Гастротур “Из Банатска България край тихия бял Дунав”

Дневен тур 2 дни Календар18.05.2024
Белене Северозападът Гид: Соня Кисева

Гастрономическият тур “Из Банатска България край тихия бял Дунав” представя традициите, историята, културата и кулинарията на банатските българи, приказната красота на остров Белене и царството на пеликаните, вкусовете на овцеферма “Багри” и най-голямата био ябълкова градина на Балканите, старинните западнославянски сгради в единственото чешко село у нас, романтиката на разходката с лодка около дунавските острови.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 от Пловдив, 08,45 ч. от София


Цената на тура включва

  • Организиран транспорт от София и Пловдив
  • Два обяда
  • Дегустация на ястия от района на Белене и р. Дунав
  • Дегустация на фермерско овче сирене
  • Закуска
  • Нощувка
  • Разходка с лодка по р. Дунав около Беленските острови
  • Организиран тур с местен водач до остров Белене
  • Входни билети за всички посещавани музеи и обекти
  • Пълно екскурзоводско обслужване
  • Туристическа застраховка с покритие до 1000 лв.

Цената на тура не включва

  • Разходи от личен характер
  • Вечеря

Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (мляко, сирене, кашкавал, ябълки) на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастрономическият тур “Из Банатска България край тихия бял Дунав” представя традициите, историята, културата и кулинарията на банатските българи, приказната красота на остров Белене и царството на пеликаните, вкусовете на овцеферма “Багри” и най-голямата био ябълкова градина на Балканите, старинните западнославянски сгради в единственото чешко село у нас, романтиката на разходката с лодка около дунавските острови.

Банатските българи са български преселници католици, които над 300 години живеят изолирано в областта Банат, на днешните територии на Румъния и Сърбия. От векове те отстояват своята българска същност – пишат на латиница, но техният стар говор, наречен още палкенски, те са запазили от ХVII в. и е втора книжовна форма на българския език. На него създават и книжнина, имат фолклор и пишат и поезия на своя език.

След разгрома на Чипровското въстание (1688 г.) голяма част от българските католици в Банат тръгват да търсят спасение в пределите на Австро-Унгария, с чиято католическа общност поддържат връзки. Там получават добри условия за живот, дава им се земя и възможност за препитание. След това има няколко вълни на преселване, които продължават и през ХVIII век. С много трудности те успяват да пренесат целия си бит и култура в новите си поселища. След Освобождението (1878 г.), не малка част от банатските българи се завръщат отново в България. В гастротура “Из Банатска България край тихия бял Дунав” им отиваме на гости – в селата Бърдарски Геран и Асеново.

С. Бърдарски геран в Северна България е своеобразен център на банатските българи. Всяка година там се правят традиционни балове и срещи на банатската общност, където по-младите да научават повече за своя корен, традиции и идентичност. Усукано у захар, крофни, трески, кифличета, саланкарчета, питчита с джумерки, киртеше, залупна пита, райдуше, клатити, бъркани галушки, тачки, дрипави першоре, сърца с трендафер, алвъ, прусуръ, тъглина мазница са сред традиционните банатски ястия, част от които ще имаме шанса да опитаме в нашия двудневен гастрономически тур.

Ще вкусим и някои от типичните за района на Белен ястия като мазница и риба разсол, а местен гид ще ни отведе до остров Белене, на който някога е имало концентрационен лагер за политзатворници, а днес е местообитание на стотици екзотични водни птици и….малък затвор. Ще се разходим с лодка около беленските дунавски острови, ще посетим и единственото чешко село в България, основано от трудолюбиви чешки земеделци.

Ще посетим фермата за елитни овце “Багри”, в която животните имат собствен тревомат, и ще опитаме овче сирена, мляко и кашкавал. Ще имаме и уникалния шанс да влезем в най-голямата биологична градина за ябълки на Балканския полуостров, където сладките плодове се отглеждат според принципите на биодинамичното земеделие.


Маршрут

Детайлна програма се предоставя след потвърдена резервация.

Природен парк "Персина", река Дунав и тихия чар на селата в Северозападна България

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

 +359-898-471-201
389.00лв. От 389.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 389.00лв. = 389.00лв.
× 389.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

Maximum number of people for this field is 10

ИЛИ

Задай въпрос




    Други турове