Тур „Седемте Рилски езера и Бистришките баби“

Дневен тур 2 дни Календар2021-09-11
Seven Rila Lakes, 2650, Bulgaria Югозападът Гид: Екатерина Терзиева

„…Сега съм у дома, в сърцето съм на Рила.(…) Във лоното на таз пустиня горска, свята; разбирам на леса любовний тих привет, на струите шума, на бездната мълвата. Разменям тайна реч с земя и синий свод и сливам се честит във техния живот“. Само с няколко стиха поетът Иван Вазов ни описва магията на Великата Рилска пустина, както той описва в Рила планина в едноименния си пътепис.

Но какво е най-високата планина на Балканския полуостров без своите седем очи – чудно красивите Рилски езера? Ще се огледаме във всяко едно от тях в нашия тур „Седемте Рилски езера и Бистришките баби“, който се фокусира върху магията на Рила планина – природа, история, минерални води, кухня и традиции, а големият акцент е организираният специално за нас концерт на феноменалния хор на Бистришките баби, включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Жените от Бистрица ще ни почерпят с традиционната баница и айрян, ще видим най–горещия гейзер в Европа, който извира в центъра на Сапарева баня, ще се насладим на искрящия от чистота въздух на Паничище, ще посетим Белчинската крепост Цари Мали град, а край с. Железница ще се потопим в 12-те горски минерални извори от времето на траките. Елате! Хубаво ще е!

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 ч. от Пловдив, мбол, 07,30 ч. от Пловдив, 08,15 ч. от Ихтиман. За пътуващите от Пловдив – потегляне от спирката на ОББ на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ срещу хотел „Рамада Тримонциум“

Цената на тура включва

 • Една закуска
 • Нощувка в ловна резиденция
 • Лифт до хижа „Седемте Рилски езера“
 • Преход до Седемте Рилски езера с лицензиран планински водач
 • Вход за Белчинската крепост Цари Мали град
 • Концерт на хора на Бистришките баби, включени в списъка на ЮНЕСКО
 • Дегустация на бистришка баница с айрян
 • Пълно екскурзоводско обслужване с лицензиран гид
 • Транспорт
 • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

 • Обяди и вечеря

Ще се изкачим с лифта до хижа „Седемте Рилски езера“ и оттам ще направим преход до Долното езеро, Рибното езеро (най-плиткото, едва 2,5 метра), Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото (най-дълбокото циркусно езеро в България – почти 38 метра). Най-отгоре е Сълзата, което е прозрачно и чисто като сълза. До Сълзата е Езерен връх (2544 м), откъдето се разкрива панорама към Седемте Рилски езера.

Връщаме се в късния следобед и се отдаваме на релакс в прохладна ловна резиденция край Паничище. На другия ден след закуска се отправяме към най-горещия гейзер в Европа – 103 градуса. Той не се намира в Исландия, а близо 3 700 км южно от страната на викингите – в подножието на Рила планина, там където се е приютил малкият български град Сапарева баня. Гейзерът е единственият в континентална Европа и е най-буйният и достъпен в света – пулсира през 5-6 мин. Височината на водния стълб му е 18 м и извира от дълбочина 75 м. Водната струя е обгърната от кълба горещи изпарения, които се разпръскват на милиарди прозрачни капчици.

Ще посетим крепостта в с. Белчин, наречена на древното селище Цари Мали град. Предполага се, че името му означава Малкия Цариград. През 2007 г. на хълма Свети Спас започват разкопки, които разкриват останките от тракийско светилище, древноримска крепост и средновековни църкви. От 2013 г. крепостта е възстановена.

В село Железница ни очакват на 12-те горски минерални извора от времето на тракийската епоха. „Горските джакузита“ са пълни с 30-градусова вода, която се стича по скалите. Наблизо се вливат реките Железнишка и Егуля. След като се потопим н топлите извори, отиваме в с. Бисстрица, където местните жени ще ни почерпят с традиционната баница и айрян.

Кулминацията на тура „Седемте Рилски езера и Бистришките баби“ е концертът на феноменалния хор, включен в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Групата певици на автентичен фолклор от софийското село Бистрица е създадена през 1949 година като Ансамбъл „Бистрица“. Представя автентични песни от Шоплука. Поради своеобразното си полифонично пеене групата на Бистришките баби става известна по света.

Хорът гостува многократно във Великобритания, Франция, Белгия, Италия, Германия, САЩ. През 1978 г. получават престижната Европейска награда за народно изкуство на фондация „Алфред Тьопфер“, Хамбург.


Маршрут

Ден 1: Магията на Рила планина и Седемте Рилски езера

Отиваме с лифт до хижа „Седемте Рилски езера“, откъдето ще направим преход до Долното езеро, Рибното езеро (най-плиткото, едва 2,5 метра), Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото (най-дълбокото циркусно езеро в България – почти 38 метра). Най-отгоре е Сълзата, което е прозрачно и чисто като сълза. До Сълзата е Езерен връх (2544 м), откъдето се разкрива панорама към Седемте Рилски езера.

Връщаме се в късния следобед и се отдаваме на релакс в прохладна ловна резиденция край Паничище. Нощувка.

Ден 2: Хорът на Бистришките баби

След закуска се отправяме към най-горещия гейзер в Европа – 103 градуса. Той се намира в малкото градче Сапарева баня. Гейзерът е единственият в континентална Европа и е най-буйният и достъпен в света, а температурата е 103 градуса.

Ще посетим крепостта в с. Белчин, наречена на древното селище Цари Мали град. През 2007 г. на хълма Свети Спас започват разкопки, които разкриват останките от тракийско светилище, древноримска крепост и средновековни църкви. От 2013 г. крепостта е възстановена.

В село Железница ни очакват на 12-те горски минерални извора от времето на тракийската епоха. „Горските джакузита“ са пълни с 30-градусова вода, която се стича по скалите. След като се потопим н топлите извори, отиваме в с. Бистрица, където местните жени ще ни почерпят с традиционната баница и айрян.

За нас ще пее хорът на Бистришките баби, който е в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Групата певици на автентичен фолклор представя автентични песни от Шоплука. Поради своеобразното си полифонично пеене групата на Бистришките баби става известна по света. Отпътуване за Ихтиман и Пловдив.

Рила планина е една от най-живописните български планини, предлагащи спиращи дъха планински гледки по всяко време на годината.

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
230.00лв. От 230.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 230.00лв. = 230.00лв.
× 210.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос