Бегликташ

Едно от най-големите тракийски светилища у нас, което съществува повече от 3400 години, е Бегликташ край Приморско. Макар братя Шкорпил да съобщават за него още през 1930 г., то е открито от изследователите едва през 2001 г., тъй като гората, в която се намира, по време на социализма е била част от ловната резиденция на Тодор Живков – „Перла“. Заради това обстоятелство достъпът на учени и туристи е бил забранен.

Бегликташ е тракийско светилище на племето скирмияни, обитавали района от XIV век пр.н.е. до V век – от бронзовата епоха до късната античност. Те били известни като най-древните металурзи в Тракия. Върховният им племенен жрец е обитавал мястото над реката край Лъвската скала – на около 3 км от мегалитния комплекс. Изобилието от тракийски могили, долмени и малки скални светилища на десния бряг на река Ропотамо е повод тази част на планината да бъде наречена Свещената планина на траките металурзи.

Бегликташ
Астрономическият часовник

Основната част от култовите мегалити са разположени върху площ от осем декара. Представлява естествен скален комплекс от долмени – овални каменни блокове с различни размери и форма. Първоначално сиенитните блокове, които образуват светилището, са изглеждали различно, но постепенно са се оформили под въздействието на природните стихии – вятър, дъжд и слънце, а човешките ръце са ги дооформили, за да се превърнат в място за почит на тракийските богове.

Така траките са увековечили преклонението си към светлината на бога Слънце и енергийната сила на богинята Земя. Наименованието на Бегликташ съчетава турските думи „беглик“ (натурален данък) и „таш“ (камък). Вероятно в епохата на османското владичество пастири от околните села водели там добитък, за да плащат данъците си. Много преди това обаче траките са идвали тук, за да изпълняват своите ритуали. Препоръчително е да имате карта на Бегликташ, за да може, когато пристигнете в светилището, първо да се ориентирате сред скалните образувания.

Най-известното сред тях е Брачното ложе – представлява два жертвени монолита с издълбани улеи. за тях изследователите предполагат, че са служели за отичане на ритуалните течности по време на мистичните тракийски ритуали и жертвоприношения. Изливала се е не само жертвена кръв, но и вино, зехтин, мед и мляко. По време на лятното слънцестоене се е изпълнявал ритуал в чест на съюза между Бога Слънце и Богинята Майка.

Малко по-нагоре по скалната пътека е изсечен „Каменният трон“ на Бога Слънце, а на върха на най-високо издигащия се камък (менхир) е издълбана т. нар. „Стъпка на Бога“. Оттам се открива гледка към цялото светилище. На отсрещната страна се намира и „Стъпката на Богинята“. Впечатляващ е камъкът, наречен Апостол Таш.

Бегликташ
Камъкът Апостол таш

Огромната 200-тонна скала с формата на обърнато сърце се опира само на три точки върху скалната основа. Смята се, че през дъговидния отвор в основата на Апостол Таш посветените преминавали от владението на Бога Слънце към подземното царство на Богинята Майка.

А композицията от шестнадесет плоски кръгли камъка, подредени един до друг, представлява астрономически часовник, смятат учените. по него древните траки гадаели за времето, затова се смята, че Бегликташ е изпълнявал и функциите на древна астрономическа обсерватория.

Бегликташ

Къщата на оракула и Свещената пещера, символизираща утробата на Богинята Майка, също са лесно разпознаваеми. Система от скални коридори в североизточната част на Бегликташ оформя лабиринт сред огромните мегалити, за който и до днес се смята, че може да бъде преминат само от хора с чиста и праведна душа.

В скалите са изсечени множество ритуални знаци, а олтарите са многобройни. Според мнозина, енергията на това древно светилище може да се почувства и днес, особено по време на лятното слънцестоене. Съществува поверие, че ако изпреварите изгрева на този ден и си пожелаете нещо, то непременно ще се сбъдне.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.