Гастрономически тур “Вкуси от морска Странджа”

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка
8280 Ахтопол, България Странджа, Южно Черноморие Гид: Екатерина Терзиева

Планината Странджа заема най-югоизточната част на страната и продължава в съседна Турция, но единият й край се среща с Черно море. Отиваме точно на мястото на тази среща, където морският бряг среща Персеидите, а Млечният път потъва в топлите води на южното море.

Древното име на Странджа е Парория, т.е.  „гранична планина“, а името й на гръцки език е  Страндза. Най-екзотичната планина и най-рядко населеният район на България. И ако някога Странджа е била гъсто населена с тракийски племена, богата на светилища, гробници, исихастки манастири и спиращи дъха природни красоти, във фокуса на нашия тур са морето, морската храна, морската природа и морските хора.

Черно море е едно от малките и сравнително затворени морета. Площта му е 423 488 кв. км – почти колкото четири Българии, а най-дълбоко място – 2244 м близо до Кримския полуостров. Видимостта е 30 метра в дълбоките води, солеността е около 17 промила. Под 100-120 м няма живот, заради високото съдържание на сероводород. Това обаче е консервирало много потопени съдове от дълбока древност до преди стотина години и дори американски учени дълго време търсеха тук останки от Ноевия ковчег. Тях няма да открием, но ще се срещнем с рядката порода истински хора с големи сърца и набраздени от морския бриз чела, които от векове живеят тук и произвеждат храната ни.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 6 ч. от бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“ в Пловдив през АМ „Тракия“. В 9 часа среща на Магазия 1 на Пристанищен комплекс – Бургас за отплаване с корабче в 9,30 ч.


Цената на тура включва

 • Пътуване с корабче до остров „Света Анастасия“ и обратно
 • Посещение на интерактивния музей на остров Света Анастасия, посветен на историята на острова
 • Два обяда с миди, черноморски риби и рибена чорба (без напитки)
 • Дегустации
 • Посещение на частната ботаническа градина в странджанското село Велика
 • Нощувка
 • Посещение на Музея на котвата в Ахтопол
 • Пълно екскурзоводско обслужване

Цената на тура не включва

 • Вечеря
 • Транспорт (придвижването е на принципа на споделеното пътуване)

Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (различни видове сирене, мляко, кашкавал, пчелен мед, вино,сладка, конфитюри, яйца), риба и миди на цени от производител


Забележка

 • Носенето на лични карти е задължително, тъй като се движим в граничен район и е възможна внезапна проверка от Гранична полиция.

Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „Вкуси от морска Странджа“ представя морската част на Странджа не само като място за курорт и релакс на плажа, но и като гастрономическа дестинация със запазени традиции в добиването и приготвянето на храна. Ще отпътуваме по море до единствения български населяван остров по Черноморието, върху който е и единствената островна църква у нас, ще нагазим в романтиката на стария Созопол и ще се срещнем със старите рибари, ще вадим миди с тях, ще се полюбюваме на лилите в Ропотамо, ще вдишаме  романтичната пиратска легенда около Ахтопол с неговия музей на морските котви, ще опитаме истинска рибена чорба в Синеморец, ще идем до устието на сладко-солената Велека и до най-югоизточната точка на България – Резово, където българският морски бряг среща турския.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • Ферма за супер храни като кейл, манголд и  лофант
 • Ботаническа градина с кафе, кактуси и средиземноморски плодни дръвчета в Странджа
 • Старинно рибарско селище
 • Биоферма с елитни месодайни породи говеда.

И като видим животните на завърнал се български емигрант в нестинарското село Бродилово, като хапнем рибена чорба в романтичния Синеморец, ще видим стотици кактуси, 9 сорта райска ябълка, нар, фейхуа, свещената мирта, кафе, банан, хинап, 6 сорта смокини в ботаническа градина, създадена преди десетилетия насред планината Странджа. Редом с култивираното киви може да бъде видян и дивият му събрат, чийто плодове са с големината на нашенска джанка.


Маршрут

Ден 1: Магията на остров „Света Анастасия“, созополските миди и лилиите по Ропотамо

В 9 ч. се срещаме пред Магазия 1 на Пристанище Бургас, за да отпътуваме в 9,30 за остров „Света Анастасия“ – единственият обитаем български черноморски остров и единственият с църква. Манастирът  „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Островът е българският “Алкатраз”, защото през  1923 година е превърнат в затвор за комунисти и земеделци.

Някога се е наричал остров „Болшевик“. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Историческите данни сочат, че Анастасия изучила лекарския занаят и станала прочута лечителка. С тези способности на светицата е свързано и изграждането на автентична лекарна на Острова. Тук е мястото да се насладите на ароматен чай или да закупите билки, които са характерни за околностите и региона.

На втория етаж в голямата манастирска сграда ще откриете интерактивната музейна експозиция, която пресъздава богатата история на остров Света Анастасия. Пиратска съкровищница, манастирска обител, затворнически килии и място, вдъхновило бургаски писатели и поети, откриват пред посетителите миналото на острова.

Обядваме в Крайморие с прясна морска риба и бира и заминаваме за странджанска ферма за кейл, манголд и  лофант. Кейл е суперхрана заради високата си антиоксидантна активност. Предпазва от рак на простатата и дебелото черво, полезен е за стомаха, черния дроб и имунната система. Следобед в мидена ферма в Созопол ни показват как се вадят черноморски миди, в които съдържанието на белтъчини е като в говеждото месо, но мидите съдържат 11 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор.

На път за Ахтопол, където нощуваме, се отбиваме при находището на водните лилии на река Ропотамо. Имаме време за късен плаж или снимки по залез слънце на брега на морето.

Ден 2: да пуснеш котва край Ахтопол – от устието на Велека до границата в Резово

След закуска отиваме в Музея на котвата в Ахтопол – плячкосвания от пирати град. Тук се пазят котви, корабни оръдия, монети, керамика, камбани, намерени сред останките на турски, гръцки, френски, руски, византийски и римски кораби, стари карти, фотографии и гравюри, запечатали историята на град Ахтопол и ахтополци.

Спираме за снимки на устието на р. Велека – едно от най-красивите места по нашето Черноморие. Намира се край с. Синеморец в Природен парк „Странджа“ и е защитена местност. Тук реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На нея е един от най-красивите плажове по Южното Черноморие.

Разхождаме се в Резово – най-южният бряг по родното Черноморие  и граница между България и Турция чрез Резовска река, която дели двете държави. Разкриват се хубави гледки към турския бряг, където има много дълга и пуста плажна ивица. Интересни в Резово са неговите величествени и стръмни клифови брегове, както и запазените стари странджански къщи.

Обядваме с чорба от прясна морска риба в ресторантче в Синеморец и отиваме във фермата на наш емигрант от Великобритания, който завършва маркетинг в Уелс и се отказва от успешна кариера в чужбина, за да създаде собствена ферма. В стопанството се отглеждат елитни биволи и говеда от породите Абърдийн Ангус, Херефорд .

Завършваме пътуването в ботаническата градина в странджанското село Велика, където освен че разглеждаме екзотични цветя и дървета, имаме възможност да си наберем южни сезонни плодове – смокини, райски ябълки, киви. Стопаните са наследниците на  двама научни работници агробиолози, които дълги години са се трудили в Опитната станция за южни култури до Царево. В ботаническата градина могат да се видят кафе, хинап, бамбук, фейфуа, мирта и много други интересни видове, но особено интересна е  богатата колекция от над 1500 различни видове кактуси от цял свят.

Златните пясъчни плажове на Южното Черноморие, галени от морския бриз, освежаващ въздуха в горещите летни следобеди, и топлата морска вода, която бавно изстива и прави есента дълга и продължителна. Край тях са мистичните странджански села, в които няма промишленост, няма замърсители, а животът е прост и чист, като преди 100 години.

1 Отзив

 1. Avatar
  Елена Костова
  4:48 - 04.07.2017 / Reply

  Била съм с тази екскурзоводка в Мелник, Сандански, Рупите, разказва подробно за забележителностите, но и от нея научих много неща за храната и здравосовните ползи от нея. Мога да кажа, че екскурзията беше не толкова пътуване, колкото преживяване!

  5

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
лв.140.00 От лв.140.00 /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× лв.140.00 = лв.140.00
× лв.110.00 = лв.0.00

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос