Винен и културен тур „От Сунгурларе до Плиска – при царете, виното и осмарския пелин“

Дневен тур 2 дни Календар2021-12-11
9920 Pliska, Bulgaria Североизтокът Гид: Екатерина Терзиева

Едно великолепно историческо, културно и и винено пътешествие до Североизточна България, където от хилядолетия се извисява Мадарският конник, а като стражи на историята се издигат Плиска и Велики Преслав – първите две столици на една от най-старите държави в Европа. В програмата е и столицата на наложения пелин – село Осмар, в което вино се прави още от времето на Първата българска държава. Според преданието, когато хан Крум изкоренява лозята, той запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар. Пътьом минаваме през Смядово – някогашният център за производство на прочутата Смядовска луканка, която се прави от изчезващата порода черни прасета Източнобалканска свиня. В долината на виното в Сунгурларе посещаваме елегантна винарска изба и опитваме прочутия Мискет –  деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки, напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус. В района на Мадара ще се насладим на вино от сорта Гергана – бял винен сорт грозде, селектиран чрез кръстосване на сортовете Димят и Мускат Отонел. В програмата в Сунгурларе е и посещение на етнографската сбирка, посветена на гроздето, в която има стъкленици със стари сортове.


Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 05,00 от София, 07,00 ч. от Пловдив, 08,00 ч. от Стара Загора.


Цената на тура включва

  • Една закуска
  • Два обяда тип дегустация
  • Три винени дегустации
  • Дегустация на Смядовска луканка
  • Вечеря
  • Нощувка
  • Транспорт
  • Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран гид
  • Вход за посещаваните музеи и обекти
  • Туристическа застраховка


Възможност за покупка

Възможност за покупка на качествени български вина и осмарски пелин на цени от производител.


Какво да очаквате?

„От Сунгурларе до Плиска – при царете, виното и осмарския пелин“ е най-новият ни винен и културен тур, в който ще посетим старите български столици Плиска и Преслав, Двора на кирилицата, Мадарския конник, Музейна сбирка „Лозарство и винарство“ – Сунгурларе, ще опитаме вина от най-добрите изби в региона, легендарната Смядовска луканка и прочутия осмарски пелин!


Маршрут

Ден 1: В долината на виното, Велики Преслав и столицата на осмарския пелин

Отпътуваме от София, Пловдив и Стара Загора и се отправяме към Сунгурларе – Долината на виното. Ще разгледаме музейната сбирка „Лозарство и винарство“, посветена на гроздето, в която има стъкленици със стари сортове, а след това ще се насладим на дегустация в елегантната сунгурларска изба „Зеланос“. Ще опитаме няколко вина, сред които и прочутия Мискет –  деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки, напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус. В Смядово – някогашният център за производство на прочутата Смядовска луканка, която се прави от изчезващата порода черни прасета Източнобалканска свиня, ще опитаме прочутия колбас. По-късно ще посетим Велики Преслав – перлата на Симеонова България. Денят ще завърши с дегустация на осмарски пелин в село Осмар, в което вино се прави още от времето на Първата българска държава. Според преданието, когато хан Крум изкоренява лозята, той запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар.

Ден 2: Величието на Плиска, Мадарския конник и финеса на старите български вина

След закуска се отправяме към Плиска – столицата на Първото българско царство. В продължение на два века – от основаването на българската държава през 681 до 893 година, градът е главното политическо, военно, културно и икономическо средище. Наред с това Плиска е и сред най-внушителните паметници на средновековното европейско градостроителство. Най-забележителният архитектурен паметник от това време е Голямата базилика. Със своите 2920 кв. м тя била най-голямата християнска църква на Балканския полуостров. Ще посетим и един уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс – Двора на кирилицата. Този дом на кирилските букви и тяхната история се създава не от държавна институция или организация, а от един арменец – Карен Алексaнян, установил се в България и научил много за историята ни. Тук са разположени внушителните скулптури (ръчно резбовани от камък) на кирилските букви, картинна галерия, Алея на писателите, на която са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Следобяд посещаваме Мадарския конник – единствен по рода си в Европа и включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Туръът завършва в изба „Царев брод“ с дегустация на вина, сред които и Гергана – бял винен сорт грозде, селектиран чрез кръстосване на Димят и Мускат Отонел.

В долината на виното, старите български столици и осмарския пелин

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
239.00лв. От 239.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 239.00лв. = 239.00лв.
× 189.00лв. = 0.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос