Гастротур “Потопената църква, магарешкото мляко, богинята Кибела и 100-те войводи”

Дневен тур 2 дни Календар07.08.2021
Sliven, Bulgaria Балканът Гид: Екатерина Терзиева

Какво свързва богинята Кибела, магарешкото мляко, Сливенските праскови, Потопената църква, родната къща на Хаджи Димитър, виното и Музея на текстила? Отговорът не е еднозначен – свързани са от духовността, силата на вярата и изцелението, историята, героизма и традициите. Всички те са в радиус ог 50 км, в прохладното подножие на Балкана и в Сливенския край – Земята на 100-те войводи, където отиваме по време на нашия нов гастротур “Потопената църква, магарешкото мляко, богинята Кибела и 100-те войводи”.

Ще опитаме местни специалитети, прочутото магарешко мляко, Сливенските праскови, ще посетим единствения в България Музей на текстила, родната къща на националния ни герой Хаджи Димитър, ще се снимаме с малки магаренца, ще се повозим в талиги с магарешки впряг, ще си направим пикник с винена дегустация в лозята, ще отидем и при богинята Кибела в древния град Кабиле.

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 от Пловдив, 08,00 от Стара Загора, 08,30 от Нова Загора. Възможни трансфери от София, Хасково и други градове с предсварителна уговорка. За пътуващите от Пловдив – потегляне от спирката на ОББ на бул. “Цар Борис III Обединител” срещу хотел “Рамада Тримонциум”.

Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Дегустация на магарешко мляко
 • Винена дегустация
 • Нощувка
 • Вход за посещаваните обекти
 • Транспорт с лицензирана фирма
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

 • Вечеря

Какво да очаквате?

Гастротурът “Потопената църква, магарешкото мляко, богинята Кибела и 100-те войводи” представя “Потопената църква” в язовир “Жребчево”, издигната в село Запалня две десетилетия след Освобождението. През 60-те години селото е изселено, за да се построи язовирът, а църквата е изоставена и залята.

Ще се срещнем отблизо с няколко традиционни за тези краища на България типове поминък – прочутите едри и сочни Сливенски праскови в известната Долина на прасковите. Някога в село Гавраилово се е намирал Аграрно-промишленият комплекс “Долината на прасковите” – най-големият производител на праскови и компоти от праскови в страната, чиято продукция е реализирана в десетки страни по света. Днес отглеждането на праскови продължава да бъде поминък на десетки семейства в региона.

Ще се запознаем и с друг типичен поминък – отглеждането на магарета и добиването на чудодейното магарешко мляко, смятано в древния свят за еликсир за вечна младост и дълъг живот. Гръцкият лекар Хипократ пръв е описал лекарствените добродетели на магарешкото мляко и го е предписвал като лек за проблеми с черния дроб, инфекциозни заболявания, треска, кървене от носа, отравяне, болки в ставите и рани. Римският историк Плиний Стари също пише подробно за здравословните ползи на магарешкото мляко – при умора, заболявания на зъбите, язва, астма и някои гинекологични проблеми. В съвременния свят магарешкото мляко също е признато като изключително полезно и здравословно и се възприема като една от най-добрите пробиотични и функционални храни.

Ще посетим и единствения в България Музей на текстилната индустрия. Намира се в Сливен, където е поставено началото на текстилното фабрично производство и на българската индустриализация. Градът е бил важен промишлен център през всички периоди от историческото развитие на страната. И днес текстилната индустрия има определящо значение за икономическия облик и стопанския просперитет на града. По време на визитата ще наблюдаваме демонстрации на различни тъкачни станове, извличане на копринена нишка, изработка на гайтани.

Ще посетим родната къща на Хаджи Димитър. Тя е построена в края на XVIII в. в сливенския квартал “Клуцохор”, където на 10 май 1840г. се ражда легендарният войвода Хаджи Димитър. В първият ден обядът ни ще бъде с типични за района на Гурково и Подбалкана ястия и напитки, а втория ден ще имаме винена дегустация с пикник на открито в лозята край Сливен. Пътуването ще завърши с разходка в района на Кабиле. Тук се намира Кабиленският манастир “Рождество Богородично”, който според древните легенди съществува от времето на св. император Константин. Неговата майка Света Елена знаела за лечебните свойства на водата в Кабиленския манастир и често изпращала хора да й носят от нея.

Накрая ще посетим българската Троя – античния град Кабиле. Той възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Според историческите сведения Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.н.е., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Предполага се, че той носи името на тракийската богиня майка Кибела, изобразена върху релеф на скалното светилище “Зайчи връх”. Именно в подножието на тази древна астрономическа обсерватория възниква едно от най-големите търговски и културни средища в пределите на някогашна Тракия.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • “Потопената църква” в язовир “Жребчево”, издигната в село Запалня две десетилетия след Освобождението. През 60-те години селото е изселено, за да се построи язовирът, а църквата е изоставена и залята. Днес тя се вижда при ниско ниво на водите на язовира, за да ни напомня за духовната сила на вярата
 • Бившия шампион по класически културизъм Деян Георгиев, който през 2007 г. кляка 182 пъти с щанга с тегло 100 килограма, днес живее в Гурково, обл. Стара Загора, и се занимава с отглеждане на коне и на магарета.
 • Производителите в Долината на прасковите, където всяка година се организира празникът “Златна праскова”. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България.
 • Създателят на първата в България ферма за магарета Иван Кючуков, който със сина си за пръв път в света успява да произведе сирене и кашкавал от 100% магарешко мляко. Цената му е 75 лева за литър, тъй като има доказани лечебни свойства
 • Най-новата градска винарска изба в Сливен, в която се произвеждат ръчно занаятчийски вина – истинско отражение на сорт и тероар

Маршрут

Ден 1: Магарешко мляко, Сливенски праскови и храна от Балкана

В 7 ч. тръгваме от Пловдив и се отправяме към Потопената църква в яз. Жребчево. Някога, преди водите да погълнат село Запалня и още две околни населени места, храмът бил в центъра на живота в долината, а кристалният звън на камбаната му се носел над стелещите се като ароматни килими насаждения с маслодайна роза в подножието на Средна гора. По време на турското робство Запалня се славело със своите 120 гюлеви казана за добив на розово масло. По това време селото било на важен търговски кръстопът. Оттук минавал пътят от Казанлък за Одрин, а край него е имало и няколко хана. Днес обаче от някогашните кокетни къщи и тесни прашни улички, огласяни от детски смях, майсторски чукове и конски копита, не е останала и следа. В средата на миналия век от столицата пристига решение точно тук да бъде изграден голям язовир, който да събира водите на р. Тунджа. През 1962 Запалня, заедно със съседните села Жребчево и Долно Паничарево, биват засмукани от центрофугата на огромната водна маса буквално за една нощ. И остават завинаги погребани на дъното на язовира. Но малка частица от изгубения свят отказва и до днес да бъде заличена. Това е старата църква. Вече половин век самотният силует на храма се носи като призрачен кораб сред смълчаните води на Жребчево.
Отправяме се към Долината на прасковите. Опитваме сочни Сливенски праскови от селата, където всяка година се организира празникът “Златна праскова”. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Отправяме се към първата в България ферма за магарета на Иван Кючуков, който със сина си за пръв път в света успява да произведе сирене и кашкавал от 100% магарешко мляко. Цената му е 75 лева за литър, тъй като има доказани лечебни свойства. Докато ни разказва за лечебните свойства на магарешкото мляко, опитваме от екзотичната напитка. Правим си фотосесия с малки магаренца на пасището. Обядваме с традиционни за Балкана храни и продължаваме магарешките си приключения с посещение на единствения в България Музей на магарето в Гурково. След това ще се повозим на талиги с магарешки впряг. Наш водач ще бъде бившият шампион по класически културизъм Деян Георгиев, който през 2007 г. кляка 182 пъти с щанга с тегло 100 килограма, а днес живее в Гурково и се занимава с отглеждане на коне и на магарета. Вечерта се настаняваме зз нощувка в Сливен.

Ден 2: Българският Манчестър, пикник в лозята и владенията на Кибела в Кабиле – българската Троя

След закуска разглеждаме Сливен – някога известен като българския Манчестър. Градът и днес се слави с единствения в България Музей на текстилната индустрия. Идеята за създаване на промишлен музей в града датира от 1903 г., но се осъществена 90 години по-късно. Сградата, в която е уреден музеят, е построена през 1906-1907 г. за първото професионално училище в България, което през този период се нарича Държавна образцова текстилна фабрика “Добри Желязков”. Намира се на знаково за Сливен място – в бившия двор на Държавната сукнена фабрика, построена и ръководена от Добри Желязков. В съседство на музея е разположено единственото запазено до днес внушително здание на фабриката, построено през 1842-1843 г. Ще наблюдаваме демонстрации на различни техники за тъкане, извличане на копринени нишки, изработка на гайтани. В Града на 100-те войводи ще посетим и родната къща на националния ни герой Хаджи Димитър. Построена е в края на XVIII в. в сливенския квартал “Клуцохор”. В музейния комплекс е включен и ханът на х. Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийска работилница. Обядваме на пикник сред лозята, където ще опитаме вината на най-новата градска винарска изба в Сливен. Следобед ще посетим българската Троя – античния град Кабиле. Той възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Според историческите сведения Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.н.е., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Предполага се, че той носи името на тракийската богиня майка Кибела, изобразена върху релеф на скалното светилище “Зайчи връх”. Именно в подножието на тази древна астрономическа обсерватория възниква едно от най-големите търговски и културни средища в пределите на някогашна Тракия. Пътешествието ни ще завърши с посещение на Кабиленския манастир “Рождество Богородично”, който според древните легенди съществува от времето на св. император Константин. Неговата майка св. Елена знаела за лечебните свойства на водата в Кабиленския манастир и често изпращала хора да й носят от нея. Когато България пада под турско робство, завоевателите започнали да търсят съкровища, за които се говорело в Османската империя. Понеже не открили нищо, вбесени те сринали Светата обител до земята. Едва през 1898 г. красива жена се присънила на селянин и му посочила в съня мястото, на което се намира вълшебният извор. След като човекът започнал да копае на посоченото място, бликнала вода.Водата от Кабиленски манастир е полезна при стомашни неразположения, костни болести, ракови заболявания, възстановяване след травми и операции, химиотерапии, безплодие, при проблеми с бъбреците, сърцето, белите дробове, черен дроб, жлъчка, лимфни възли и други.

Сливен, градът на 100-те войводи

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
180.00лв. От 180.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 180.00лв. = 180.00лв.
× 160.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

Maximum number of people for this field is 10

ИЛИ

Задай въпрос