Defile Vino i gurme

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ започва с рекорден брой участници

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември за 13-ти път, при това с рекордно участие. През 2020 година участваха 36 изби, тази година са 42. 15 са производителите на храни и продукти. “Миналата година отчетохме рекорден брой посетители, искрено се надяваме тази да подобрим този рекорд. Постарали сме се много, положили сме всички усилия за перфектна организация и най-важното спазване на противоепидемичните мерки“, каза председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев. .

“Дефиле на младото вино” е едно от най-иновативните събития, които имат доказан принос в развитието на туризма в Пловдив. То е едно от любимите събития на пловдивчани и гостите на града и предлага културен, винен, събитиен, кулинарен туризъм, съчетание на хубава храна и вино, заедно с посещение на културно-историческите забележителности в Стария град и богата програма от събития. Радвам се, че пловдивските културни институти активно участват. Общински институт „Старинен Пловдив“, Градската художествена галерия и Регионалния археологически музей участват с 9 локации, от общо 17-те тази година. Дефилето традиционно привлича хора от страната, които идват специално, за да посетят Пловдив и Стария град“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Откриването на „Дефиле на младото вино“ е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч., „Дионисиево шествие“ съпроводено с ансамбъл „Тракия“ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч. официалните гости ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ заедно ще дадем официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:

  • 26 ноември – от 14:00 до 18:00 ч.
  • 27 ноември – от 11:00 до 18:00 ч.
  • 28 ноември – от 11:00 до 17:00 ч.

Очакват се и гости от Франция, ще има дегустации на френско божоле. За първи път в „Дефиле на младото вино“ се включва една от най-хубавите частни галерии в града – „Джуркови“, както и къща „Недкович“ след ремонта. Зелен сертификат ще се изисква само в закрити пространства – вътре в Балабанова къща, както и на културните събития в „Дните на младото вино“.

Една от най-важните задачи на Университета по хранителни технологии по време на „Дефиле на младото вино“ е работата на дегустационната комисия, която ще извърши професионалното оценяване и награждаване. В журито тази година влизат преподаватели от катедрата „Технология на виното“, сомелиерът Катя Йончева и представител на професионалните винари от Изпълнителната агенция по лозята и виното. Журито ще заседава в събота в 10 часа, проби ще се набират още от четвъртък, а награждаването на победителите в конкурса „ДИОНИС“ ще стане в събота вечер по време на „Вечер на майсторите на виното“. „За нас е много важно и какво ще решат хората в анкетите, извън професионалното жури. Част от тях са истински любители, други имат професионален интерес. Ще съм щастлив, ако  оценките ни съвпадат“, каза доц. Христо Спасов, ръководител на катедра “Технология на виното и пивото” в УХТ.

В „Дефиле на младото вино“ ще имате възможността първи да дегустирате от младите вина /реколта 2021/ на участващите винопроизводители.  Очакват ви над 250 вида пивки, български вина. Не пропускайте възможността да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, за да се почувствате като истински професионалисти по време на дегустациите. Дегустацията се осъществява с жетони. Един жетон е равен на една дегустация. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.

За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“. Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Отбележете присъствието си на „Дефиле на младото вино“ 2021 и поканете вашите приятели, за да се насладите заедно с нас на феерия от вкусове и емоции.

Тази година Дефиле на младото вино е под патронажа на Министерство на туризма на Република България. Организатори са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив, с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници в „Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *