Тур с мисия “Чиста манастирска храна от Югозапада за тялото и за душата”

Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар07.08.2021
Kyustendil, Bulgaria Югозападът Гид: Екатерина Терзиева

През Средновековието много манастири в Европа сами произвеждат своята храна, тъй като са построени на отдалечени уединени места и монасите нямат възможност да се снабдяват с хранителни продукти. Днес десетина български манастира също възстановяват традицията да произвеждат храна и различни напитки, за да могат да се издържат от собствена продукция. Монасите им правят кисело мляко, сирене и кашкавал, различни видове консерви, вино и сладка.

Поклонническият гастро тур “Чиста манастирска храна от Югозапада за тялото и за душата” е с мисия – 5% от печалбата на “СлоуТурс.БГ” ще бъдат дарени на един от най-нуждаещите се пет български манастира, които ще посетим в Югозападна България.

Турът ни среща не само с легендите, историята, архитектурата, традициите и чудесата на тези духовни места, но и с храната и напитките, които монасите произвеждат.
Цената на тура е:
90 лв. за възрастни и 75 лева за деца (с отпътуване от София)
110 лв. за възрастни и 95 лв. за деца (с отпътуване от Пловдив)


Място на тръгване/пристигане

Програмата започва в 9,00 ч. в Балшенски манастир „Св. Теодор Стратилат”. 
Часове на тръгване:
06,00 от Пловдив – от спирката до ОББ срещу хотел “Рамада Тримонциум” на бул. “Цар Борис III Обединител”; 8,00 ч. от София – от паркинга на Национален стадион “Васил Левски”. Възможни трансфери от Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Враца и други градове с предварителна уговорка.


Цената на тура включва

  • Нощувка
  • Закуска
  • Пълно екскурзоводско обслужване с подробни беседи за всеки един посещаван манастир
  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Транспорт

Цената на тура не включва

  • Обяди и вечеря
  • Църковни свещи

Възможност за покупка

Пресни и натурални манастирски продукти – различни видове сирене (свежо и зряло), кашкавал, кисело мляко (биволско, овче и краве), сладка и конфитюри, пчелен мед, кокоши яйца, манастирска ракия, манастирско вино, плодови и зеленчукови консерви, пресни зеленчуци и плодове, сокове, риба, салами и суджуци по манастирски рецепти, билки.


Какво да очаквате?

Поклонническият гастротур “Чиста манастирска храна от Югозапада за тялото и за душата” е вълнуваща обиколка на пет български манастира в Югозападна България, която ни среща не само с легендите, историята, архитектурата, традициите и чудесата на тези духовни места, но и с храната и напитки, които монасите произвеждат. Нашата обиколка започва от манастира “Свети Теодор Стратилат”, село Балша. Манастирът предлага продукти, произведени от монаси в български, гръцки, румънски, сръбски и македонски манастири – различни видове сирене, кисело мляко, мед, сладка, билкови чайове, манастирско вино и ракия, месни продукти, маслини, зехтин.

В Гигинския манастир ще видим единствените по рода си три бронзови камбани в България, всяка от които тежи по един тон. Ще посетим кубичната църква в Земенския манастир и ще разгледаме дарителските портрети, които са най-старите и с най-голяма художествена стойност след ценните изображения на Калоян и Десислава в Боянската църква. Ще посетим още два манастира, където монасите произвеждат плодове, зеленчуци, риба, мляко и сирене.

Отиваме на разходка в Перник – най-големият град в Западна България след столицата София. Ще посетим Музея на минното дело – единствения по рода си на Балканския полуостров. Ще се разходим и около пернишката крепост “Кракра”. Село Шишковци, където големият български художник Владимир Димитров – Майстора живее и рисува в продължение на 27 години, също е в нашата програма. Тук Майстора създава своите най-големите шедьоври за българското село, посещаваме неговата къща музей.

Поклонническият гастро тур “Чиста манастирска храна от Югозапада за тялото и за душата” е с мисия – 5% от печалбата на “СлоуТурс.БГ” ще бъдат дарени на един от най-нуждаещите се пет български манастира, които ще посетим в Югозападна България.


Маршрут

Ден 1: Манастири, история и Минен музей – единственият на Балканите

Отиваме в Балшенския манастир, който предлага продукти, направени от монаси в различни манастири на Балканския полуостров – сирена от козе, краве и овче мляко, кисели млека, мед, сладко, билкови чайове, манастирско вино и ракия, месни продукти, маслини, зехтин.
Посещаваме Перник – най-големият град в Западна България след столицата София. Ще посетим местния Музей на минното дело. Той е част от подземна минна галерия, където между 1891 и 1966 г. се добиват кафяви въглища. Музеят е единственият по рода си на Балканския полуостров. Ще се разходим и около пернишката крепост, известна като средновековната крепост „Кракра“.
Продължаваме към Гигинския манастир (Църногорски манастир), който съхранява част от мощите на един от своите покровители – Свети Козма. Най-старите манастирски сгради са от около XI-XII век. Манастирът има собствена ферма и произвежда биволско кисело мляко и прясно сирене от биволско мляко, мед, различни конфитюри, салами и колбаси, приготвени по стара манастирска рецепта. В късния следобед отиваме до Земенския манастир и прочутата с тайните си кубична църква, построена през XI-XII век.

Ден 2: В манастирските градини и в селото на Владимир Димитров Майстора

Денят започва с посещение на село Шишковци, където в продължение на 27 години е живял и творил големият български художник Владимир Димитров-Майстора. Тук той е създал най-големите си шедьоври, посветени на българското село и в негова чест в селото има къща музей.
Посещаваме Копиловския манастир, построен след 2000 г. от шепа монаси на гола поляна. В манастира са създадени животновъдни, рибни и земеделски ферми. Монасите обработват над 1000 дка земя. Те имат овощни и зеленчукови градини, собствен пчелин, ферми за крави, овце и пилета. Манастирът поддържа и пъстървово стопанство. Нашата обиколка завършва с посещение на Жаблянския манастир, чийто игумен е бил видният педагог Аверкий Попстоянов, сътрудник на Васил Левски. Жаблянският и Копиловският манастир са старостилни. Старостилците се придържат стриктно към църковните канони – не признават общоприетия Григориански календар, а се ръководят от Юлианския.

Тръгваме към Западна България през планинински район, известен с лековитата си минерална вода, стигаме под връх Курилово в Конявска планина, движейки се по поречието на река Струма.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
110.00лв. От 110.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 110.00лв. = 110.00лв.
× 90.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

Maximum number of people for this field is 10

ИЛИ

Задай въпрос