Шафран SlowTours.BG

Познавате ли свойствата на шафрана и знаете ли защо е сред най-скъпите подправки в света? През последните години интересът към шафрана нарасна и есенният минзухар, от който той се добива, вече се отглежда и в България.

Шафранът понижава апетита и пази от стрес

Шафранът е сред най-скъпите подправки в света, но е и природно лекарство, за което знаем много малко. За да се получи един килограм от подправката са необходими 75 хиляди цвята от лилавия минзухар, като за целта се отделят така наречените стигми или червените нишки в цветовете на растението.

Отглеждането и обработването на шафран е свързано с много ръчен труд, което го прави скъпа подправка. В кулинарния свят се използва като ароматизиращо средство, оцветяващо в жълто. Намира приложение и в парфюмерийното производство, също така и като багрило за платове. Шафрановият минзухар изобилства от растителни съединения, които играят ролята на антиоксиданти – молекули, предпазващи клетките от свободни радикали.

Каротеноидните пигменти, които създават червения цвят на шафрана се наричат кроцетин и кроцин. Тези вещества имат свойството да предотвратят прогресивно увреждане на мозъчните клетки, да предпазят от стрес и да понижат апетита, чрез което подпомагат загубата на наднормено тегло.

За вкуса и аромата на шафрана е отговорно веществото шафранал. Според направените изследвания, то влияе положително на настроението, паметта и способността за запаметяване. Благодарение на него мозъчните клетки са предпазени от оксидативен стрес. Кемпферолът е вещество, което може да се открие в листенцата на цветовете шафран. Той понижава възпаленията, има доказани противоракови свойства и предпазва от депресия.

Шафранът помага при безплодие, псориазис и атеросклероза

Това е една малка част от доказаните лечебни ползи на шафрана. Всъщност се оказва много ефективен при преждевременна еякулация и безплодие при мъжете. Няма категорични научни доказателства, но много хора твърдят, че има положително действие при косопад, безсъние, кашлица, повръщане, псориазис, атеросклероза и газове.

Проведени са изследвания с продължение от 6 до 12 седмици, при които е използван екстракт от шафран, който се приема през устата. Резултатите от проучванията показват, че подобрява симптомите при депресия. Ефективността му може да се сравнява с прием на антидепресанти като имипрамин, флуоксетин или циталопрам. Всъщност проведените по-рано изследвания с пациенти показват по-голямо подобрение след приема на скъпата подправка, понеже съдържа кроцин, който понижава симптомите на депресия повече, отколкото антидепресантите.

Шафран SlowTours.BG

Шафранът е изключително полезен при следродилна депресия. Според някои учени приемът на шафран в продължение на 6 седмици помага на много жени със следродилна депресия, като сравняват ефекта му с този на лекарството флуоксетин. Според тях, ако приемът продължи 8 седмици ще понижи симптомите на депресия при кърмещите.

Шафранът помага на жени със следродилна депресия

Този специфичен продукт оказва положително влияние при менструални болки и предменструален синдром. Менструалните болки могат да бъдат значително понижение след прием на анасон, целина и семена от шафран, а прием на специфичен екстракт от шафран подобрява симптомите на предменструален синдром след два менструални цикъла.

Според изследванията симптомите на еректилна дисфункция могат да бъдат подобрени, чрез прилагане на шафран върху кожата или прием през устата. Резултатите от изследванията не са категорични 100%, но се наблюдава подобрение.

Положително действие има и при хората, които пият антидепресанти и това е причина за загуба на интерес към секс. За да се върне удовлетвореността от сексуалния контакт при мъже и жени, приемащи лекарства е необходим прием на шафран в продължение на 4 седмици.

Изследванията показват, че шафранът може да бъде помощник при мъжки стерилитет, който е резултат от лениви сперматозоиди. Някои изследвания показват положителни резултати и подобрена функцията на сперматозоидите.

Шафран SlowToursBG

Шафранът може да бъде ценен помощник при повишени нива на кръвната захар при пациенти, които приемат лекарства за шизофрения, понеже те са отговорни за повишените нива на кръвната захар и холестерола. Според учените 12-седмичен прием на шафран предотвратява повишаване на кръвната захар, но няма резултати, които доказват, че балансира нивата на холестерол. Тези 12 седмици оказват положително влияние и върху тревожността при някои хора.

Шафранът понижава нивата на кръвната захар

Кроцетинът понижава умората и повишава мускулната сила при хора, които спортуват активно. Приемът на шафран с профилактична цел понижава болките в мускулите и облекчава мускулната треска. Действието на шафрана може да се сравни с действието на ацетилхолинестеразния инхибитор донепезил, който подобрява на симптомите на деменция при пациенти с лека или средно тежка форма на Алцхаймер. Приемът на шафранов екстракт през устата в продължение на 22 седмици облекчава симптомите на заболяването.

Ако шафранът се приема 6 месеца може да доведе до подобрение при зрението на хора с макулна дегенерация, която се появява с напредване на възрастта. Необходими са повече доказателства, но според някои учени, ако се използва шафран в продължение на 4 седмици като добавка към основното лечение може да бъдат подобрени симптомите на глаукома.

Полезната билка намира приложение и в козметиката. За да бъдат оценени категорично лечебните свойства на шафрана е необходимо да се проведат повече изследвания. Освен положителни свойства, шафранът може да има и някои странични ефекти като сънливост, възбуда, изпотяване, гадене, повръщане, диария, запек, главоболие, зачервяване и алергична реакция.

Дозата шафран, която се приема през устата и се смята за безопасна е от 2 до 3 грама на ден. Прием на повече от 5 грама дневно може да доведе до отравяне, а количества от 12 до 20 грама да причинят смърт. Високи количества шафран не се препоръчват на бременни жени, понеже могат да бъдат причина за спонтанен аборт, като стимулират контракции на матката. Липсата на достатъчно информация е причина да се консултирате със специалист по време на кърмене.

Шафранът не се препоръчва при хора, които страдат от биполярно разстройство, понеже може да доведе до възбуда и импулсивно поведение. Не се препоръчва при хора, които имат сърдечни проблеми, понеже влияе на сърцебиенето. Трябва да се приема с особено внимание от хипотоници, понеже притежава способността да понижи кръвното налягане.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *