Градски тур “Пловдив по арменски”

Дневен тур 1 day Календар24.04.2021
ul. "Turist" 2, 4000 Tsentar, Plovdiv, Bulgaria Тракия Гид: Екатерина Терзиева

Преживявали ли сте разходка от арменската черква “Сурп Кеворк” в Стария Пловдив, през къща “Хиндлиян” на богатия арменски търговец и дарител Степан Хиндлиян, разговаряли ли сте с арменец златар за занаята му, отпивали ли сте ефирни отлежали арменски коняци, знаете ли историята на арменската диаспора в Пловдив и защо Яворов възпява арменците в едноименното си стихотворение, опитвали ли сте най-вкусните арменски ястия като мантъ, съхторац, хавгите долма, хайдари, баба гануш и съмпуг?

Организирали сме всичко това в едно вълнуващо преживяване за вас, защото живеем в Пловдив – града, в който от векове мирно съжителстват много различни етноси. Сред най-старите етнически общности е тази на арменците, заселили се в българските земи още през V век. След обявяването на самостоятелна арменска църква през средата на XVII век в Пловдив се оформя и арменска махала около черквата “Сурп Кеворк”. Именно от този храм започва и нашата разходка. В двора му се намира т. нар. паметник хачкар, дарен от арменската общност в навечерието на 90-тата годишнина от изтреблението на арменския народ. Храмът е част от цял комплекс, обединяващ църква, училище и културен дом.

Първото арменско училище в града е открито през 1828 година. Нови големи групи арменци се заселват в Пловдив от Турция след погромите от 1897 г., 1901 г. и особено 1915-1916 г. Пловдивските арменци активно участват в обществено-политическия живот на града, в развитието на търговията и занаятите, в създаването на промишлени предприятия. Днес в Пловдив живеят около 6500 арменци – около 1/3 от всички, които живеят в България. След беседа, в която ще ви разкажем още по-подробно историята на арменците в Пловдив, ще посетим една от най-красивите къщи в Стария град – тази на арменския търговец и благодетел Степан Хиндлиян, строена в периода 1835-1940 г. Това е най-богато декорираната къща, с красива мебелировка, медальони с изгледи от Стокхолм, Лисабон, Венеция и Санкт Петербург, с мраморен фонтан, който и до днес пръска розова вода и ароматизира салона на втория етаж.

Ще се отправим към ателието на един от старите майстори златари в Пловдив, а както е ясно арменците са едни от най-добрите в златарския занаят. При друг от пловдивските арменци в артистичния квартал “Капана” ще опитаме отлежали арменски коняци. Напитката е традиционна, приготвена е от специфични сортове грозде, отглеждано на територията на Армения и Нагорни Карабах и бутилирана в Армения. Турът “Пловдив по арменски” завършва с кулинарна дегустация на различни сезонни арменски специалитети. Любими ястия са постните сарми със стафиди и ашурето ануш абур, приготвяно от жито, стафиди и розова вода. Салатата “Ереван” се прави от яйца, пастърма, патладжан, домат, краставици, печени чушки, постни лозови сарми и магданозени кюфтенца. За предястие може да се поръчат още съхторац, банички с телешка кайма, или пияз фасул. Много е вкусно предястието севан от запечени сирена и кашкавал с домати. Прочутите еревански кюфтенца се поднасят върху картофено пюре и едно от коронните ястия е “Масис” – чудна палачинка, пълнена с пилешко месо, гъби, кисели краставички и подправки.

Пловдив по арменски

Срещаме се в 9,00 ч. до подлеза на Тунела Север от страната на Стария град и се отправяме към черквата “Сурп Кеворк”. Разходката ни продължава към къща “Хиндлиян”, а след като я разгледаме отиваме на дегустация на фини арменски коняци в кв. “Капана”. Следва срещата ни с един от най-старите арменски златари в Пловдив, а по обяд ще ни очакват в един от пловдивските арменски ресторанти, за да опитаме различни арменски специалитети и да научим тяхната история лично от готвача.

Стария град на Пловдив, кв. "Капана" , ул. "Отец Паисий", пл. "Гроздов пазар" - едни от най-"пловдивските" локации, свързани с историята и културата на арменците в града

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
48.00лв. От 48.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 48.00лв. = 48.00лв.
× 32.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

Maximum number of people for this field is 10

ИЛИ

Задай въпрос