Гастротур „Зелено сирене, крокмач и тетевенска риба – ела, вкуси!“

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2021-07-31
5725 Черни Вит, България Балканът Гид: Екатерина Терзиева

Навремето в Тетевенския Балкан отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на тетевенското село Черни Вит правели от тяхното мляко сирене, което съхранявали в дървени качета. Саламурата се отцеждала през дървените пори. Когато качето се отваряло напролет, при взаимодействието с хладния влажен въздух се образувала плесен.

Местните хора смятали плесенното сирене за некачествено и го изхвърляли. В периода на 70-те години на XX век дървените качета били заменени от пластмасови бидони и естественото плесенно сирене почти изчезнало. През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food попадат на парченце, колкото кибритена кутийка, забравено в едно старо дървено каче. Те представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение на сиренето в италианския град Бра.

Така българското зелено сирене е оценено високо, благодарение на качеството и уникалността си. То е във фокуса на нашия гастрономически тур, тъй като не е индустриален продукт и не може да се намери по магазините. Ще се срещнем с неговите производители, които ще разкажат автентичната рецепта за приготвянето му.

В Тетевенския край е съхранена и рецептата за митичното ястие от българския Север – крокмач. Прави се от чисто овче мляко само в периода август-септември, когато млякото е най-гъсто. Ще се срещнем с производители на крокмача от град Луковит – единственото място в света, където сутрин рано от росата на тревите се е добивала пробиотичната българска закваска за традиционното кисело мляко. Мандрите в миналото са градени в планините, не само защото там е бил добитъкът, а защото там закваската е била най-чиста и полезна.

Ще опитаме балканска пъстърва и прочутата за този край чорба Тетевенска саламура, ще вкусим лучник, а десертът, разбира се, ще е известната по този край халва. Производството й започва в началото на IX век и дълго време служи за прехрана на местното население. Сусамената халва, която се произвежда тук, е бяла на цвят.

Освен сусамовата халва се произвежда и тахан халва, която за разлика от сусамената, е кафява и се прави от семената на слънчоглед. Ще обядваме в Орешак с типимното за Троянския край задушено свинско месо със сини сливи, ще имаме и две винени дегустации. Ще се разходим из Тетевен и до Каменните къщи край Карлуково. Ще посетим и пещерата „Проходна“, известна като „Божиите очи“, в която са снимани много филми, сред които и българската продукция „Време разделно“. Ще посетим и Троянския манастир – втория по големина в България.

Място на тръгване/пристигане: София, Пловдив

Часове на тръгване: 08,00 ч. от София, 07,00 ч. от Пловдив.

За пътуващите от Пловдив – от спирката до ОББ срещу хотел “Рамада Тримонциум” на бул. “Цар Борис III Обединител”. За пътуващите от София – от паркинга на Национален стадион “Васил Левски”.

Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два леки обяда
 • Дегустации
 • Вечеря
 • Нощувка
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Транспорт с лицзензирана превозваческа фирма
 • Туристическа застраховка

Възможност за покупка

Възможност за покупка на натурални фермерски продукти (мляко, сирене и кашкавал), ябланска халва, риба и сливова ракия на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастрономически тур „Зелено сирене, крокмач и тетевенска риба – ела,  вкуси“ е вълнуваща кулинарна среща с единственото на Балканите зелено плесенно сирене, с митичния млечен специалитет крокмач, с вековната рецепта за халва, с лучника, с пикантната Тетевенска саламура.

Пътуване към миналото на България през историята на занаятите в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, през Троянски манастир „Успение Богородично“ – най-големият в Северна България и трети по големина в България, през героичната революционна история на Тетевен, до времената, когато закваската за българското кисело мляко е събирана сутрин рано от росата по поляните край Луковит, та чак до преди близо 70 млн. години, когато възниква пещерата „Проходна“, известна като Божиите очи.

Тя е най-дългият пещерен тунел в страната, естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна“. Тук са снимани редица филми, сред които и българската продукция „Време разделно“.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • производството на прочутото зелено сирене от с. Черни Вит;

 • производителите на митичния крокмач;

 • база за риболовен туризъм и развъждане на пъстърва;

 • ароматната троянска сливова ракия.


Маршрут

Ден 1: Очите на Бога, крокмач и Каменните къщи

Заминаваме за Луковит, където посещаваме Каменните къщи край Карлуково, отиваме и до пещерата „Проходна“, известна като Божиите очи. Тя е най-дългият пещерен тунел в страната – представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна”. Именно „окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите.

Продължаваме с ферма за редки видове птици като щрауси, птици ему и нанду. Посетителите на фермата могат да се запознаят с начина на живот на птиците и с продуктите, получавани от тях: пера, яйца, кожи, месо и др.

В Луковит се срещаме с производители на северното ястие крокмач. Прави се от овче мляко, което се вари 3 часа на водна баня и постоянно се бърка. Като изстине напълно, се изсипва в съдове, за да зрее поне 6-7 дни. Традиционно се овкусява с печени червени чушки. Подслаждаме се с типичната за този край халва. Производството й тук започва в началото на IX век и дълго време служи за прехрана на местното население. Като основен продукт при приготвянето на халвата се използвало сусамовото семе, което е богато на мазнини, въглехидрати и протеини.

Вечеряме в база за риболовен туризъм с пъстърва и прочутата за този край чорба Тетевенска саламура.

Ден 2: Мистериите на зеленото сирене. Тетевен, Орешака и Троянския манастир

Закусваме с лучник или качамак от царевично брашно, масло и сирене – традиционни ястия в този регион, и се отправяме към разходка в Тетевен. Възхитен от гледката пред очите си, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Следва дегустация на единственото българско плесенно сирене, известно като Зеленото сирене от село Черни Вит. Среща с неговия производител – Цветан Димитров и дегустация на различни по зрялост зелени сирена с подбрани вина.

Следобед сме в Орешак, общ. Троян, където местните хора предлагат прочутата Троянска сливова ракия. Предание разказва, че първата дестилация на сливова ракия е станала преди повече от сто години зад стените на красивия Троянски манастир. Празник на сливата и троянската сливова ракия се провежда всяка година през септември. Дегустация на вино и специалитети като телешко със сини сливи. Преди да отпътуваме, посещаваме Троянския манастир „Успение Богородично“ – най-големия в Северна България и трети по големина в България.

Регионът на Тетевенския Балкан обхваща централния дял на величествената Стара планина и предлага чудесни условия за гастрономически, планински, културен и еко туризъм. Наред с природните си красоти, Балканът има участие в ключови събития, маркирали нашата славна история. Многобройните проходи крият възлови места с тайни пътеки и скривалища, които безброй пъти са спасявали хайдушките чети от турски преследвачи. Пътят към Златишко-Тетевенската планина, осеян с многобройни предания, легенди и истории, неусетно ни отвежда в Тетевен. А ако трябва да опишем кратко Троянския Балкан, то думите са: духовност, грънчарство, природа и сливова ракия.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
230.00лв. От 230.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 230.00лв. = 230.00лв.
× 215.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос