Река Велека

Велека е най-дългата река в Странджа. Извира в Турция и навлиза на родна земя чрез красиви проломи. Дълга е 140 км и често се определя като „буйна река с характер”. Успокоява се само в последните си 8 км като дори може да й се насладите чрез разходка с лодка или кану-каяк.

Пясъчната коса около устието на реката има различен външен вид, спрямо това в кой сезон се наблюдава. Впечатление прави богатият растителен свят, който се среща тук. В пясъка може да забележите растения като морски морков и крайморско чадърче.

Оттук минава и маршрутът на птиците към топлите страни – Виа Понтика. Честа гледка за плажуващите туристи са кормораните, а освен тях тук е и едно от местата, на които се срещат и трите вида делфини в Черно Море – муткур (морска свиня), обикновен и афала.

Река Велека

В горното си течение реката е с много бързеи като и от двете й страни се спускат пропасти. Тази й част може да бъде видяна от туристи, а достъпните точки са местностите Петрова нива и Ковач, както и село Стоилово. Определени зони на реката са заети от чудни пейзажи и красиви меандри. В нея се вливат реките Мечи дол и Младежка.

Устието на река Велека е обявено за защитена местност с цел опазването на невероятната природа. Местността има богата екосистема, а във вековните й гори и скалисти местности „отсядат” много птици, някои от които са застрашени от изчезване. Скалният орел, който на територията на страната ни единствено в Странджа планина гнезди на дървета, египетският лешояд, който е една от най-редките птици изобщо, черен щъркел и различни бозайници.

Река Велека

Скалните образувания около устието на реката са известна туристическа атракция, защото с доза въображение могат да ви заприличат на какво ли не. Някои от най-често забелязваните са Разделената канара, Сфинксът и Гълъбите. Малко след навлизане в село Синеморец се открива пътека от лявата страна на пътя, която води до високо място с невероятно красива гледка към устието на реката.

Устието на реката се намира в Природен парк „Странджа“, на няколко крачки от Синеморец и на 5 км от Ахтопол. Атракцията, която се предлага най-често на туристи, е разходка с лодка или кану-каяк по устието на реката. Друго интересно преживяване е плажуването на ивицата между устието на реката и морския бряг.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.