Навремето в Тетевенския Балкан отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на тетевенското село Черни Вит правели от тяхното мляко сирене, което съхранявали в дървени качета. Саламурата се отцеждала през дървените пори. Когато качето се отваряло напролет, при взаимодействието с хладния влажен въздух се образувала плесен.
Местните хора смятали плесенното сирене за некачествено и го изхвърляли. В периода на 70-те години на XX век дървените качета били заменени от пластмасови бидони и естественото плесенно сирене почти изчезнало. През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food попадат на парченце, колкото кибритена кутийка, забравено в едно старо дървено каче. Те представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение на сиренето в италианския град Бра.
Така българското зелено сирене е оценено високо, благодарение на качеството и уникалността си. То е във фокуса на нашия гастрономически тур, тъй като не е индустриален продукт и не може да се намери по магазините. Ще се срещнем с неговите производители, които ще разкажат автентичната рецепта за приготвянето му.