Манов мед

Мановият мед още в древността се е използвал като лечебен дар от природата. Благодарение на минералите, витамините и аминокиселините, които съдържа, мановият мед помага за лечението на редица здравословни проблеми. Има антибактериални свойства и стимулира имунната система.

Странджанският манов мед е особено ценен, защото само в планината Странджа расте дъбът от вида благун. Той е древен растителен вид, оцелял в последната ледникова епоха, тъй като в Странджа заледявания не е имало. От медената роса по листенцата на този вид дъб пчелите произвеждат мановия мед.

Странджански манов мед
Странджански манов мед от пчелина на ЗС Андрей Стойчев

Мнозина специалисти казват, че Странджанския манов мед е незаменим като храна, понеже е богат на полезни вещества и микроелементи, които липсват в нектарния мед. Може успешно да се използва при лечение на грип и настинки, защото стимулира потенето. Оказва благоприятно въздействие при по-леки състояния на язва и гастрит.

Мановият мед се прилага външно при изгаряния, повърхностни рани и екземи. Има успокоителен ефект, което прави ефикасна употребата му при проблеми със съня. Притежава слабителни и отхрачващи свойства. Препоръчително е да се използва при жлъчни и бъбречни заболявания.

Странджански манов мед
Мановият мед е вкусен и с различни ядки

За да се провери дали Странджанският манов мед е истински, се провеждат специфични тестове, но може да се ориентирате и по тъмнозеления до кафяв или смолисточерен цвят. Вкусът е приятно тръпчив или горчив, усещат се дървесно–карамелени нотки.

През април 2019 г. Европейската комисия вписа Странджанския манов мед в регистъра на Защитените наименования за произход. Кандидатурата получи одобрението на Генерална дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК. Странджанският манов мед е първият български регистриран продукт със защитено наименование за произход.

Снимките в текста са от ЗС Андрей Стойчев – “Селището на пчелите”

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *