворастящи билки, триен (мачкан) боб, мешник, сърмички в листа от билката бутима (винобой). Вечерта ще си изпечем кестени край огъня и ще им се насладим с чаша вино в ръка.

Ще посетим Историческия музей в Петрич и античния град Хераклея Синтика в местността Рупите. Ще опитаме ароматните вина на местната винарска изба “Орбелия”.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • Опазването на местните кулинарни традиции, рецепти, за които е характерно свинско, заешко и овнешко да се готвят с кестени, да се месят сладкиши, пити и баници с пълнеж от кестени;
 • Пчеларско стопанство за мед от кестени;
 • Винарска изба “Орбелия”;
 • Пазителките на местното кулинарно наследство в с. Габрене;
 • Исторически музей Петрич и хилядолетната традиция в отглеждането на  кестени в региона;
 • Античния град Хераклея Синтика в местността Рупите.

Маршрут

Ден 1: Кестенов мед, вино и печени кестени – ухание на есен

Пристигаме сутринта в гр. Петрич – в този български край от хилядолетия се отглеждат ядливи кестени. Всичко за кестените още от времето на античността и Римската епоха, как петричани са плащали данъка юшур от кестени по време на Османската империя и какви са традициите в отглеждането им в планините Беласица и Огражден, ще ни разкаже директорът на Историческия музей в Петрич. Евлия Челеби посещава града през 1651/52 и през 1670 г. и пише: “…Има всичко 50 дюкяна…Кестеновите плодове са като брусенските и се изнасят за много области, дори за София”. “Цялото Подгорие е покрито с кестенови гори”, съобщава Никола Стоянов в книгата “Петричка околия през ХХ век”.

Обядваме с традиционни местни ястия в с. Коларово и посещаваме местната винарска изба “Орбелия”. Ще разгледаме шатото, ще научим историята му, ще опитаме три вида вина, месни деликатеси и сирене. В късния следобед отиваме на пчелина на сем. Джобкови, който е разположен сред кестеновите дървета в подножието на Беласица. Пчелният мед, събиран от цвета на ядливия кестен, се добива само в района на планините Беласица и Огражден. На вкус той е специфичен, леко сладък и с горчив послевкус. Цветът му е тъмнокафяв, и тъй като е богат на фруктоза, кристализира изключително бавно. Има стимулиращ ефект, затова често го наричат мъжки мед. Идеален е за вкусови комбинации, заедно с отлежало сирене или месо.

Надвечер пристигаме в с. Камена и се настаняваме. Вечерта ще изпечем кестени на жар и с чаша вино ще се насладим на топлата есенна вечер. Вечерята е с местни традиционни ястия – прочутия “краещник” от село Ключ – пита, пълнена с риба и праз, сърмички, качамак със сирене и масло, а за десерт – блага баница с локум и орехи.

Ден 2: В планината на сладките кестени: водопади, Самуиловата крепост, Хераклея Синтика

След закуската с домашни солени кифлички, тръгваме на преход из кестеновите гори на планината Беласица. Обучен водач от Природен парк „Беласица“ ще ни преведе по кръговия маршрут „Животът на кестена” (продължителност около 3 часа). Ще видим водопада Мангъро, ще си наберем и кестени от дивите беласишки гори.

За обяд ни посрещат кулинарните майсторки от с. Габрене, които ще ни приготвят традиционни местни храни. Отпътуваме към Самуиловата крепост, където през 1014 г. се е разиграла една от най-големите трагедии в историята на българската държава. При битка в околностите на крепостта византийският император Василий ІІ, наречен Българоубиец, разгромил българската войска, предвождана от цар Самуил , ослепил пленената 14-хилядна българска войска, като оставил на всеки сто души по един водач.

Следобед отиваме в местността Рупите под възвишението Кожух планина (281 м), където е изгасналият преди около 1 милион години вулкан. Тук пророчицата Ванга прекарва последните години от живота си и построява черквата „Св. Петка Българска“. Смята се, че храмът е издигнат върху кратера на някогашния вулкан.

Разхождаме се край минералните извори с температура 74-78 градуса и посещаваме античния град Хераклея Синтика, съществувал в периода от ІV век пр. Хр. до VІ век сл. Хр. Според изследователите той е наречен в чест на Херакъл и е главният град на тракийското племе синти, чийто управител за известно време е бил самият Александър Македонски.

Селата на югозападните планини Огражден и Беласица. Беласишката планина е разположена в три държави - България, Гърция и Северна Македония и може би е най-стръмната у нас. Горите й изобилстват от чинари и питомни кестени, от буйни реки и безброй малки водопади. В планинските села времето сякаш е спряло, а благодарение на изобилието на екологично чисти храни и на здравата връзка с корените, кулинарните традиции са съхранени като в XIX век.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
235.00лв. От 235.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 235.00лв. = 235.00лв.
× 215.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос