Тур “В сърцето на Странджа” – мистика, местни вкусове и манов мед

Бръшлян
Дневен тур 2 дни, 1 нощувка Календар2021-09-25
8162 Malko Tarnovo, Bulgaria Странджа Гид: Екатерина Терзиева

Планината Странджа е най-мистичната и най-екзотичната българска планина, която винаги е привличала вниманието със своите светилища, богата праистория и приказно красива природа. Древното й име е Парория – „гранична планина“.

Ако днес тя е най-рядко населеният район на България, някога е обитавана от тракийски племена, които изграждат в нея своите каменни обсерватории и светилища, извършват жречески ритуали и орфически мистерии, добиват мед и злато, гадаят по вино, мед и мляко. В ранното Средновековие, благодарение на Григорий Синаит, Странджа става център на исихазма, в който се възпитават български духовници като Теодосий Търновски и Ромил Видински.

Странджа е наричана и Ноевият ковчег на Европа, тъй като е съхранила растителни видове нот епохата на терциера преди повече от 60 милиона години. При последния ледников период планината е била пощадена от заледяване, затова единствено тук на територията на целия Европейски съюз се срещат Странджанската зеленика, наричана символ на Странджа, както и Странджанският чай, наричан още Кримски чай. Наред с Мурсалския чай, той е оцелял от последната ледена епоха и е защитен в Червената книга на България.

Само в тази мистична планина се среща Странджанският дъб благун. Благодарение на него и неговата медена роса пчелите добиват прочутия Странджански манов мед, който е с регистрирано Защитено наименование за произход по схемите за качество на Европейския съюз. Мановият мед е с високи вкусови качества и доказани лечебни свойства.

През 80-те години на ХХ век Странджа, наред със Сакар, е наречена Републиката на младостта и правителството започва приоритетното й заселване с млади хора от цялата страна. Строят се нови жилищни квартали, фабрики, заводи, училища, хазната стимулира финансово всеки, който е сключил договор за 10-годишно пребиваване. Програмата обаче не е добре обмислена и спира още преди падането на Тодор Живков от власт.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 06,30 от Пловдив през АМ „Тракия“


Цената на тура включва

 • Закуска
 • Два обяда
 • Дегустации
 • Вечеря (без алкохол)
 • Нощувка (настаняване в двойна стая)
 • Транспорт с лицензиран микробус
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Отстъпка от 10% за:
 • семейства
 • групи от минимум 3-ма души
 • пенсионери

Цената на тура не включва

 • Входни такси за посещаваните музеи

Възможност за покупка

Пресни и натурални фермерски продукти (манов мед, пчелен прашец, мед с ядки, меден оцет, Странджански чай, биволско сирене и кашкавал) на цени от производител


Какво да очаквате?

Гастрономически и културен тур „В сърцето на Странджа – мистика, местни вкусове, манов мед“ представя вътрешността на Странджа, нейните светилища, природа и производители на манов мед и традиционни местни храни. Ще посетим два пчелина за истински манов мед, събиран от медената роса в дъбовите гори на Странджа, ще разберем как изглежда и за какво помага Странджанският чай, ще посетим най-древното тракийско светилище Мишкова нива, ще се отбием в селата, където се е зародил обичаят нестинарство, вписан в листата на ЮНЕСКО.

Ще се разходим из Малко Търново – столицата на несъстоялата се Република на младостта, ще видим водопада Докузак, ще се пренесем в епохата на Възраждането в село Бръшлян, където с песни и смях ще ни посрещнат местните жени, облечени в традиционни странджански носии*. В селото ще видим един от най-старите странджански храмове – църквата „Св. Димитър“ от XV век, килийното училище, етнографския музей, ще научим с какво е уникална традиционната странджанска къща.

През двата дни ще опитваме типични странджански ястия – продукти от най-добрата ферма за биволи в Странджа, прясна планинска пъстърва, зелници. Турът ще приключи с посещение на едно от най-големите мегалитни светилища у нас – Беглик таш, за което се знае, че е било древна тракийска обсерватория.

*Възстановката на седянка не се провежда в условия на COVID-19 ограничения.

Ще посетим:

 • Пчелна ферма за манов мед с европейски сертификат за ЗНП
 • Тракийското светилище Мишкова нива
 • Ферма за биволи
 • Малко Търново – столицата Странджа-Сакар, Републиката на младостта
 • Биологично пчелно стопанство, което произвежда меден оцет и мед с ядки и сушени плодове
 • Планинския водопад Докузак
 • Горска нива за култивиран Странджански чай
 • Село Визица, едно от селата, в които се е зародило нестинарството
 • Параклиса “Свети Пророк Илия” в чест на един от нестинарските светци
 • Древната тракийска обсерватория Бегликташ, смятана за едно от най-големите мегалитни светилища у нас
 • Село Бръшлян, архитектурен и исторически резерват

Маршрут

Ден 1: Магията на Странджанския манов мед и мистичното светилище Мишкова нива

В 6,30 ч. Отпътуваме от Пловдив по АМ „Тракия“ в посока село Визица, където ще се срещнем с младо семейство, четвърто поколение пчелари. Тя е с френска филология, а той е ръководител движение в железопътния транспорт, но и двамата получават вдъхновение и удовлетворение от пчеларските си занимания. От 7 години фамилията прави Странджански манов мед, а отскоро имат и сертификат, който им дава право да произвеждат и продават продукта със Защитено наименование за произход.

Преди повече от век село Визица е било едно от нестинарските села в Странджа, освен известните досега Българи, Кости, Бродилово, Граматиково, Кондолово и др. Неотдавна екип учени откриха във Визица риза за нестинарска икона с монетна украса.

Докато си говорим за нестинарството, отпътуваме към Граматиково, където ще обядваме и ще посетим друг пчелин за биологично произведен манов и билков мед. Освен натурални пчелни продукти, фермата произвежда уникален имуностимулант на основата на мед, мед със сурови ядки и сушени плодове, както и меден оцет с гладък и приканващ вкус.

В късния следобед, на път за Малко Търново, където нощуваме, ви разказваме за една от най-големите мистерии в Странджа, открити по времето на социализма – гробницата на богинята Бастет, описвана от пророчицата Ванга и проучвана лично от Людмила Живкова. Преди вечеря, посещаваме  най-древното тракийско светилище в Странджа планина в местността Мишкова нива.

Обвито е в мистика, не само защото не е проучено добре, а и защото е трудно достъпно – намира се на югоизточния склон под вр. Голямо градище до държавната граница с Турция. Светилището е част от голям комплекс, който се състои се от крепост на върха Голямо Градище, рудници в подножието му, могилен некропол и укрепена римска вила рустика.

Ден 2: Из Републиката на младостта – от Малко Търново до село Бръшлян и Бегликташ

След закуска разглеждаме Малко Търново – столицата на несъстоялата се Република на младостта, както по време на социализма се на ричаше програмата „Странджа-Сакар“. В старинната част на града са музеите, православната църква „Св. Богородица“ с вплетени мраморни детайли от светилищата в района, и католическата черква „Св. Троица“, където папа Йоан Павел Втори коронясва чудотворната икона на Светата Дева.

Отправяме се към чудно красивия водопад Докузак, по името на реката, която извира от девет карстови извора. Местен фермер, който отглежда култивиран Странджански чай, ще ни покаже магичното растение и ще ни разкаже за невероятните му лечебни свойства. Фолклорна група от странджанки, облечени в традиционни местни носии, ще ни посрещне в село Бръшлян, ще ни изпее химна на Странджа „Ясен месец веч изгрява“, който напомня за героичното минало на този български край, и на истинска седянка ще ни разкаже за обичаите в района.*

Ще посетим църквата „Св. Димитър“ от XV в., която пази богата иконна колекция, килийното училище и етнографския музей, ще видим на място с какво блести архитектурата на традиционната странджанска възрожденска къща. И след като обядваме с фермерски продукти от биволско мляко на брега на река Велека, се отправяме към едно от най-големите тракийски мегалитни светилища у нас – Беглик таш, което е било използвано и за древна астрономическа обсерватория.

Открито е преди по-малко от 20 г., тъй като заради локацията си в някогашната морска резиденция на Тодор Живков – „Перла“, районът не е бил достъпен за проучвания. В светилището са запазени тракийски календар, скали с форма на женска утроба, жречески трон, многотонен камък на върховно божество, който се крепи само на две точки.

*Възстановката на седянка не се провежда в условия на COVID-19 ограничения.

Прохладните дъбови гори на Странджа планина, китните странджански селца, родили някога нестинарските танци, мраморни светилища и менхири на хиляди години, местни ферми за манов мед, биволи и пъстърва, и природа, в която няма промишленост и замърсители, а животът е прост и чист, като преди 100 години.

1 Отзив

 1. Юлия Бачева
  19:00 - 29.09.2021 / Reply

  Двудневният тур “В сърцето на Странджа” надхвърли многократно очакванията ми.
  Перфектната организация от страна на нашият водач Екатерина Терзиева направи пътуването не само приятно, но вече и незабравимо по отношение на вкусовете, ароматите, преживяванията из непознатата Странджа планина.Благодарение на нейният изключителен усет за хора, се събрахме участници от предишни турове и нови такива, а преживяванията ни заедно в сърцето на Странджа бяха щастливо споделени и стоплящи ни като чаша чай с вкус на манов мед в хладните есенни вечери.
  Искам да й благодаря първо за организирането и провеждането на тура : от А до Я, на прекрасните ни домакини от двете пчелни ферми за манов мед, за невероятните десерти, които бяха приготвили грижливо за нас, за топлото и изключително отношение на баба Кера: една дама, пазител на странджанският чай и духа на Малко Търново, която отвори вратите на дома си и не само ни почерпи с чаша ароматен чай, но и ни подари стръкче от рядката билка.Също така не на последно място и на водача на буса: Георги, който се погрижи за нашия комфорт по време на пътуването.Ще пазя скъпи спомени от обяда ни в огряната от есенното слънце дъбова гора и параклиса “Свети Илия” и вкусните странджански гостби и баница, както и от магическия водопад “Докузак” и късния обяд в страноприемница “Ковач” край брега на река Велека.Когато мислихме,че сме видяли всичко от Странджа, неусетно се потопихме и в магията на Беглик Таш в края на втория ден от тура. Не бих продължила повече с разказа ми, вероятно разбирате, че този тур не може да се опише, трябва да се преживее.Лесно е: вижте графиците на SlowTours.bg .Аз ще повторя с браво и благодаря!

  5

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Обадете се: +359-898-471-201
230.00лв. От 230.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 230.00лв. = 230.00лв.
× 210.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос