Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Вековни рецепти, ориенталски вкусове и аромати се понесоха по целия свят в Седмицата на турската кухня в периода 21-27 май 2022 г. Инициативата се провежда под егидата на турското Президентство и под патронажа на първата дама на Турция Емине Ердоган, вдъхновена от книгата “Турска кухня”, събрала стотици традиционни рецепти от различните кулинарни региони на югоизточната ни съседка.

Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и съпругата му – адвокат Синем Кюнгерю, дадоха тържествен обяд по повод на световната Седмица на турската кухня

Вкусове и продукти от Егея, Мармара, Черноморската кухня на Турция, Средна и Централна Азия, Югоизточната кухня на Бяло море, подбраха генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и съпругата му – адвокат Синем Кюнгерю, за тържествен обяд, даден по повод на световната Седмица на турската кухня. Дипломатическата двойка представи сезонни храни, традиционни ястия в духа на Истанбул, както и рецепти със съвременен прочит, приготвени от известния шеф готвач и кулинарен блогър Рамзи (Рамазан) Гьорен. Предястия на основата на риба и артишок, сармички с вишнев сос, агнешко върху канапе от патладжан, наричано “Любимото блюдо на султана”, ароматен шербет и символичният десерт ашуре бяха в концепцията на домакините в Генералното консулство на Турция в Пловдив. То обслужва 10 области в България.

Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Шербет – напитката, която събира в себе си вкусове на сушени плодове, карамфил, канела и стафиди

Това са ястия, които изцяло следват линията на здравословната диета и качествената храна, посочи Синем Кюнгерю. Тя представи предястието с артишок, като изтъкна, че растението е много полезно и помага на организма за пречистване на черния дроб. Стартерът бе подправен със зехтин от района на Егейско море. Два основни региона в Турция произвеждат маслини и зехтин – Мармара и Егея, като заради специфичния тероар, вкусовете и ароматите на зехтините са различни.

Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Артишокът е сезонен зеленчук, който подпомага пречистването на черния дроб

Имаме седем обособени кулинарни региона, продължи Синем Кюнгерю. Сред тях са Черноморска и Югоизточна Турция, кухнята на Бяло море, Средна и Централна Азия.

Подходящо рибно ястие за сезона е и лавракът, с който бе приготвено второто предястие от истанбулското меню. Рецептата може да се изпълни и с паламуд, но в случая готвачът и кулинарен блогър Рамзи бе приготвил стартер от лаврак, задушени моркови, лук, чесън и с добавка на кервиз и картофи. Подправките са дафинов лист, сол, чер пипер и лимон. Ястието може да се гарнира с фини слайсове люти чушлета.

Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Лавракът е сезонната за месец май риба, гарнира се със зеленчуци и много подправки

Зеленчуците се подреждат на дъното на стъклен съд, а върху тях се поставя рибата. Пече се на 170 градуса за 15-20 минути. Друго ястие, поднесено в рамките на обяда в Консулството на Турция, бяха класическите лозови сармички, но разположени върху вишнев сос и гарнирани с обработени вишни. “Приготвям соса от равни части вода и вишнев мармалад, който правя със съвсем малко захар. В плънката за сармите добавям шам фъстък”, разкри тайните си шеф готвач Рамзи.

Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Сармички с вишни, лимон и шам фъстък

Акцент в менюто бе основното ястие – хюнкяр беженди, известно още като “Любимото ястие на султана”. Оформя се в традиционната турска кухня през XIX век, но не се сервира в масовите ресторанти, тъй като отнема много време и усилия. Предлага се само в елитни заведения, които разполагат с нужната посуда. Представлява задушени късчета агнешко месо, които се запържват с лук, чесън, дафинов лист, черен пипер, доматен сос и се готват на бавен огън за около два часа, разкри секретите на ястието генералният консул Корхан Кюнгерю, който преди да поеме дипломатическата мисия в Пловдив е работил в специално разкрития ковид отдел във външното министерство на Турция в Анкара, а преди това е бил генерален консул на турската държава в Казахстан.

Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Хюнкяр беженди – любимото ястие на султана

Канапето е от изпечени на момента патладжани, овкусени със сос бешамел, краве мляко, масло и индийско орехче. Приготвянето на цялото ястие, което може да се направи и с телешко или с пилешко месо, отнема около четири часа. Десертът, избран от домакините, бе традиционното ашуре. Това е ястието, което символизира споделеност и заедност, посочи съпругата на консула Синем Кюнгерю. По традиция, ашурето се приготвя от 41 съставки – зърна, ядки и сушени плодове. Този, който го приготвя, трябва да го раздаде на поне десетина други семейства за здраве, берекет и късмет.

Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ

Ашурето се приготвя от 41 съставки и трябва да се раздаде на поне десет семейства


Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ Синем Кюнгерю

Синем Кюнгерю разкрива здравословните ползи от ястията в турската кухня


Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ Рамзи Гьорен

Известният шеф готвач и кулинарен блогър Рамзи (Рамазан) Гьорен споделя някои от своите рецепти


Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ Книга Турска кухня

Книгата “Турска кухня” 


Седмица на турската кухня Турско консулство Пловдив СлоуТурс.БГ Книга Турска кухня

Вековни рецепти са събрани в книгата “Турска кухня”

Искате ли да опитате традиционни ориенталски блюда, ястия по турски и класически османски рецепти? Запишете се за нашия градски тур “Османските перли на Пловдив”!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.