Гастрономически тур “Вкуси от морска Странджа”

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2021-07-03
8280 Ахтопол, България Странджа, Южно Черноморие Гид: Екатерина Терзиева

Планината Странджа заема най-югоизточната част на страната и продължава в съседна Турция, но единият й край се среща с Черно море. Отиваме точно на мястото на тази среща, където морският бряг среща Персеидите, а Млечният път потъва в топлите води на южното море.

Древното име на Странджа е Парория, т.е.  „гранична планина“, а името й на гръцки език е  Страндза. Най-екзотичната планина и най-рядко населеният район на България. И ако някога Странджа е била гъсто населена с тракийски племена, богата на светилища, гробници, исихастки манастири и спиращи дъха природни красоти, във фокуса на нашия тур са морето, морската храна, морската природа и морските хора.

Ще се срещнем с рядката порода истински хора с големи сърца и набраздени от морския бриз чела, които от векове живеят тук и произвеждат храната ни.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 5.45 часа от спирката до ОББ банка срещу хотел “Рамада Тримонциум” в Пловдив. В 9.30 часа трябва да сме на Магазия 1 на Пристанищен комплекс – Бургас за отплаване с корабче в 9,30 ч.


Цената на тура включва

 • Пътуване с корабче до остров „Света Анастасия“ и обратно
 • Посещение на интерактивния музей на остров Света Анастасия, посветен на историята на острова
 • Два обяда с миди, черноморски риби и рибена чорба (без напитки)
 • Нощувка
 • Посещение на Музея на котвата в Ахтопол
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Транспорт с лицензирана превозваческа фирма
 • Туристическа засатраховка

Цената на тура не включва

 • Вечеря

Забележка

 • Носенето на лични карти е задължително, тъй като се движим в граничен район и е възможна внезапна проверка от Гранична полиция.

Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „Вкуси от морска Странджа“ представя морската част на Странджа не само като място за курорт и релакс на плажа, но и като гастрономическа дестинация със запазени традиции в добиването и приготвянето на храна. Ще отпътуваме по море до единствения български населяван остров по Черноморието, върху който е и единствената островна църква у нас, ще се срещнем със старите рибари от рибарското селище Ченгене скеле, сякаш излязло от романите на Хемингуей, ще посетим фермата за пермакултурно земеделие на Силвия и Димитър, чиято мисия е да свързват хората с природата, ще вдишаме  романтичната пиратска легенда около Ахтопол с неговия музей на морските котви, ще опитаме истинска рибена чорба в Синеморец, ще идем до устието на сладко-солената Велека и до най-югоизточната точка на България – Резово, където българският морски бряг среща турския.


Маршрут

Ден 1: Магията на остров „Света Анастасия“, Ченгене скеле и залезите на Ахтопол

В 9 ч. се срещаме пред Магазия 1 на Пристанище Бургас, за да отпътуваме в 9,30 за остров „Света Анастасия“ – единственият обитаем български черноморски остров и единственият с църква. Манастирът  „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Островът е българският “Алкатраз”, защото през  1923 година е превърнат в затвор за комунисти и земеделци.

Някога се е наричал остров „Болшевик“. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Историческите данни сочат, че Анастасия изучила лекарския занаят и станала прочута лечителка. С тези способности на светицата е свързано и изграждането на автентична лекарна на Острова. Тук е мястото да се насладите на ароматен чай или да закупите билки, които са характерни за околностите и региона.

На втория етаж в голямата манастирска сграда ще откриете интерактивната музейна експозиция, която пресъздава богатата история на остров Света Анастасия. Пиратска съкровищница, манастирска обител, затворнически килии и място, вдъхновило бургаски писатели и поети, откриват пред посетителите миналото на острова.

Обядваме в рибарското селище Ченгене скеле с прясно уловена риба и миди и заминаваме за странджанска пермакултурна ферма за кейл, манголд и  лофант. Кейл е суперхрана заради високата си антиоксидантна активност. Предпазва от рак на простатата и дебелото черво, полезен е за стомаха, черния дроб и имунната система.

Отправяме се към Ахтопол, където нощуваме, където имаме време за късен плаж и снимки по залез слънце на брега на морето.

Ден 2: да пуснеш котва край Ахтопол – от устието на Велека до границата в Резово

След закуска отиваме в Музея на котвата в Ахтопол – плячкосвания от пирати град. Тук се пазят котви, корабни оръдия, монети, керамика, камбани, намерени сред останките на турски, гръцки, френски, руски, византийски и римски кораби, стари карти, фотографии и гравюри, запечатали историята на град Ахтопол и ахтополци.

Разхождаме се в Резово – най-южният бряг по родното Черноморие  и граница между България и Турция чрез Резовска река, която дели двете държави. Разкриват се хубави гледки към турския бряг, където има много дълга и пуста плажна ивица. Интересни в Резово са неговите величествени и стръмни клифови брегове, както и запазените стари странджански къщи.

Обядваме с чорба от прясна морска риба в ресторантче в Синеморец и спираме за снимки и плаж на устието на р. Велека – едно от най-красивите места по нашето Черноморие. Намира се край с. Синеморец в Природен парк „Странджа“ и е защитена местност. Тук реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На нея е един от най-красивите плажове по Южното Черноморие.

 

Златните пясъчни плажове на Южното Черноморие, галени от морския бриз, освежаващ въздуха в горещите летни следобеди, и топлата морска вода, която бавно изстива и прави есента дълга и продължителна. Край тях са мистичните странджански села, в които няма промишленост, няма замърсители, а животът е прост и чист, като преди 100 години.

1 Отзив

 1. Елена Костова
  4:48 - 04.07.2017 / Reply

  Била съм с тази екскурзоводка в Мелник, Сандански, Рупите, разказва подробно за забележителностите, но и от нея научих много неща за храната и здравосовните ползи от нея. Мога да кажа, че екскурзията беше не толкова пътуване, колкото преживяване!

  5

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
190.00лв. От 190.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 190.00лв. = 190.00лв.
× 160.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос