Градски тур “Шалом, Пловдив!”

Градски тур Шалом, Пловдив  Slowtours.bg
Дневен тур 1 ден Календар2021-05-29
Plovdiv, Bulgaria Тракия Гид: Екатерина Терзиева

На брега на река Марица, между множество ханове, бани и османски военни поделения, някога се е намирала пловдивската еврейска махала Орта Мезар. Била е оградена от стена, която нощем се е заключвала, а в квартала е имало три синагоги, баня, най-големият пазар в града и множество търговски пространства. И до днес се носят много градски легенди за жителите на еврейската махала – мъжете били известни с предаността на съпругите си, а жените се славели като големи домакини. Раждали деца, докато не се сдобият с мъжка рожба.

Част от сградите в Орта Мезар са били собственост на Елизер Калев, рискувал живота си, за да даде подслон на националния ни герой Васил Левски. Жените в къщата произнасяли тайна парола: “Ел папаз я еста ен каза” (от ладино – “Патриархът е вече в дома”). Калев спасява и много български младежи, хвърлени в затвора заради участието си в Априлското въстание. Подобно на сюжета във филма “Списъкът на Шиндлер”, Калев купува земеделска земя около Пловдив и измолва турския паша да пусне въстаниците да я обработват. Така те дочакват Освобождението.

Когато Адолф Хитлер става фюрер на Германия през 1933 г., той ип равителството му обвиняват евреите за икономическия крах след Първата световна война. 7000 български евреи участват в нея. Страната ни приема Закона за защита на нацията и евреите вече се водят втора класа хора с ограничени права. На 10 март 1943 г. жандармерия влиза в домовете на по-заможните пловдивски евреи, извежда и затваря в двора на еврейското училище над 600 души.  Митрополит Кирил взима позиция в тяхна защита, българските политици, духовенство, интелигенция и простолюдие се заемат с каузата за тяхното освобождение. Така депортирането им е отменено.

Радост и възторг обладават Орта Мезар – квартала, който ще посетим по време на нашия градски тур “Шалом, Пловдив!”. Шалом означава “мир”, но има и друго библейско значение – „да бъдеш здрав в дух, душа и тяло“. Още десетки истории за драматичната съдба на пловдивските евреи, ще ви разкажем по време на нашата обиколка, посветена на традициите, културата, паметниците и кухнята на еврейската общност в Града под тепетата. Ще се поклоним пред Паметника на благодарността и барелефа на Димитър Пешев – българския политик, известен със своята роля за спасяването на българските евреи, ще видим старата баня Орта Мезар, ще влезем и в синагогата “Цион”.

А в Археологическия музей ще видим уникална мозайка, намерена през 1981 г. на днешния бул. “Мария Луиза”. Синагогата е била построена през 251 г. и учените предполагат, че е най-голямата и най-стара антична синагога на Балканите. Турът продължава в някогашното еврейско училище (днес частна гимназия), където са били затворени нарочените за депортация пловдивски евреи. Ще завършим с дегустация на традиционни за евреите храни, ще научим и какво е кашер.

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 09,00 ч. пред входа на Съдебната палата откъм бул. “Шести септември”


Цената на тура включва

  • Беседа за историята на заселване на евреите в Пловдив от античността
  • Беседа пред паметника на Димитър Пешев
  • Беседа пред Паметника на Съединението за ролята на пловдивските евреи по време на събитията през 1885 г.
  • Посещение на Археологическия музей, където се съхраняват ценните мозайки от най-старата синагога на Балканите, открита в Пловдив

  • Беседа пред старата еврейска баня Орта Мезар
  • Беседа през Паметника на благодарността, издигнат от еврейската общност в знак на благодарност за спасяването на пловдивските евреи
  • Посещение на еврейската синагога “Цион” и беседа от председателя на духовния съвет
  • Дегустация на еврейски ястия

Маршрут

Някогашната еврейска махала Орта мезар в Пловдив

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
48.00лв. От 48.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 48.00лв. = 48.00лв.
× 32.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос