Културен гастротур „Тайният свят на сватбите в Рибново“

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2022-03-26
Garmen, Bulgaria Западни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

Рибново е едно от малкото места в България, където сватбите са шарени и различни, пълни с тайнства и ритуали, останали още от Средновековието. Населението в Рибново е изцяло от българомохамедани, запазили голяма част от традициите си. Жените в ежедневието си носят традиционни носии – червени и цикламени шалвари, препасани са с шарени престилки, украсени с пулчета, косите им са покрити с кърпи, наричани тюльбе. А на сватбите са с най-тържествените си дрехи – престилката е ръчно тъкана софра, под нея има руба, кърпата е плетен кондак, мантото се нарича фередже и е изработено от черно кадифе, шалварите са димье и всико е обсипано с пайети, перли, бляскави камъчета.

Акцентът по време на цялата церемония пада върху булката, която се нарича гелина. Възрастните жени я подготвят за сватбения ритуал като рисуват лицето й с бял крем, грим и пулове. Белият воал е заменен с червено було, към което добавят гирлянди. Докато гелината отива в новия си дом, върви със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа само в огледалото, за да се гордее с красотата си и да се пази от лоши очи. Младоженците са съпроводени от местни музиканти с традиционни зурни и тъпани. По време на цялата церемония покъщнината на семейството се излага на показ, за да види цялото село какво ще занесе булката със себе си. Това е чеизът, който се събира още от раждането на булката.

Годежите са важна стъпка месец преди сватбата. Всички сватбари отиват в местното читалище, където на сцената пред цялото село се показват даровете на булката. Роднините на младоженеца носят десетки тави с различни местни баници, сладкиши и напитки – блага баница, баклава, огледна баница, ланггюр. На другия ден близките на булката връщат тавите на семейството на зетя, но пълни с други вкусни ястия. Веселбата продължава на площада до късна нощ. По време на нашия културен и гастротур „Тайният свят на сватбите в Рибново“ ще имаме уникалния шанс да наблюдаваме рисуването на гелина и да присъстваме като гости на рибновска сватба.

По време на тура ще опитаме различни местни ястия – баница с лозови листа, цигански баници, баклави, калапотски ястия, блюда в гърне, ще се разходим из магическите села Лещен и Ковачевица, ще видим ръчно тъкани престилки, украсени с пулчета, везани момински чорапи, ще разберем какъв е местният обичай Пеперуга и защо се изпълнява само от сирачета, ще опитаме вината на изба „Uva Nestum“, сред които и прочутият Рубин.

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 06,00 ч. от Пловдив 07,30 ч. от София

Цената на тура включва:

  • Закуска
  • Два дегустационни обяда
  • Дегустационна вечеря
  • Винена дегустация
  • Нощувка
  • Транспорт с лицензирана превозваческа фирма
  • Вход за посещаваните музеи и обекти
  • Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран гид
  • Туристическа застраховка

Възможност за покупка

Възможност за покупка на ръчно тъкани престилки, везани чорапи и други автентични текстили.


Едно пътуване няколко века назад сред старите къщи и калдъръмени улички на Лещен и Ковачевица. Ще се потопим в мистичния свят на сватбите в село Рибново – едно от малкото места в България, където сватбите са шарени и различни, пълни с древни тайнства и ритуали. Жените в ежедневието си носят традиционни носии – червени и цикламени шалвари, препасани са с шарени престилки, украсени с пулчета, косите им са покрити с кърпи, наричани тюльбе. А на сватбите са с най-тържествените си дрехи – престилката е ръчно тъкана софра, под нея има руба, кърпата е плетен кондак, мантото се нарича фередже и е изработено от черно кадифе, шалварите са димье и всико е обсипано с пайети, перли, бляскави камъчета.

Акцентът по време на цялата церемония пада върху булката, която се нарича гелина. Възрастните жени я подготвят за сватбения ритуал като рисуват лицето й с бял крем, грим и пулове. Белият воал е заменен с червено було, към което добавят гирлянди. Докато гелината отива в новия си дом, върви със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа само в огледалото, за да се гордее с красотата си и да се пази от лоши очи. Младоженците са съпроводени от местни музиканти с традиционни зурни и тъпани. По време на цялата церемония покъщнината на семейството се излага на показ, за да види цялото село какво ще занесе булката със себе си. Това е чеизът, който се събира още от раждането на булката.

Годежите са важна стъпка месец преди сватбата. Всички сватбари отиват в местното читалище, където на сцената пред цялото село се показват даровете на булката. Роднините на младоженеца носят десетки тави с различни местни баници, сладкиши и напитки – блага баница, баклава, огледна баница, ланггюр. На другия ден близките на булката връщат тавите на семейството на зетя, но пълни с други вкусни ястия. Веселбата продължава на площада до късна нощ. По време на нашия културен и гастротур „Тайният свят на сватбите в Рибново“ ще имаме уникалния шанс да наблюдаваме рисуването на гелина и да присъстваме като гости на двама млади от село Рибново.

По време на тура ще опитаме различни местни ястия – баница с лозови листа, цигански баници, баклави, калапотски ястия, блюда в гърне, ще се разходим из магическите села Лещен и Ковачевица, ще видим ръчно тъкани престилки, украсени с пулчета, везани момински чорапи, ще разберем какъв е местният обичай Пеперуга и защо се изпълнява само от сирачета, ще се потопим в топлите минерални басейни на село Огняново. Турът ще завърши с дегустация на елитните вина на изба „Uva Nestum“ и техния ненадминат Рубин.

Ден 1: На гелина и сватба в Рибново

Отпътуваме от Пловдив и София и се отправяме към село Скребатно, където ще опитаме традиционни местни ястия, сред които сарми и т. нар. циганска баница с плънка от лозови листа. Ще присъстваме на ритуала гелина – така се нарича украсената с цветни камъчета булка в българомохамеданските села в района на Рибново. Акцентът по време на цялата церемония пада върху нея. Възрастните жени я подготвят за сватбения ритуал като рисуват лицето й с бял крем, грим и пулове. Белият воал е заменен с червено було, към което добавят гирлянди. Докато гелината отива в новия си дом, върви със затворени очи и носи огледало. Идеята е да не поглежда другите, а да гледа само в огледалото, за да се гордее с красотата си. Следобед отиваме на сватба в Рибново и заедно със сватбарите ще отидем в местното читалище, където на сцената пред цялото село се показват даровете на булката. После ще се включим във веселбата на площада с музика и много танци. Ще разгледаме автентичните местни текстили – ръчно тъкани престилки, наречени софри, елеци и антерии, носени от младите момичета, черните кадифени манта, наречени фередже, носени от омъжените жени, шарени везани чорапи. Местните жени ще ни посрещнат, облечени с червени и цикламени шалвари, препасани с украсени с пулчета ръчно такъни престилки, с коси, покрити с кърпи, наричани тюльбе. Ще носят плетен кондак, мантото ще е изработено от черно кадифе, и всичко ще е обсипано с пайети, перли и бляскави камъчета.

Ден 2: В приказния свят на Лещен и Ковачевица

След закуска програмата ни е в два варианта – наслада в топлите минерални басейни, сауна и парна баня в хотела, или разходка до Лещен и Ковачевица – две села, излезли сякаш от приказките от XVIII век. Село Огняново е заключената между планините Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач СПА перла на Западните Родопи. За водата в Огняново казват, че лекува над 100 болести на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания, ендокринни и сърдечно-съдови болести. Не по-малко изкусителна е разходката до Лещен и Ковачевица. Първите българи се заселват в Ковачевица още от времето на ликвидирането на Търновското царство (1393).  Тук е построено първото килийно училище в Неврокопско, завършено още през 1820 година.  Един от символите на Ковачевица е църквата „Св. Никола“ – най-ценният паметник на духовността в целия район. Църквата е построена с ходатайството на местен търговец, който успява да намери признание чак в султанския двор в Цариград като изкусен бръснар. Към него се обръщат съселяните му, за да съдейства за издаването на разрешение, тъй като по това време е изключително трудно да се вдига нова църква. Той успява да измоли от султана ферман за издигането на храм. Единственото изискване е да не бъде висок, за да не се вижда отдалеч. Снимките на над 20 чуждестранни и български продукции са правени в Ковачевица, сред които  и „Мъжки времена“. Ковачевските къщи са солидни каменни постройки със зидария, която не можем да видим никъде другаде. Но Лещен – другата съкровищница на Родопите, също не отстъпа по красота на архитектурата. Изключителна е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.
По обяд ще дегустираме типични за региона ястия, а след това ще се отправим за винена дегустация към елегантния СПА комплекс „Uva Nestum“. Акцент в дегустацията ще бъде купажът между Рубин и Мерло, произведено от грозде от собствени масиви. Виното има интензивен запазен рубинен цвят, мощен нос с нотки на касис, сухи листа, мускус и дим, плътно тяло със здрави зрели танини и нотки на черен бъз и шоколад, дълъг, пикантен финал.

Едно пътуване няколко века назад сред старите къщи и калдъръмени улички на Лещен и Ковачевица. Ще се потопим в мистичния свят на сватбите в село Рибново - едно от малкото места в България, където сватбите са шарени и различни, пълни с древни тайнства и ритуали.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
259.00лв. От 259.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 259.00лв. = 259.00лв.
× 229.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос