Рибново е едно от малкото места в България, където сватбите са шарени и различни, пълни с тайнства и ритуали, останали още от Средновековието. Населението в Рибново е изцяло от българомохамедани, запазили голяма част от традициите си. Жените в ежедневието си носят традиционни носии – червени и цикламени шалвари, препасани са с шарени престилки, украсени с пулчета, косите им са покрити с кърпи, наричани тюльбе. А на сватбите са с най-тържествените си дрехи – престилката е ръчно тъкана софра, под нея има руба, кърпата е плетен кондак, мантото се нарича фередже и е изработено от черно кадифе, шалварите са димье и всико е обсипано с пайети, перли, бляскави камъчета.
Акцентът по време на цялата церемония пада върху булката, която се нарича гелина. Възрастните жени я подготвят за сватбения ритуал като рисуват лицето й с бял крем, грим и пулове. Белият воал е заменен с червено було, към което добавят гирлянди. Докато гелината отива в новия си дом, върви със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа само в огледалото, за да се гордее с красотата си и да се пази от лоши очи. Младоженците са съпроводени от местни музиканти с традиционни зурни и тъпани. По време на цялата церемония покъщнината на семейството се излага на показ, за да види цялото село какво ще занесе булката със себе си. Това е чеизът, който се събира още от раждането на булката.
Годежите са важна стъпка месец преди сватбата. Всички сватбари отиват в местното читалище, където на сцената пред цялото село се показват даровете на булката. Роднините на младоженеца носят десетки тави с различни местни баници, сладкиши и напитки – блага баница, баклава, огледна баница, ланггюр. На другия ден близките на булката връщат тавите на семейството на зетя, но пълни с други вкусни ястия. Веселбата продължава на площада до късна нощ. По време на нашия културен и гастротур „Тайният свят на сватбите в Рибново“ ще имаме уникалния шанс да наблюдаваме рисуването на гелина и да присъстваме като гости на рибновска сватба.
По време на тура ще опитаме различни местни ястия – баница с лозови листа, цигански баници, баклави, калапотски ястия, блюда в гърне, ще се разходим из магическите села Лещен и Ковачевица, ще видим ръчно тъкани престилки, украсени с пулчета, везани момински чорапи, ще разберем какъв е местният обичай Пеперуга и защо се изпълнява само от сирачета, ще опитаме вината на изба „Uva Nestum“, сред които и прочутият Рубин.