Мановият мед още в древността се е използвал като лечебен дар от природата. Благодарение на минералите, витамините и аминокиселините, които съдържа, мановият мед помага за лечението на редица здравословни проблеми. Има антибактериални свойства и стимулира имунната система.
Странджанският манов мед е особено ценен, защото само в планината Странджа расте дъбът от вида благун. Той е древен растителен вид, оцелял в последната ледникова епоха, тъй като в Странджа заледявания не е имало. От медената роса по листенцата на този вид дъб пчелите произвеждат мановия мед.

Мнозина специалисти казват, че Странджанския манов мед е незаменим като храна, понеже е богат на полезни вещества и микроелементи, които липсват в нектарния мед. Може успешно да се използва при лечение на грип и настинки, защото стимулира потенето. Оказва благоприятно въздействие при по-леки състояния на язва и гастрит.
Мановият мед се прилага външно при изгаряния, повърхностни рани и екземи. Има успокоителен ефект, което прави ефикасна употребата му при проблеми със съня. Притежава слабителни и отхрачващи свойства. Препоръчително е да се използва при жлъчни и бъбречни заболявания.

За да се провери дали Странджанският манов мед е истински, се провеждат специфични тестове, но може да се ориентирате и по тъмнозеления до кафяв или смолисточерен цвят. Вкусът е приятно тръпчив или горчив, усещат се дървесно–карамелени нотки.
През април 2019 г. Европейската комисия вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените наименования за произход. Кандидатурата получи одобрението на Генерална дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК. Странджанският манов мед е първият български регистриран продукт със защитено наименование за произход.
Снимките в текста са от ЗС Андрей Стойчев – “Селището на пчелите”