Винен тур „Морето, солта, Черноморското вино“

Дневен тур 3 дни Календар2021-09-04
Pomorie, Bulgaria Северно Черноморие, Южно Черноморие Гид: Екатерина Терзиева

Красив винен тур, който представя виното на Южното и Северното Черноморие, тракийското наследство, Музея на солта в Поморие, Двореца и Ботаническата градина в Балчик, лавандулов тур, нос Калиакра. Три дни, седем винени дегустации, дъх на сол, лавандула и море.

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,30 от Пловдив,  08,30 от Стара Загора, 09,30 ч. от Ямбол. За пътуващите от Пловдив – потегляне през АМ „Тракия“, среща на бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“.


Цената на тура включва

 • Две закуски
 • Два обяда
 • Две нощувки
 • Седем винени дегустации
 • Арома дегустация на пет сорта българска лавандула
 • Исторически тур
 • Посещение на Двореца в Балчик
 • Посещение на Ботаническата градина в Балчик
 • Посещение на Тракийската гробница в Поморие
 • Посещение на Музея на солта в Поморие
 • Посещение на Нос Калиакра и историческата крепост
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

 • Две вечери и един обяд
 • Транспорт (организираме споделено пътуване)

Възможност за покупка

Възможност за покупка на вино на цени от производител.


Какво да очаквате?

Земите по Северното Черноморие хранят лозя и са пропити с вино и кръв от древни времена. Най-старите останки от винарни са открити в археологически резерват „Яйлата“ край Калиакра още през V век. Затова избрахме района на Северното Черноморие за място на нашия винен тур „Морето, солта, Черноморското вино“.

Ще опитаме и вината по Южното Черноморие. За отглеждането на лозя в района на Поморие имаме сведения още от древните траки. За тях ни разказва и византийската принцеса Анна Комнина (1083- 1153 г.) в историческия си труд „Алексиада”. А османският пътешественик, историк и пътеписец от XVII век Евлия Челеби също посочва като една от забележителностите на града ни „многото лозя”.

„Морето, солта, Черноморското вино“ е красив винен тур, който представя виното на Южното и Северното Черноморие, тракийското наследство, Музея на солта в Поморие, Двореца и Ботаническата градина в Балчик, лавандулов тур, нос Калиакра. Очакват ни три вълнуващи дни,  седем винени дегустации, дъх на сол, лавандула и море.


Маршрут

Ден 1: Вино на юг по Черно море – древността в амфора и киликс

Посещаваме винарска изба „Братя Минкови“ – с. Венец, общ. Карнобат. Векове наред в Карнобатския край се е отглеждало най-сочното и ароматно грозде. В специално изградения музеен комплекс към избата са изложени старинни съдове за съхранение на вино и червенофигурни керамики с изображения на бог Дионис от V-IV век пр. Хр. Запазени са и част от отличията на прочутите карнобатлии Братя Минкови. През далечната 1894 г. тяхно вино носи първия за България Златен медал от световното изложение в Брюксел. За любителите на приключения е разходката в двата подземни тунела от по 80 м, прокопани под избата. В тях вината на “Братя Минкови” отлежават при естествена температура, в над 6 000 барици от американски и френски дъб. Отправяме се към Поморие и винарска изба „Тохун“ – – прабългарската шатра край Поморие. Модерна изба с класически – подземно, надземен тип за преработка на грозде с капацитет от 600 тона годишно. Винифицира се 100% собствено грозде. Избата разполага с високотехнологично Немско и Италианско оборудване, с цел производство на къси серии висококачествени вина. Винарната е построена на собствена земя с площ 11 333 кв. метра.
Отправяме се към Античната куполна гробница – Хероон край град Поморие – най-голямата тракийска гробница у нас. Обектът е уникален за Балканския полуостров. Датира се към края на III и началото на IV век сл. Христа и е определен като най-късният представител на куполните тракийски гробници за територията на България. Посещаваме и Музеяна солта в Поморие – единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода.
Нощувка в Поморие.

Ден 2: Виното на анхиалци, история и дъх на лавандула

Посещаваме „Дивес уайнъри“ – една от най-младите български винарни. Разположена е до Симеоновия хълм – мястото е кръстено на Цар Симеон Велики (863-927), защото се предполага, че точно оттук той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 Август 917 година от новата ера. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие. Според хронист в него вземат участие общо 122 000 души. Освен винена дегустация и исторически тур, обиколката включва и арома дегустация на пет сорта българска лавандула, засадена терасовидно с разкошна панорама към морето.
Посещаваме и винарска изба „Страцин“ – с. Страцин, общ. Поморие. Винарната започва дейността си през 2015 година и е ориентирана е към производство на висококачествени сортови вина със защитено географско указание (ЗГУ). Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, като в сортовия състав са включени „звездите” на винения свят – белите Шардоне, Совиньон блан и Мускат, и червените Каберне Совиньон, Мерло и Сира. Отправяме се към Балчик, където ни чака приказно преживяване в Ботаническата градина, Кралската изба и Двореца. Балчик напомня на забравено кътче от романтичния ориент, когато през 1913 г. временно става румънско владение. В него се влюбват художници и поети, а по-късно румънската кралица Мария избира живописната местност около реката, за да изгради своята резиденция – своето „Тихо гнездо” на морския бряг.
Нощувка в Балчик.

Ден 3: Винен пикник в лозята на „Лозето“, Калиакра и Северното Чернноморие

Сутринта отиваме до историческия нос Калиакра – висок, ветровит и скалист, врязан на два километра навътре в морето край бреговете на Каварна. Едно от най-живописните места по Северното Черноморие. Продължаваме към Изба „Салла Естейт“, основана през 2010 от братята Иван Иванов и Георги Анастасов, собственици на винарната и днес. И двамата имат зад гърба си дългогодишна кариера във банковия и финансов сектор, след оттеглянето от която, се ражда идеята за малка бутикова изба. При обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.
Винените ни преживявания продължават с винен пикник сред лозята на винарска изба „Лозето“ край Дългопол. Ще опитаме пет вина и ще се насладим на тристепенно меню, приготвено от собствениците, които отглеждат и елитни месодайни породи говеда. Всичко тове сред гледката на хълмовете между два красиви язовира, където слънчевите лъчи танцуват върху листата на лозите.

Южното и Северното Черноморие на България

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Обадете се: +359-898-471-201
335.00лв. От 335.00лв. /човек

(Изберете дата преди да въведете брой туристи)

Out of stock

× 335.00лв. = 335.00лв.

Exceed the maximum number of people for this tour. The number of seats available is 10

ИЛИ

Задай въпрос