На Къпанки, мезенца и перущенско вино от изба Двор#1

Дневен тур 1 ден Календар2022-01-20
4225 Perushtitsa, Bulgaria Източни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

На Ивановден по стар стил – 20 януари, отиваме в Перущица за обичая Къпанки. На този ден, по традиция, младите мъже, сключили брак през изминалата година, се къпят в реката за здраве и мъжка сила. Според поверието, тези, които се хвърлят в ледените води, зачеват здраво поколение. Роднините на момчето, наливат котле с червено вино, връзват му китка чимшир, вътре слагат китка здравец с червен конец и пускат в бакърчето монети за берекет.

Младоженецът тръгва с котлето към реката, съпровождан от оркестър, роднини и приятели. Близките носят мезета – домашна наденица, сушено месо и сирене за почерпка. След като стигне до Чолаковия мост, младоженецът се съблича до кръста, изсипва бакърчето с виното в реката и се хвърля в ледената вода. Предполага се, че Къпанките са наследство от древните славянски празници, свързани с водата. Ще посетим и историческата църква “Св. Архангел Михаил” – последна крепост и убежище на въстаналите през април 1876 година срещу османското господство перущенци, както и раннохристиянската базилика Червената църква от IV в. Ще отидем на винена дегустация в изба Двор#1. Вината ще представи собственикът – бившият съдия, настоящ адвокат и най вече жрец виночерпец Кирил Николов. Ще се насладим и на плата с вкусни перущенски месни мезенца.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 10.00 от Пловдив


Цената на тура включва

  • Участие в ритуала
  • Дегустация на вина от изба Двор#1
  • Дегустация на месни мезета
  • Вход за посещаваните обекти
  • Транспорт Пловдив-Перущица-Пловдив
  • Екскурзоводско обслужване

Какво да очаквате?

Еднодневният тур “На Къпанки, мезенца и перущенско вино от изба Двор#1” е посветен на празника Къпанки, ерущенското вино и гастрономически традиции. Ритуалът се провежда на Ивановден по стар стил – 20 януари. На този ден, по традиция, младите мъже, сключили брак през изминалата година, се къпят в реката за здраве и мъжка сила. Според поверието, тези, които се хвърлят в ледените води, зачеват здраво поколение.

Роднините на момчето, наливат котле с червено вино, връзват му китка чимшир, вътре слагат китка здравец с червен конец и пускат в бакърчето монети за берекет. Младоженецът тръгва с котлето към реката, съпровождан от оркестър, роднини и приятели. Близките носят мезета – домашна наденица, сушено месо и сирене за почерпка. След като стигне до Чолаковия мост, младоженецът се съблича до кръста, изсипва бакърчето с виното в реката и се хвърля в ледената вода. Предполага се, че Къпанките са наследство от древните славянски празници, свързани с водата.

Ще посетим и историческата църква “Св. Архангел Михаил” – последна крепост и убежище на въстаналите през април 1876 година срещу османското господство перущенци, както и раннохристиянската базилика Червената църква от IV в. Ще отидем на винена дегустация в изба Двор#1. Вината ще представи собственикът – бившият съдия, настоящ адвокат и най вече жрец виночерпец Кирил Николов. Ще се насладим и на плата с вкусни перущенски месни мезенца.


Маршрут

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
52.00лв. От 52.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 52.00лв. = 52.00лв.
× 40.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос