Тур “По Пирин и Рила – занаяти, вкус и нова сила”

Дневен тур 2 дни Календар2021-10-09
2770 Bansko, Bulgaria Югозападът Гид: Екатерина Терзиева

Какво може да свърже прочутия колбас нафпавок, банския старец, уникалните шарени баничански чорапи и везаните пищюмали, персийските килими за Версай, овчето и козето сирене, конната езда в планината, църквата в Добърско и валянето на кускус? Всички тези местни ястия, стари занаяти и традиции са включени в програмата на новия ни гастрономически и културен тур “По Пирин и Рила – занаяти, вкус и нова сила”, който ще ни пренесе като с въллшебно килимче в потайностите на историята и местните вкусове.

Знаете ли какво е нафпавок от гуде и ялова баница, пицикурчи, чекане, траеник и суи чушчи? С тези местни ястия ще ни нагости Дешка Кротева – една пазителка на традициите от Горно Драглище, която успя да превърне родното си село в Разложкия край в малка столица на селския туризъм. На 2 октомври в къщата й в Горно Драглище тя и съседките й, по-известни като “Палавите баби”, ще ни посрещнат с народна музика и песни, ще ни облекат в традиционна местна носия, ще ни напоят и нахранят и ще ни разказват смешни и любопитни истории.

Дешка Кротева е сред седемте домакини – производители на фермерски храни, стопани на коне, кози, овце, плетачки на везани чорапи и престилки, лечители с езда и майстори на традиционните блюда от Пирин, които ще готвят, ще ни предават опит и ще ни вдъхновяват с историите и храната си. И този път преживяванията ще са на много и красиви места – Банско, Костандово, селата Добърско, Горно Драглище, Бачево, Брезница и Баничан, а домакините ще разкажат историите си и ще покажат романтичната и суровата страна на своя планински край.

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 ч. от Пловдив, 07,45 ч. от Пазарджик. За пътуващите от Пловдив – потегляне от спирката до ОББ на бул. “Цар Борис Обединител” срещу хотел “Рамада Тримонциум”. За пътуващите от Пазарджик – потегляне от спирката срещу паркинга на хипермаркет “Била” на ул. „Георги Бенковски“ 12

Цената на тура включва

  • Една закуска
  • Два обяда
  • Вечеря
  • Нощувка
  • Дегустация на био козе сирене
  • Дегустация на баничанска баница
  • Дегустация на нафпавок
  • Дегустация на овче сирене и овче кисело мляко
  • Демонстрация по приготвяне на овче сирене
  • Демонстрация по тъкане на килими в Костандово
  • Демонстрация по валяне на кускус в Брезница
  • Демонстрация по везане на чорапи в Баничан
  • Транспорт
  • Вход за посещаваните музеи
  • Пълно екскурзоводско обслужване
  • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

  • Конна езда

Възможност за покупка

Възможност за покупка на пресни и натурални фермерски продукти (мляко, сирене и кашкавал) на цени от производител.


Какво да очаквате?

Какво може да свърже прочутия колбас нафпавок, банския старец, уникалните шарени баничански чорапи и везаните пищюмали, персийските килими за Версай, овчето и козето сирене, конната езда в планината, църквата в Добърско и валянето на кускус? Всички тези местни ястия, стари занаяти и традиции са включени в програмата на новия ни гастрономически и културен тур “По Пирин и Рила – занаяти, вкус и нова сила”, който ще ни пренесе като с въллшебно килимче в потайностите на историята и местните вкусове.

Знаете ли какво е нафпавок от гуде и ялова баница, пицикурчи, чекане, траеник и суи чушчи? С тези местни ястия ще ни нагости Дешка Кротева – една пазителка на традициите от Горно Драглище, която успя да превърне родното си село в Разложкия край в малка столица на селския туризъм. Нафпавокът – една от най-големите тайни, обвита в мистика, стари истории и дървесна пепел, е името на прочут местен колбас, подобен на банския старец, но с различна технология и подправки. На 2 октомври в къщата й в Горно Драглище тя и съседките й, по-известни като “Палавите баби”, ще ни посрещнат с народна музика и песни, ще ни облекат в традиционна местна носия, ще ни напоят и нахранят и ще ни разказват толкова смешни и любопитни истории, че ще искаме да се върнем тук отново.

Дешка Кротева е сред седемте домакини – производители на фермерски храни, стопани на коне, кози, овце, плетачки на везани чорапи и престилки, лечители с езда и майстори на традиционните блюда от Пирин, които ще готвят, ще ни предават опит и ще ни вдъхновяват с историите и храната си. И този път преживяванията ще са на много и красиви места – Банско, Костандово, селата Добърско, Горно Драглище, Бачево, Брезница и Баничан, а домакините ще разкажат историите си и ще покажат романтичната и суровата страна на своя планински край.

Пътешествието започва на 2 октомври с посещение на Костандово, където ръчното тъкане на килими се е запазило в чистия си вид. Сръчните ръце на около 30 жени предат, режат и превръщат преждата в произведения на изкуството, които красят двореца във Версай, лятната резиденция Osborne House на британската кралица Елизабет, домовете на холандската кралица Беатрикс, на Джейн Чърчил – внучка на Уинстън Чърчил, на Мик Джагър.

В Банско ще посетим най-малката козеферма в България, а стопаните й ще ни нагостят с био сирене и кисело мляко, с баница и с традиционния за Банско и Пиринския край специалитет Банска капама. Пътешествието ни продължава с разходка и екскурзоводска беседа в пиринската столица Банско. Ще посетим църквата „Света Троица“ (1835 г.) – един от символите на градчето, която до преди построяването на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България. В Банско се намират и родните домове на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски, както и на поета Никола Вапцаров. Една от теориите е, че тук е роден и авторът на “История Славянобългарская” Паисий Хилендарски.

Следобед в с. Добърско ще разгледаме късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (XVII в.) – един от най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас, за който жителите на Добърско започнаха подписка за включване в списъка с културните паметници под защитата на ЮНЕСКО. В Добърско ни очаква и семейството на ветеринарния лекар д-р Ивана Коцакова – фамилия животновъди, които отглеждат овце и крави и имат затворен цикъл на производство. Най-възрастната жена в семейството ще ни покаже как се прави традиционното за този край овче сирене. Вечерята е с традиционни за този край ястия, приготвени от Дешка Кротева в Горно Драглище. Вечерта симпатичните „Палави баби“, облечени в народни носии, ще ни веселят и учат на местния разложки диалект.

Вторият ден от тура е посветен на местните занаяти в Пиринския край. Жените в с. Брезница ще ни покажат как се “валя” кускус. Приготвянето му е стара традиция, почти забравена у нас през последните години. Някога седенките за кускус са били не само за приготвянето му, но и място за размяна на любовни знаци и обети – кърпичка, мънистен накит или бонбони в знак на споделена любов. Често моми приставали на годениците си след седянка за кускус, а след това ги наричали “грабнуши”.

В Баничан местните домакини ще ни посрещнат с типичната за района баница и ще ни покажат магията на везбата на прочутите си шарени чорапи. Само тук е запазена традицията от векове да се плетат чорапи, като  съчетанието на цветове и орнаменти пренася информация за бита, светоусещането на някогашните българи, християнските вярвания, семейството, морала, човешките взаимоотношения. Имa цeли 9 мoдeлa бaничaнcки чopaпи – „apнayтки“, „paxтoвeтe“, „кoтeшки cтъпки“, „чepeшкитe“, „зapъмкитe“, „тюpcкитe“, „cинитe“, „звeздичкитe“ и „тpитe“. Моделите, преминали през вековете се пазят и до днес – те са различни, защото едни са само за моми, други за семейни жени, за по-възрастни, за жени и мъже. Село Баничан има и уникална карта, везана на ръка и пресъздаваща точно картографско копие на  Баничан. Картата е необикновена, защото в нея са използвани 23 уникални и характерни за селото шевици реликви, които се срещат в старинните носии. Така е запазена древната везана памет на селото.

На обяд пристигаме в село Бачево – конната столица на България. Конете и ездата са символ на селото, а конят е елемент от местния герб, затова отиваме в конната база „Периволас“, в която фамилия Накови от години отглеждат коне. Чрез т. нар. хипотерапия (лечебна конна езда) помагат на деца с различни заболявания като церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Името на базата идва от близката местност и в превод от персийски означава „красива гледка, красиво място”. Накови ще ни нагостят с местни ястия, приготвени на място в конната база. Ще можем да пояздим сред природата и да се порадваме на кристално чистия планински въздух и гледката към Пирин планина.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

  • Фабриката за ръчно тъкане на килими в Костандово
  • Най-малката био ферма за кози в България
  • Семейството на Ивана Коцакова, което четири месеца в годината живее без ток и вода в кошара в планината, за да отглежда стадата си с овце
  • Църквата в с. Добърско, откъдето са минали ослепените Самуилови воини
  • Дешка Кротева – кралицата на селския туризъм в Разложко и единствена пазителка на рецептата за нафпавок
  • Валянето на кускус и любовните седенки по приготвянето му в с. Брезница
  • Везбата на шарени чорапи и престилки пищюмали в с. Баничан
  • Конна база за хипотерапия – лечение чрез конна езда

Маршрут

Ден 1: От килимите във Версай до Банската капама

Пътешествието започва с посещение на Костандово, където ръчното тъкане на килими се е запазило в чистия си вид. Сръчните ръце на около 30 жени предат, режат и превръщат преждата в произведения на изкуството, които красят двореца във Версай, лятната резиденция Osborne House на британската кралица Елизабет, домовете на холандската кралица Беатрикс, на Джейн Чърчил – внучка на Уинстън Чърчил, на Мик Джагър.

В Банско ще посетим най-малката козеферма в България, а стопаните й ще ни нагостят с био сирене и кисело мляко, с баница и с традиционния за Банско и Пиринския край специалитет Банска капама. Пътешествието ни продължава с разходка и екскурзоводска беседа в пиринската столица Банско. Ще посетим църквата „Света Троица“ (1835 г.) – един от символите на градчето, която до преди построяването на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България. В Банско се намират и родните домове на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски, както и на поета Никола Вапцаров. Една от теориите е, че тук е роден и авторът на “История Славянобългарская” Паисий Хилендарски.

Следобед в с. Добърско ще разгледаме късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (XVII в.) – един от най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас, за който жителите на Добърско започнаха подписка за включване в списъка с културните паметници под защитата на ЮНЕСКО. В Добърско ни очаква и семейството на ветеринарния лекар д-р Ивана Коцакова – фамилия животновъди, които отглеждат овце и крави и имат затворен цикъл на производство. Най-възрастната жена в семейството ще ни покаже как се прави традиционното за този край овче сирене.

Отсядаме за вечеря и нощувка при Дешка Кротева в Горно Драглище. Вечерята е с традиционни за този край ястия, приготвени от Дешка на печка на дърва – ялова баница, суи чушчи, чекане. Ще имаме специална дегустаци на прочутия колбас нафпавок, подобен на банския старец, но с различна технология и подправки. Вечерта симпатичната група „Палави баби“ ще ни посрещнат с народна музика и песни, ще ни облекат в традиционна местна носия, ще ни веселят и учат на местния разложки диалект.

Ден 2: Валяне на кускус, баничански чорапи и на кон в планината

Вторият ден от тура е посветен на местните занаяти в Пиринския край. След закуска, жените в с. Брезница ще ни покажат как се “валя” кускус. Приготвянето му е стара традиция, почти забравена у нас през последните години. Някога седенките за кускус са били не само за приготвянето му, но и място за размяна на любовни знаци и обети – кърпичка, мънистен накит или бонбони в знак на споделена любов. Често моми приставали на годениците си след седянка за кускус, а след това ги наричали “грабнуши”.

В Баничан местните домакини ще ни посрещнат с типичната за района баница и ще ни покажат магията на везбата на прочутите си шарени чорапи и престилки, наричани тук пищюмали. Само тук е запазена традицията от векове да се плетат чорапи, като  съчетанието на цветове и орнаменти пренася информация за бита, светоусещането на някогашните българи, християнските вярвания, семейството, морала, човешките взаимоотношения. Имa цeли 9 мoдeлa бaничaнcки чopaпи – „apнayтки“, „paxтoвeтe“, „кoтeшки cтъпки“, „чepeшкитe“, „зapъмкитe“, „тюpcкитe“, „cинитe“, „звeздичкитe“ и „тpитe“. Моделите, преминали през вековете се пазят и до днес – те са различни, защото едни са само за моми, други за семейни жени, за по-възрастни, за жени и мъже. Село Баничан има и уникална карта, везана на ръка и пресъздаваща точно картографско копие на  Баничан. Картата е необикновена, защото в нея са използвани 23 уникални и характерни за селото шевици реликви, които се срещат в старинните носии. Така е запазена древната везана памет на селото.

На обяд пристигаме в село Бачево – конната столица на България. Конете и ездата са символ на селото, а конят е елемент от местния герб, затова отиваме в конната база „Периволас“, в която фамилия Накови от години отглеждат коне. Чрез т. нар. хипотерапия (лечебна конна езда) помагат на деца с различни заболявания като церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Името на базата идва от близката местност и в превод от персийски означава „красива гледка, красиво място”. Накови ще ни нагостят с местни ястия, приготвени на място в конната база. Ще можем да пояздим сред природата и да се порадваме на кристално чистия планински въздух и гледката към Пирин планина.

В пазвите на планините Пирин и Рила животът тече с друг ритъм. Красотата на природата и големите сърца на местните хора ни водят на приказно пътешествие далеч в миналото.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
235.00лв. От 235.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 235.00лв. = 235.00лв.
× 205.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос