Гастротур „Зелено сирене, крокмач и тетевенска саламура – ела, вкуси!“

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар09.07.2022
5725 Черни Вит, България Балканът Гид: Екатерина Терзиева

Навремето в Тетевенския Балкан отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на тетевенското село Черни Вит правели от тяхното мляко сирене, което съхранявали в дървени качета. Саламурата се отцеждала през дървените пори. Когато качето се отваряло напролет, при взаимодействието с хладния влажен въздух се образувала плесен.

Местните хора смятали плесенното сирене за некачествено и го изхвърляли. В периода на 70-те години на XX век дървените качета били заменени от пластмасови бидони и естественото плесенно сирене почти изчезнало. През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food попадат на парченце, колкото кибритена кутийка, забравено в едно старо дървено каче. Те представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение на сиренето в италианския град Бра.

Така българското зелено сирене е оценено високо, благодарение на качеството и уникалността си. То е във фокуса на нашия гастрономически тур, тъй като не е индустриален продукт и не може да се намери по магазините. Ще се срещнем с неговите производители, които ще разкажат автентичната рецепта за приготвянето му.

В Тетевенския край е съхранена и рецептата за митичното ястие от българския Север – крокмач. Прави се от чисто овче мляко само в периода август-септември, когато млякото е най-гъсто. Ще се срещнем с производители на крокмача от град Луковит – единственото място в света, където сутрин рано от росата на тревите се е добивала пробиотичната българска закваска за традиционното кисело мляко. Мандрите в миналото са градени в планините, не само защото там е бил добитъкът, а защото там закваската е била най-чиста и полезна.

Ще опитаме балканска пъстърва и прочутата за този край чорба тетевенска саламура, ще вкусим лучник, а десертът, разбира се, ще е известната по този край халва. Производството й започва в началото на XIХ век и тя дълго време служи за прехрана на местното население. Сусамената халва, която се произвежда тук, е бяла на цвят.

Освен сусамовата халва се произвежда и тахан халва, която е кафява и се прави от семената на слънчоглед. Ще се разходим из Тетевен и до Каменните къщи край Карлуково. Ще посетим и пещерата „Проходна“, известна като „Божиите очи“, в която са снимани много филми, сред които и българската продукция „Време разделно“. Ще отидем до красивия Гложенски водопад, ще посетим и Гложенския манастир, кацнал върху непристъпна скала – по-високо разположен и по-стар от манастирския комплекс Метеора в Гърция.

Място на тръгване/пристигане: София, Пловдив

Часове на тръгване: 07,00 ч. от Пловдив, 08.45 ч. от София.

За пътуващите от Пловдив – от спирката до ОББ срещу хотел “Рамада Тримонциум” на бул. “Цар Борис III Обединител”. За пътуващите от София – от паркинга на Национален стадион “Васил Левски”.

Цената на тура включва

 • Транспорт от София и Пловдив
 • Нощувка
 • Закуска
 • Един обяд
 • Една вечеря
 • Дегустации
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Туристическа застраховка

Възможност за покупка

Възможност за покупка на зелено сирене, крокмач, натурални млечни продукти (мляко, сирене), риба на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастротурът „Зелено сирене, крокмач и тетевенска саламура – ела,  вкуси“ е вълнуваща кулинарна среща с единственото на Балканите зелено плесенно сирене, с митичния млечен специалитет крокмач, с вековната рецепта за халва, с лучника, с пикантната Тетевенска саламура.

Пътуване към миналото на България до величествения Гложенски манастир, кацнал на непристъпна скала – по-стар и по-високо разположен от манастирския комплекс Метеора в Гърция, през героичната история на Тетевен, до времената, когато закваската за българското кисело мляко е събирана сутрин рано от росата по поляните край Луковит, та чак до преди близо 70 млн. години, когато възниква пещерата „Проходна“, известна като Божиите очи.

Тя е най-дългият пещерен тунел в страната, естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна“. Тук са снимани редица филми, сред които и българската продукция „Време разделно“.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • производството на прочутото зелено сирене от с. Черни Вит;

 • производителите на митичния крокмач;

 • ферма за българско песто и природно обагрени пъстроцветни яйца;

 • база за риболовен туризъм и развъждане на пъстърва.


Маршрут

Подробна програма предоставяме след потвърдена резервация.

Регионът на Тетевенския Балкан обхваща централния дял на величествената Стара планина и предлага чудесни условия за гастрономически, планински, културен и еко туризъм. Наред с природните си красоти, Балканът има участие в ключови събития, маркирали нашата славна история. Многобройните проходи крият възлови места с тайни пътеки и скривалища, които безброй пъти са спасявали хайдушките чети от турски преследвачи. Пътят към Златишко-Тетевенската планина, осеян с многобройни предания, легенди и истории, неусетно ни отвежда в Тетевен. А Гложенският манастир е сред големите духовни крепости на българщината.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
260.00лв. От 260.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 260.00лв. = 260.00лв.
× 280.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

Maximum number of people for this field is 10

ИЛИ

Задай въпрос