Гастротур „Чипровци! All Inclusive“

Дневен тур 2 дни Календар2021-08-21
3460 Chiprovtsi, Bulgaria Северозападът Гид: Екатерина Терзиева

Чипровци са багрите на чипровските килими, героичната история, красивата природа, вкусната торлашка кухня, северняшката музика, старите манастири. Всичко това е във фокуса на нашия тур „Чипровци! All Inclusive“, който агенция „СлоуТурс.БГ“ организира специално за „Пендара“ на 21 и 22 август.

В първия ден ще посетим местния музей, ще се учим да тъчем килими и да багрим вълнени влакна с растителни бои, ще научим тайните на украсата на чипровската носия. Ако не сте опитвали чипровско пържено, кланик, орешник, гнетьени чушки, торлашка баница с печени кори обги и пържени трои, ще им се насладите по време на обяда и вечерята през първия ден.

В неделя ще направим преход до чудно красивия Чипровски водопад, ще имаме пикник на поляните край руините на Гушовския манастир, ще се включим в бирен тур с чипровска крафт бира – дело на най-младия пивовар в България, ще си напазаруваме чисти и истински местни храни от фермерския пазар, ще посетим и Чипровския манастир. Запазете си този уикенд през август и елате! 🥰🙂
Цената на тура е: 220 лева за възрастни, 195 лв. за деца.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 06.00 ч. от Пловдив – от спирката до ОББ срещу хотел “Рамада Тримонциум” на бул. “Цар Борис III Обединител”; 07,45 ч. от София – от паркинга на Национален стадион “Васил Левски”.


Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Вечеря (без алкохол)
 • Нощувка
 • Бирен тур
 • Такса за участие в работилници по тъкане и багрене на вълна
 • Вход за Историческия музей в Чипровци
 • Планински водач за прехода до Чипровския водопад
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Транспорт с лицензирана фирма
 • Full tour guide service
 • Full tour guide service

Цената на тура не включва

 • Покупки от фермерския пазар
 • Разходи от личен характер

Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (различни видове пчелен мед, сладка, зеленчукови консерви, мляко, сирене, кашкавал и колбаси) на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастротурът „Чипровци! All Inclusive“ представя най-ценния капитал на балканското градче – хората, красивата природа, героичната история, историята, багрите на чипровските килими, вкусната торлашка кухня, северняшката музика, старите манастири.

В първия ден ще посетим местния музей, ще се учим да тъчем килими и да багрим вълнени влакна с растителни бои, ще научим тайните на украсата на чипровската носия. Ако не сте опитвали чипровско пържено, кланик, орешник, гнетьени чушки, торлашка баница с печени кори обги и пържени трои, ще им се насладите по време на обяда и вечерята през първия ден.

В неделя ще направим преход до чудно красивия Чипровски водопад, ще имаме пикник на поляните край руините на Гушовския манастир, ще се включим в бирен тур с чипровска крафт бира – дело на най-младия пивовар в България, ще си напазаруваме чисти и истински местни храни от фермерския пазар, ще посетим и Чипровския манастир.


Маршрут

Ден 1: Чипровски килими, багри и кухня

Пристигаме в Чипровци в 10.00 часа и посещаваме местния Исторически музей. Основан е през 1988 г. във връзка с националните чествания на 300-годишнината от избухването на Чипровското въстание. Първата зала е посветена на рударството; представени са отделни етапи на рудодобива и рудопреработката с акцент върху новите технологии, донесени от саксонските рудари. Във втората зала са показани произведения на Чипровската златарска школа (XVI – XVII в.) и тяхното разпространение в общо европейски мащаб. Третата зала представя мястото и ролята на католицизма в живота на чипровчани през XVII в. – просветна дейност, дипломатическа и мисионерска активност на местното висше католическо духовенство, избухване и ход на Чипровското въстание и последвалите го миграционни движения в днешните румънски и хърватски земи. В четвъртата зала са проследени основните периоди в развитието на Чипровския килим. А в петата е експонирана църковна живопис.

Включваме се в работилница по тъкане на Чипровски килими, които от 2014 г. са в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Красивите тъкани някога били изработвани само в Чипровци, но се разпространявали из цялата Османска империя. В момента квадратен метър от прочутите чипровски килими се оценява на около 250-300 лв, но по-старите са значително по-скъпи.

Следобед се включваме в работилница по багрене на вълна с природни багрила, които се съдържат в корените, кората, дървесината, листата, плодовете и цветовете на различни растения. Много от тях са отличават с изключителната си трайност към действието на слънчевата светлина и към пране. За различните цветове се използват листа от бреза, шишарки, червено цвекло, кромид, клен, диви ябълки и др.

Ако не сте опитвали чипровско пържено, кланик, орешник, гнетьени чушки, торлашка баница с печени кори обги и пържени трои, ще им се насладите по време на обяда и вечерята през първия ден.

Ден 2: Чипровският водопад и манастирите

Сутринта след закуска се отправяме с планински водач към Чипровския водопад. Преходът е около 4 км в едната посока и 3 км обратно. Стигаме до изключително красив, 18-метров водопад на около километър и половина от границата със съседна Сърбия. Надомрската височина е около 1200 метра. Обядът е пикник на поляните около разрушения Гушовски манастир „Свети Архангел Михаил“. Малко е останало от зидовете на някогашната църква, до наши дни обаче е съхранена историята, паметта и почитта към това място. Както и легендата за елена „гушовец“ , предавана от поколение на поколение. Някога на храмовия празник на манастира сам е идвал на заколение елен с бяло петно на шията – „гушовец“. Хората го изчаквали да си почине и да пие вода и го принасяли в жертва. Една година еленът закъснял и не го изчакали да пие вода, веднага го заклали. Оттогава никога повече не се появил гушовец на празника. Манастирът е опожарен по време на Чипровското въстание през 1688 г. Оттук оттеглилите се въстаници са дали последен отпор на преследващите ги орди.

Следобед ще имаме възможност да си напазураве пресни и консервирани фермерски продукти, пчелен мед, сладко, колбаси, сирене и зеленчукови консерви от специално организирания за участниците в тура фермерски пазар. Продължаваме с бирен тур с крафт бира, приготвена от най-младия пивовар в България – 19-годишния Цветомир Стефанов. Живото „Чипровско пиво“ се вари от малц, хмел, дрожди и вода по класическа технология, описана в немския Закон за чистотата на бирата от 1516 г.

Турът завършва с посещение на Чипровския манастир, построен от българските католици през 10 в. През 1404г. след въстанието на Константин и Фружин светата обител е разрушена за пръв път. Особено тежки последици имало второто нападение над манастира след потушаването на Чипровско въстание от 1688г. Тогава е унищожена и богатата манастирска библиотека, съдържаща ценни славянски книги и икони. Българското католическо население било принудено да се изсели и манастира запустява.

В началото на 18 в. в Чипровският манастир се заселват православни монаси и го преустройват. През 1800 г. руският император Павел I подарява на манастира престолно евангелие със сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей. По време на въстанията в Северозападна България, Чипровският манастир приютява няколко хиляди четници. Самите монаси се включват като въстаници в Ломското съзаклятие от 1867-68 година. През юли 1876г. в близост до манастира сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

Чипровци е малко китно градче в Северозападна България, разположено в живописните гънки на Западна Стара планина и долината на река Чипровска.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
220.00лв. От 220.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 220.00лв. = 220.00лв.
× 195.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос