Градски тур “Османските перли на Пловдив”

Дневен тур 1 day Календар2021-05-15
Plovdiv, Bulgaria Тракия Гид: Екатерина Терзиева

Преживявали ли сте вълнуваща разходка из османското минало на Пловдив? Започваме от часовниковата кула на Сахат тепе, строена през XVI век – най-старата на Балканите след тази в Скопие, отиваме до Джумая джамия, където ще опитаме най-фините турски баклави, антеп кадаиф и шобиет с каймак, а след като чуем красивата история на религиозния храм, ще пием традиционен турски чай в чашка с формата на лале – един от най-силните символи в исляма. Отправяме се към днешните градски хали, където някога се е издигал митичният Куршум хан, сринат до основи от Чирпанското земетресение. Продължаваме към Имарет джамия и легендата за забранената любов на румелийския бейлербей Шахбеддин паша с българско момиче. Ще надникнем в Чифте баня, строена през 1582 г., а оттам отиваме в Стария град, където единствената сграда с османска архитектура някога е била манастир на дервиши, а днес е ресторант. Ще продължим през Хисар капия и в един от турските ресторанти на Пловдив ще опитаме традиционни специалитети.

Организирали сме всичко това в едно вълнуващо преживяване за вас, защото живеем в Пловдив – града, в който от векове мирно съжителстват много различни етноси. Филипопол е завладян от Османската империя през 1371 година. С разрушени укрепления и попаднал дълбоко във вътрешността на империята, градът под името Филибе губи стратегическото си значение на крепост, но в средата на XV век османците извършват мащабно преустройство на града, съпътствано със значителни обществени строежи. През 1738 г. населението на Пловдив, както на всички важни градове в европейската част на Османската империя, е преобладаващо турско. През следващите десетилетия православното население постепенно нараства и в средата на XIX век то вече надхвърля половината жители. Днес турската общност в Пловдив наброява 3000 души. Голяма част от тях се занимават с търговия.

В града има няколко турски ресторанта, в един от които ще имаме вкусен обяд с традиционни турски ястия. Най-популярно сред предястията е късър, сготвен от зеленчуци с булгур, спанак и цедено мляко. Искендер кебап се прави от телешко месо върху канапе от цедено мляко и крутони от арабски хляб. Друг специалитет се приготвя от телешко филе върху канапе от патладжанено пюре с кисело мляко и пресни домати. Изобщо патладжанът е на голяма почит в османската, а впоследствие и в турската кухня и е съставка на поредица забележително вкусни ястия – като кебап от патладжани и месо на шиш или казъртма.

Десертите са еклектични – едно от най-забележителните е трудното за приготвяне кюнефе – традиционен отомански десерт от кадаиф, сирене, масло, меден сироп и счукан шам-фъстък, чиято изработка се смята за висш пилотаж в националното сладкарство. През зимата кюнефето е почти изместено от тиквените сладкиши, например тиква с орехи и стафиди. Майсторство изисква и баклавата – майсторите готвачи определят приготвянето й като “тънка работа”, тъй като в Турция има фирми, които повече от 100 г. правят само баклава и нищо друго.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 09,00 ч. пред лятно кино “Орфей” в подножието на Сахат тепе


Цената на тура включва

 • Посешение на часовниковата кула на Сахат тепе и беседа;
 • Посещение на Джумая джамия и беседа;
 • Дегустация на традиционни ориенталски сладкиши;
 • Дегустация на турски чай;
 • Беседа за някогашния Куршум хан (на мястото на Градските хали);
 • Посещение на Имарет джамия и беседа;
 • Беседа за Чифте баня;
 • Посещение и беседа за някогашния Мевлеви хане – манастир на дервиши в Стария град;
 • Обяд с ориенталски ястия в традиционен турски ресторант.

Какво да очаквате?

Една вълнуваща разходка из османското минало на Пловдив.


  Маршрут

  Османските перли на Пловдив

  Една вълнуваща разходка из османското минало на Пловдив. Срещаме се в 9 ч. пред лятно кино “Орфей” и започваме обиколката си от часовниковата кула на Сахат тепе от XVI век – най-старата на Балканите след тази в Скопие, отиваме до Джумая джамия, където ще опитаме най-фините турски баклави, антеп кадаиф и шобиет с каймак, а след като чуем красивата история на религиозния храм, ще пием традиционен турски чай в чашка с формата на лале. Отправяме се към днешните градски хали, където някога се е издигал митичният Куршум хан, сринат до основи от Чирпанското земетресение, продължаваме към Имарет джамия и легендата за забранената любов на румелийския бейлербей Шахбеддин паша с българско момиче, ще надникнем в Чифте баня, строена през 1582 г., а оттам отиваме в Стария град, където единствената сграда с османска архитектура някога е била манастир на дервиши, а днес е ресторант. Ще продължим през Хисар капия и в един от турските ресторанти на Пловдив ще опитаме традиционни специалитети.

  Сахат тепе, Стария град на Пловдив, пл. "Джумаята", Главната улица - едни от най-"пловдивските" локации, свързани с историята и османската култура в града

  Напишете отзив

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Обадете се: +359-898-471-201
  54.00лв. От 54.00лв. /човек

  (Изберете дата преди да въведете брой туристи)

  Out of stock

  × 54.00лв. = 54.00лв.
  × 42.00лв. = 0.00лв.

  Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

  ИЛИ

  Задай въпрос