Гастрономически и културен тур „Вкуси Златна Добруджа!“

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2020-10-24
Silistra Добруджа Гид: Екатерина Терзиева

„Някога, преди да се яви плугът и преди да се построят железници и пристанища, Добруджа е била обработено и девствено поле. Ниви е имало малко, но пасбищата са били обширни и безкрайни, като прериите в Америка и степите в Русия. (…)Скотовъдството е преживяло тука златния си век. Само това далечно време знае великолепните бели сюреци — стада от по няколкостотин глави рогат добитък, охранени и красиви животни, недоверчиви и плахи, като дивеч.

Само това време знае и големи хергели — полудиви коне, свободни и лете, и зиме…(…) Но първенството между тия примитивни поминъци е било на овчарството (…) единствено занятие, което е поглъщало всички сили и умение от най-крехката младост до преклонни старини.(…) Стадата наистина са били многобройни и когато са помрачавали полето, като че е припадала гъста мъгла. Дългите геги и тежките ямурлуци, пискюллиите чанти, медните кавали, точно определените служби в йерархията на тия дружини — кехаи, сагмалджии, шилегари, — всичко това в своята пълнота и точно разпределение се среща само тука“.

Така Йордан Йовков описва любимата си Добруджа в годините, в които възпява почти всяко селце тук. Днес само в Добрич три паметника на Йовков напомнят за литуратурното му наследство и ще ги видим по време на гастрономическия тур „Вкуси Златна Добруджа!“.

Добруджа е историческа и географска област в Североизточна България, наричана „Житницата на България“. Територията ѝ е 7565 km² и има население от 358 000 души. То е смесено по етнически състав –българи, турци, гагаузи и кримски татари. Поселения в Добруджа има от античността. Край с. Свещари се намира тракийско-елинистична гробница от първата половина на III в. пр.н.е. , в която вероятно е погребан гетският владетел Дромихет.

От  1985 г. е под егидата на ЮНЕСКО. Край днешна Силистра са руините от късноантична, средновековна и османска крепост. Южната част на географската област Добруджа е част от Княжество България от времето на Освобождението на България до Балканските войни. През 1912 г. Румъния проявява претенции и завзема Южна Добруджа, 4 г. по-късно Добруджа е освободена след Тутраканската епопея. В Тутракан се развиват много занаяти, а учреденото пристанище допринася за външнотърговски контакти на Тутракан с Европа, Азия и Африка. Днес тук е издигнат Паметник на мъчениците на Добруджа – 25 000 души, принудително изселени от румънците в лагери в Молдова.

През XIX век в Добруджа е имало над 250 вятърни мелници, в които хората мелели царевично брашно, пшеница и булгур. Ще видим част от тях, а навсякъде ще имаме шанса да опитаме традиционните добруджански ястия и напитки.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 06,30 ч. от Пловдив, 08,00 ч. от Стара Загора, , 09,30 от Велико Търново, 11,00 ч. от Русе. Възможност за трансфер от София в деня на пътуването.

За пътуващите от Пловдив – потегляне за Северна България през АМ „Тракия“, среща на бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“


Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Дегустации
 • Вечеря
 • Нощувка
 • Транспорт
 • Входни такси за посещаваните музеи
 • Екскурзоводско обслужване


  Възможност за покупка

  Пресни и натурални фермерски продукти, различни видове мляко, сирене и кашкавал, кайсиева ракия, пчелен мед, пресни и консервирани зеленчуци на цени от производител.


  Какво да очаквате?

  Гастрономическият и културен тур „Вкуси Златна Добруджа“  е вълнуващо пътуване към миналото на България. Той ще покаже Житницата на България, видяна през очите на Йордан Йовков, както и славната, тъжна и героична история на Добруджанския край.

  Ще посетим тракийско-елинистичната гробница край с. Свещари, рибарската махала на Тутракан, Етнографския музей  „Дунавски риболов и лодкостроене“, дом паметника „Йордан Йовков“, ще се разходим из Архитектурно-етнографския музей на открито “Старият Добрич”, ще видим археологическата сбирка със златото от Дуранкулак – най-старото обработено злато в Европа.

  Ще се разходим край езерото Сребърна, ще видим истинска вятърна добруджанска мелница за мелене на зърно, ще наблюдаваме залеза от лодка във водите на река Дунав.

  Ще се срещнем с хората и историите зад:

  • Старото рибарско селище в Тутракан;
  • Кравеферма, в която поради липса на работници ползват роботи за доене.
  • Тракийската гробница в с. Свещари под егидата на ЮНЕСКО;
  • Как се прави мамалига – демонстрация от майсторките на традиционното ястие и дегустация;
  • Риболова в Дунава като поминък;
  • Производителите на кайсии и прочутата Силистренска кайсиева ракия;
  • Възрожденския Добрич.

  Маршрут

  Ден 1: В земите на траките и дунавските рибари

  Пристигане в късния предиобяд в тракийско-елинистичната гробница край с. Свещари, община Исперих, област Разград, която е под егидата на ЮНЕСКО. Разходка в Тутракан – градът на Тутраканската епопея през 1916 г., с която е освободена Южна Добруджа, дотогава завзета от Румъния.

  Градът е бил прочут със своите дунавски рибари, майстори на рибарски лодки и на дунавски водни мелници. Днешната “Рибарска махала” край брега на реката е единственото в страната естествено обособило се по поречието рибарско селище.  Посещение на Етнографския музей – Дунавски риболов и лодкостроене.

  След като обядваме с рибни ястия, отпътуваме за единственото добруджанско село, в което традиционно се приготвя мамалига. Ще я приготвят пред очите ни и ще я опитаме.

  Вечерта се срещаме с производители на силистренски кайсии, от които се прави прочутата ароматна кайсиева ракия и преди вечеря отиваме на романтична разходка с лодки по Дунава за снимки по залез слънце. Вечерята е с типични за добруджанската кухня ястия.

  Ден 2: По следите на вятърните мелници, селата на Йовков и Стария Добрич

  След закуската с добруджански катмички и маджун – прочутия „бедняшки мед“ от дини и захарна метла, се разхождаме край езерото Сребърна – резерват под егидата на ЮНЕСКО. По-късно разглеждаме стара добруджанска къща с вятърна мелница. През XIX век в Добруджа е имало над 250 вятърни мелници за царевично брашно, пшеница и булгур.

  По обяд посещаваме Добрич – единствения град, в който има три скулптурни фигури, посветени на Йордан Йовков. Той живее десетина години в Добруджа, но казва: „Във всяка моя работа мисълта ми е там; там е моят пейзаж, там са героите ми – битът, работата и съдбата им.

  Пък и аз с всичките си спомени и с цялото си същество принадлежа на Добруджа”. Посещаваме Дом паметник „Йордан Йовков“ и се разхождаме в Архитектурно-етнографския музей на открито “Старият Добрич” с 32 занаятчийски работилници. Ще ни покажат и сбирка с археологията на Добруджа, която пази най-старото обработено злато в Европа, намерено в Дуранкулак.

  Обядваме в добричка гостилница и се отправяме към кравеферма с мандра за сирене и масло, в която заради недостига на работници ползват роботи.

  Златни жита, лимоненожълти полета с рапица, зелени царевични ниви, перки на вятърни мелници и онова романтично усещане за българското село, вдъхновило Йордан Йовков за неговите шедьоври – това е накратко Добруджа. И до днес са запазени старите улички, на които старите дунавски рибари са плели своите мрежи. Добруджа пази тайните на своето минало но и променя лицето си – с шафрановите полета, с градините с лавандула и екзотични зеленчуци, с фермите за традиционни, но и модерни породи животни. Добруджа е като стара майка, при която винаги искаш да се върнеш приласкан.

  Напишете отзив

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Обадете се: +359-898-471-201
  265.00лв. От 265.00лв. /човек

  (Изберете дата преди да въведете брой туристи)

  Out of stock

  × 265.00лв. = 265.00лв.

  Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

  ИЛИ

  Задай въпрос