Приключенски гастротур „Треска за скъпоценни камъни в родопския Клондайк“

Дневен тур 2 дни Календар2022-04-09
Маджарово Източни Родопи Гид: Екатерина Терзиева

Търсенето и събирането на скъпоценни и полускъпоценни камъни е един от най-модерните видове туризъм в България. Ще ви заведем в кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Днес на това място се намира вторият най-малък град в България – Маджарово. Вследствие на активната вулканична дейност скалите около града крият в недрата си над 16 вида скъпоценни, полускъпоценни камъни и злато.

С местен водач ще влезем в старата мина за скъпоценни камъни, а в района около нея ще се отдадем на истинско приключение в Българския Клондайк – търсене на ахати, аметисти, халлцедони, ясписи. По-късно ще разгледаме сбирка с над 1000 екземпляра скъппоценни и полускъпоценни камъни, ще научим за енергията и лечебните им свойства, ще имаме възможност да се включим и в малък базар за бижута, инкрустирани с камъни.

В Земята на Орфей не може да не посетим и обиталищата на древните траки – светилищата Кован кая и Хамбар кая, както и прочутата Александровска гробница, построена през втората половина на IV век пр. Хр. като последен дом на богат тракийски владетел.

И понеже фокусът на „СлоуТурс.БГ“ е гастрономията и местните храни, и в двата дни ще се насладим на вкусни източнородопски ястия и местни специалитети. Менторите на телевизионното риалити „Фермата“ Благовеста и Николай ще ни посрещнат в своята ферма с пълнена тиква с телешко от пасищни животни и вкусни мезета от млечно телешко. А в кокетния хотел по поречието на река Арда в подножието на язовир „Студен кладенец“ ще ни гощават и двата дни с вкусни ястия по стари местни рецепти.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 от паркинга на Национален стадион „Васил Левски“ в София, 07,15 ч. от спирка „Горублянско ханче“ в София, 08,30 ч. от спирката пред хотел „Рамада Тримонциум“ в Пловдив.


Цената на тура включва

  • Една закуска
  • Два обяда
  • Вечеря
  • Нощувка
  • Водач на тура за търсене на скъпоценни камъни
  • Екскурзоводско обслужване от лицензиран гид
  • Презентация за скъпоценните и полускопъценните камъни в България
  • Транспорт с лицензирана превозваческа фирма
  • Туристическа застраховка

А домакини през първият ден ще ни бъдат Бети и Ники – звездите от телевизионното предаване „Фермата“, които са родители на четири деца и имат своя ферма за пасищни животни.Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти на цени от производител, както и на бижута със скъпоценни и полускъпоценни камъни


Какво да очаквате?

Приключенският гастротур „Треска за скъпоценни камъни в родопския Клондайк“ дава възможност за един екзотичен и нов за България вид туризъм – търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Това природно богатство е предопределило развитието на Маджарово по време на социализма като рудодобивен център. Разработването на находището започва в края на шейсетте години. Експлозивите се пренасяли до подземните галерии с катъри, волски коли и…камили. Камилите се появяват в района заедно с керваните на бежанците от Източна и Беломорска Тракия и Егейска Македония преди Първата световна война. Използвали ги за пренасяне на товари, дърва, за оран. Последните камили у нас са били в Маджарово до 70-те години на ХХ век, за да пренасят руда.

Миньорската дейност в градчето прогонва египетския и белогавия лешояд. С идването на демокрацията, инсталацията за добив на скъпоценни камъни в Маджарово е премахната, а рудодобивът е прекратен, което пък кара защитените птици отново да се завърнат тук. Днес в скалите над Арда живеят над 100 семейства белоглави и над 20 семейства египетски лешояди, които привличат много любители на наблюдението на птици.

От селище, обитавано от 6000-7000 души, Маджарово се превръща във втория най-малък град в България. Преди 35 милиона години на мястото на селището е имало кратер на вулкан. Благодарение на неговата дейност, районът изобилства от над 16 вида скъпоценни и полускъпоценни камъни. С местен водач ще влезем в старата мина за скъпоценни камъни, а в района около нея ще търсим аметисти, ахати, ясписи и халцедони.

По-късно ще разгледаме сбирка с над 1000 екземпляра скъппоценни и полускъпоценни камъни, ще научим за енергията и лечебните им свойства, ще имаме възможност да се включим и в малък базар за бижута, инкрустирани с камъни. Аметистът е един от камъните с универсални терапевтични свойства. Неговата енергия е много мощна и силно пречистваща, смята се, че носи мъдрост. Помага при главоболие, мигрена, усилено ум­ствено натоварване, безсъние. Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. Древните египтяни носели скарабеи от яспис като амулети, тъй като се е вярвало, че камъкът увеличава сексуалната енергия. Според Библията, ясписът е дар от Бога и е първият камък на новият Йерусалим.

Халцедонът символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията. В древността е бил доста популярен декоративен камък, като е бил гравиран с божества и водни духове. Древните се смятали, че този камък може да влияе на времето и с него са се опитвали да омистиловят боговете. Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния. Ахатът помага при лечение на заболявания на панкреаса и подобрява на кръвообръщението.

В Земята на Орфей не може да не посетим и обиталищата на древните траки – светилищата Кован кая и Хамбар кая, както и прочутата Александровска гробница. Кован кая е част от мегалитен тракийски култов комплекс в Източните Родопи. Известен като Скалата – кошер, той е най-големият комплекс със скални ниши у нас. Тяхната ориентация юг-югоизток дава основание да се смята, че те са служели за ритуални цели на древните ни предци. От Кован кая се открива зашеметяваща гледка към красивите меандри на Арда.

Край язовир Студен кладенец се намира едно друго скално светилище, наричано от местните Хамбар кая. Представлява самотна масивна скала, в подножието на която има малка пещерна кухина. В скалата са издълбани няколко трапецовидни ниши. На върха на скалата личат следи от стъпала, водещи към три скални гробници. Ще видим и Александровската гробница, построена през втората половина на IV век пр. Хр. като последен дом на богат тракийски владетел. Украсена е с уникални стенописи, като по стените на гробната камера, дромоса и предверието са изобразени различни ловни сцени и погребален пир. Обектът очаква да бъде добавен в Списъка на световното материално културно наследство на ЮНЕСКО.

И понеже фокусът на „СлоуТурс.БГ“ е гастрономията и местните храни, и в двата дни ще се насладим на вкусни източнородопски ястия и местни специалитети. Менторите на телевизионното риалити „Фермата“ Благовеста и Николай ще ни посрещнат в своята ферма с пълнена тиква с телешко от пасищни животни и вкусни мезета от млечно телешко. Тук те приготвят и тракийски специалитети от с.Съчанлъ, Беломорска Тракия: гюзлеми, заешка баница, кокошка с катми, парено яре, саралия, както и родопски специалитети: кукуреш, традиционното чеверме, дивеч в гърне…А в кокетния хотел по поречието на река Арда в подножието на язовир „Студен кладенец“ ще ни гощават и двата дни с вкусни ястия по стари местни рецепти.


Маршрут

Ден 1: Тракийските светилища на Източните Родопи и първа среща със скъпоценните камъни

Отпътуваме от София и Пловдив и се отправяме към Александровската гробница, построена през втората половина на IV век пр. Хр. като последен дом на богат тракийски владетел. Украсена е с уникални стенописи, като по стените на гробната камера, дромоса и предверието са изобразени различни ловни сцени и погребален пир. Очаква се обектът да бъде добавен в Списъка на световното материално културно наследство на ЮНЕСКО. Обядваме във фермата на Благовеста и Николай – менторите на телевизионното риалити „Фермата“. Те ще ни посрещнат с пълнена тиква с телешко от пасищни животни и вкусни мезета от млечно телешко. Следобедът е посветен на тракийските светилища в Източните Родопи Кован кая и Хамбар кая. Кован кая е част от мегалитен тракийски култов комплекс. Известен като Скалата – кошер, той е най-големият комплекс със скални ниши у нас. Скалното светилище Хамбар кая представлява самотна масивна скала, в подножието на която има малка пещерна кухина. В скалата са издълбани няколко трапецовидни ниши. На върха на скалата личат следи от стъпала, водещи към три скални гробници. Следобед ни предстои първата среща със скъпоценните и полускъпоценните камъни от района на Маджарово – ще видим сбирка с над 1000 екземпляра скъппоценни и полускъпоценни камъни, ще научим за енергията и лечебните им свойства, ще имаме възможност да се включим и в малък базар за бижута, инкрустирани с камъни. Вечерята е с местни ястия по традиционни рецепти.

Ден 2: Треска за скъпоценни камъни край бреговете на река Арда

След закуска се отправяме към голямото приключение – търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни в района на Маджарово, където преди 35 милиона години е имало действащ вулкан. Градчето е построено в кратера на вулкана, затова наоколо има изобилие от над 16 вида ценни камъни. С местен водач ще влезем в старата мина за скъпоценни камъни, а в района около нея ще търсим аметисти, ахати, ясписи и халцедони. Всичко, каквото намерим, си остава като подарък за нас. В зависимост от атмосферната прогноза, обядът ще е под формата на пикник край меандрите на Арда, където гнездят египетският и белоглавият лешояд. Ако времето не позволява обяд на открито, ще хапнем в хотела с местни ястия по родопски рецепти.
Отпътуването е следобед.

Маджарово се намира в кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Вследствие на активната вулканична дейност скалите около източнородопския град крият в недрата си над 16 вида скъпоценни, полускъпоценни камъни и злато.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
249.00лв. От 249.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 249.00лв. = 249.00лв.
× 219.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос