Постната храна, рибата и малко червено вино са тайната на монасите за здраве и дълголетие. Тези, които служат на Бога, са много по-малко склонни да страдат от заболявания на съвременното общество като диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и деменция. Причината е в простата храна, липсата на преработени продукти, изобилието от риба и ястия с ниско съдържание на мазнини, както и в стриктното спазване на постите. През Средновековието много манастири в Европа сами произвеждат своята храна и други напитки, тъй като са построени на отдалечени уединени места и монасите нямат възможност да се снабдяват с хранителни продукти. В други манастирски общества, в които консумацията на алкохол не е забранена, се развива пивоварството.
Така е било и в много български манастири. Днес десетина български манастира също възстановяват традицията да произвеждат храна и различни напитки, за да могат да се издържат от собствена продукция. Монасите им правят кисело мляко, сирене и кашкавал, различни видове консерви, вино, ракия и сладка, отглеждат риба и животни, а в Гигинския манастир дори се провежда изложение на хранителни продукти, приготвени от монаси. И както е записано в Битие (Бит. 9:3-4): “Всичко що се движи и живее, ще ви бъде за храна; като злак тревист давам ви всичко; само плът с душата й, сиреч с кръвта й, не яжте”, имаме стотици рецепти за ястия “по манастирски”, което говори за дълги и богати традиции в приготвянето на храна там, както и на уважението на населението към храната идваща от света обител.