Гастротур “Ммм…Могилица!”

Дневен тур 2 дни Календар2021-08-28
4761 Mogilitsa, Bulgaria Западни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

Знаете ли, че седенките за свиване на кус-кус в Родопите са били и място за размяна на любовни знаци и обети? Често моми приставали на годениците си след седянка за кус-кус, а след това ги наричали “грабнуши”. А опитвали ли сте ашлия, макарини, пареник? Чували ли сте, че сиренето може да зрее и в кожен мях, както преди 500 години са го правели родопските овчари? Всички тези храни и технологии ще ни покажат майсторите от село Могилица, а ние ще се включим в приготвянето и дегустацията им по време на нашия гастротур “Ммм… Могилица!” на 28-29 август.

Освен в работилниците за забравени родопски ястия, в първия ден ще се с пуснем в местната пещера “Ухловица”, великолепна със своите коралити и бял синтров водопад, ще посетим най-големия в Родопите феодален замък Агушеви конаци, ще се учим да сглобяваме бъклици с местния майстор Велин. През втория ден ни очаква вълнуващо планинско офроуд преживяване – с УАЗ-ки ще се изкачим до наблюдателната площадка “Върхът”, ще се отбием до древно тракийско светилище, ще отидем и до пещерата “Типицето”.

А след като обядваме на пикник в планината с родопска скара, изпечена на тикла, ще си напазаруваме натурални и истински местни храни от родопските фермери. Запазете си този уикенд през август и елате! 🥰🙂


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 от Пловдив, 07,30 от Асеновград. За пътуващите от Пловдив – потегляне от спирката на бул. “Менделеев” срещу Аграрен университет – Пловдив, посока Асеновград

Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Вечеря
 • Дегустация на родопски ястия
 • Нощувка
 • Офроуд тур до наблюдателната площадка “Върхът”, тракийско светилище и пещерата “Типицето”
 • Вход за пещерата “Ухловица”
 • Вход за Агушевите конаци
 • Участие в работилници по приготвяне на родопски ястия и по сглобяване на бъклици
 • Транспорт с лицензирана превозваческа фирма
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

 • Разходи от личен характер

Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (различни видове тахан, пчелен мед, вино, зеленчукови консерви, мляко, сирене и кашкавал) на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастротурът “Мммм…Могилица” представя забравената родопска кухня, обичаи, традиции, природа и туристически обекти в района на родопското село Могилица. Знаете ли, че седенките за свиване на кус-кус в Родопите са били и място за размяна на любовни знаци и обети? Често моми приставали на годениците си след седянка за кус-кус, а след това ги наричали “грабнуши”. А опитвали ли сте ашлия, макарини, пареник? Чували ли сте, че сиренето може да зрее и в кожен мях, както преди 500 години са го правели родопските овчари? Всички тези храни и технологии ще ни покажат майсторите от село Могилица, а ние ще се включим в приготвянето и дегустацията им по време на нашия гастротур “Ммм… Могилица!” на 28-29 август.
Освен в работилниците за забравени родопски ястия, в първия ден ще се с пуснем в местната пещера “Ухловица”, великолепна със своите коралити и бял синтров водопад, ще посетим най-големия в Родопите феодален замък Агушеви конаци, ще се учим да сглобяваме бъклици с местния майстор Велин. През втория ден ни очаква вълнуващо планинско офроуд преживяване – с УАЗ-ки ще се изкачим до наблюдателната площадка “Върхът”, ще се отбием до древно тракийско светилище, ще отидем и до пещерата “Типицето”. А след като обядваме на пикник в планината с родопска скара, изпечена на тикла, ще си напазаруваме натурални и истински местни храни от родопските фермери.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • Стария обичай по приготвяне на кус-кус
 • Приготвяне на мяхово сирене – сирене, зряло в кожен мях
 • Сглобяване на бъклици
 • Агушевите конаци – най-големия феодален замък в Родопите
 • Родопските пещери

Маршрут

Ден 1: Забравената родопска кухня

В първия ден от тура ще наблюдаваме и ще участваме в работилници за приготвяне на традиционни родопски ястия, отдавна забравени във времето. Знаете ли, че седенките за свиване на кус-кус в Родопите са били и място за размяна на любовни знаци и обети? Често моми приставали на годениците си след седянка за кус-кус, а след това ги наричали “грабнуши”. А опитвали ли сте ашлия, макарини, пареник? Чували ли сте, че сиренето може да зрее и в кожен мях, както преди 500 години са го правели родопските овчари? Всички тези храни и технологии ще ни покажат майсторите от село Могилица.

В първия ден ще се с пуснем в местната пещера “Ухловица”, великолепна със своите коралити и бял синтров водопад, ще посетим най-големия в Родопите феодален замък Агушеви конаци, ще се учим да сглобяваме бъклици с местния майстор Велин.

Вечеряме с традиционни родопски ястия и нощуваме в хонел в Могилица.

Ден 2: Приключения с УАЗ-ка из родопските дъбрави

Сред закуската с родопски катмички ни очаква вълнуващо планинско офроуд преживяване – с УАЗ-ки ще се изкачим до панорамната площадка “Върхът”. Тя е открита лятото на 2020 година и е най-новата туристическа атракция в района на Горното поречие на река Арда, която радва местните жители и посетителите на региона. Изградена е с помощта на местни жители, на селата: Могилица, Арда и Горна Арда. Първата по рода си на територията на Общината площадка за наблюдение е разположена на 1351 метра надморска височина с относителна денивелация 350 метра. Уникалното съоръжение се намира на 9 км от центъра на Могилица.

След като се порадваме на панорамата, ще се отбием до древно тракийско светилище, ще отидем и до пещерата “Типицето” – също един от новите туристически обекти в района. А след като обядваме на пикник в планината с родопска скара, изпечена на тикла, ще си напазаруваме натурални и истински местни храни от родопските фермери.

Родопите са една от най-красивите планини в България. Планина, изобилстваща от природни забележителности и културно-исторически места.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
195.00лв. От 195.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 195.00лв. = 195.00лв.
× 175.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос