Гастротур „Тайните на шафрана и Източните Родопи“

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2021-11-06
Kardzali, Bulgaria Източни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

Виждали ли сте шафран и шафранов минзухар отблизо?  Ще ви разкажем и покажем всичко за най-скъпата подправка в света по време на нашия гастротур „Тайните на шафрана и Източните Родопи“.

Шафранът расте върху все по-обширни площи в България, а надеждите са, че красивото лилаво цвете може да върне живота в отдавна обезлюдените села. Отглеждането на зимния минзухар и отделянето на безценните близалца, наричани стигми, е свързано с изцяло ръчен труд. Беритбата се прави ден за ден на ръка, ръчно е и отделянето на стигмите от цветчетата. За получаване на 1 кг сух шафран е необходимо да се оберат около 160 000 цвята и да се отделят трите червено-оранжеви близалца. Оттам идва и високата цена на крайния продукт.

Романтична е една от легендите за възникването на шафрановия зимен минзухар – Крокус бил влюбен в нимфа, с която били неразделни. Бог Хермес обаче я превърнал в храст, а юношата – в прекрасно растение, което по-късно нарекли шафран. Вавилонците и асирийците използвали шафран за лечебно средство. В китайските медицински книги също се срещат текстове за лечебните свойства на шафрана, датирани към 2600 година пр.н.е. Смятало се, че подправката дава енергия и стимулира любовните способности. Римляните лекували с растението катаракта, използвали го да ароматизират обществените зали и бани и вярвали, че има свойствата на противоотрова. Носенето на дрехи и обувки в шафранен (жълт) цвят се считало за признак на богатство.

В България производителите на шафран правят от него чай, влагат го в сапуни, в паста, в сирена и качесвена парфюмерия и козметика. Някои дори варят ракия от него, ароматизират и мед. Собствена продукция с шафран има и семейство производители от Родопите, чиято шафранова ферма ще посетим по време на нашия гастрономически тур. Ще се потопим в лилавата магия на шафрановите родопски полета, ще опитаме продукти с шафран, ще посетим Перперикон, Татул, манастира на отец Боян Саръев, Джамията на седемте девойки, манастира „Св. Йоан Предтеча“ от VI век, Каменните гъби, ще опитаме местна родопска кухня и прочутото мерло от Стамболово!


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 06,00 ч. от София,  08,00 ч. от Пловдив


Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Дегустация на пчелен мед с шафран
 • Дегустация на чай от шафран
 • Винена дегустация
 • Вечеря
 • Нощувка
 • Транспорт с лицензирана превозваческа фирма
 • Вход за посещаваните музеи и обекти
 • Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран гид
 • Туристическа застраховка


Възможност за покупка

Възможност за покупка на шафран и продукти с шафран


Какво да очаквате?

Гастрономическият тур „Тайните на шафрана и Източните Родопи“ представя един нов за България поминък – отглеждането на шафранов зимен минзухар и превръщането му в подправка, чай, влагането му в мед, сирене, паста, парфюмерия и козметика.

Шафранът е най-скъпата подправка в света, тъй като се отглежда изцяло с ръчен труд. Луковиците се презасаждат всяка година, а отделянето на стигмите от лилавите цветчета също се прави на ръка. Шафранът е не само приятна готваррска подправка, но от хилядолетия е известен със своите лечебни свойства.

Освен продукти с шафран, ще имаме възможност да опитаме редица типични за родопската кухня ястия – пататник, родопски сач, къпана баница. Ще видим най-високата статуя на Света Богородица в света, ще посетим тракийското светилище край село Татул – един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи. Ще се отбием и до Джамията на седемте девойки – исторически паметник на ранната мюсюлманска архитектура от XV век, който, според легендите, е построен за една нощ от седем девици. Вторият ден е посветен на два знакови манастира в Кърджали – обителта „Успение Богородично“ на отец Боян Саръев и манастира „Св. Йоан Предтеча“ от VI век. Според някои учени в една от гробниците почиват тленните останки на Патриарх Евтимий Търновски.

А на 15 километра от Кърджали, високо в Източните Родопи, се издига свещеният град Перперикон. Сред руини от камъни, мистична красота и тайнства, тук се крие едно от най-големите светилища по българските земи и най-внушителният мегалитен ансамбъл на Балканите. Перперикон е наричан от старите жители „Планината на духовете“. Това според специалистите, е мястото, където е било легендарното сакрално средище на Дионис, посетено от Александър Велики.

Последната ни спирка са причудливите Каменни гъби край село Бели пласт. Образували са се вследствие на вулканична подводна дейност още през палеогена. Скалните образувания са с различни по цвят петна – от розово до зелено, което се дължи на полезния природен материал зеолит. Той действа пречистващо на организма от отровни вещества.


Маршрут

Ден 1: Шафранът, тайните на Татул и любовта на Седемте девойки от Подкова

На път за шафрановите полета в Източните Родопи спираме в Хасково, за да видим най-високата статуя на Света Богородица в света. С внушителните си 32,8 м. височина, монументът е вписан в Книгата на рекордите „Гинес“, раздел „Религия“. Отправяме се към стопанството на един от най-големите производители на шафран в Източните Родопи, който ще ни посрещне в лилавия свят на своето поле. Зимният минзухар, от който се добива най-скъпата подправка в света, е в центъра на неговия бизнес. Ще пием по чаша шафранов чай, ще опитаме и пчелен мед със шафран, а домакините ще ни покажат и други свои продукти, в които влагат шафран.

Ще обядваме с родопски ястия и ще опитаме прочутото Мерло от Стамболово – вино с дълбок рубиненочервен цвят с нюанси на керемида, богат букет, съчетание от аромати на плодове, ванилия, дъб, кожа и листа. Продължаваме тура с разходка до Татул – праисторическо култово място, на чиято територия е разположен един от най-озадачаващите мегалитни паметници на територията на България – саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог в България и по света. Това е най-добре запазеният храмов комплекс изсечен в монолитен къс скала. През 80-те години е изказана хипотезата, че хълмът край с.Татул е служел като светилище посветено на Орфей.

Последният обект първия ден е Джамията на седемте девойки в село Подкова – едно от онези чудодейни места, които събират хора от различни религии. Джамията е един от най-старите мюсюлмански храмове в България – от 1428 година. Според легендата, тук живеели седем моми, сгодени за седмина момци – войници. Момчетата били призовани на служба в армията на султана, а момичетата останали да ги чакат. Времето минавало, а тежестта в сърцата на момите ставала все по-голяма. Един ден им пратили вест, че годениците им са убити в битка. Сломени от скръб, девойките дали обет, че никога няма да се омъжат. Решили, да продадат зестрите си, а с парите построили за една нощ джамия в памет на годениците си и любовта към тях. Когато тя била завършена, седемте девойки изчезнали, а хората разказват, че се превърнали в ангели, които се възкачили на небето при своите любими.

Ден 2: В царството на древните траки, манастирите на Ахридос и Каменните гъби

След закуска се отправяме към манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, който някога е бил духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос. Основан е през VI – VII век. пет зидани гробници. Една от гробниците, която се намира в църквата, е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XI и началото на XII век. В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил (църковна одежда), тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки.

Отиваме и в манастира „Успение Богородично“ или светата обител на отец Боян Саръев. През пролетта на 2000 г.той получава съновидение, в което Божията майка му дава наставление да изгради манастир, тъй като това място е свято и ще идват на поклонение християни от цяла България. Тя му подсказва и че водата от извора ще лекува всякакви телесни и душевни страдания. Така отецът и презвитерата му Красимира за почват усилена работа. Постепенно обителта придобива днешния си вид, благодарение на любовта,старанието и даренията на множество миряни.

Обядваме с прясна риба от язовир Кърджали и се отправяме към най-внушителния мегалитен ансамбъл на Балканите – Перперикон. Той представлява огромен скален масив в източните Родопите, за който се смята, че възниква преди около 8000 години. Каменният паметник се извисява на 15 километра от Кърджали, близо до Перперешката река, от която се твърди, че древните хора са добивали злато. Мащабните разкопки, водени от археолога проф. Николай Овчаров, разкриват Двореца, Акропола и други интересни места, непознати дотогава на обществото. Стига се дотам, че CNN отразява като събитие Перперикон в своите репортажи. Проф. Овчаров смята, че това е светилището, посветено на бог Дионис, което е споменавано многократно в древногръцките писмени източници. Големият разцвет се осъществил през XVIII-XII в. пр.н.е. Това е периодът на развитие и на първата европейска цивилизация, в лицето на Крито-Микенската култура.

През къснобронзовата епоха Перперикон се превърнал в грандиозно светилище. Според легендите две съдбоносни пророчества били направени от олтара на Перперикон. Първото предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, предвещало властта на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август. Обиколката ни завършва с природния феномен Каменните гъби край село Бели пласт. Представлява съвкупност от скални образувания с формата на истински гъби и размери над 2,5 метра. В зависимост от това по кое време на деня е и откъде ще ги погледнете, оттенъците им се променят от розово и зеленикаво до ослепително бяло. Според науката каменните гъби всъщност са вулканични образувания, които са се оформили преди около 20 милиона години. По това време мястото било дъно на море. След оттеглянето му гъбите били дооформени от вятъра и слънцето. Всеки цветен оттенък или шарена жилка в тях са съставени от различен минерал. Любопитно е, че в състава на каменните фигури се съдържа минералът зеолит, за който се смята, че има силни пречистващи свойства. Местните разказват, че ако сложите такъв камък вечерта във вода, на сутринта тя ще се е „подмладила“, ще е станала лечебна и ще може да ви отърве от дълъг списък с болести.

Източните Родопи са притегателни за туристите със своята прекрасна природа и ярките следи на една от най-древните цивилизации в света – тази на траките. Смята се, че някъде по тези земи се е издигал митичният храм на бога на виното Дионис. Култът към Орфей също се свърза с този регион.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
220.00лв. От 220.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 220.00лв. = 220.00лв.
× 195.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос