Катък

Истинският катък се прави само 14 дни в годината – в последните две седмици на август. Оригиналният деликатес трудно се намира в магазините, защото суровината е в ограничени количества и не достига за промишлено производство. В качествения сакарски катък не се влагат консерванти и затова той не може да трае дълго. За да го съхранят, майсторите от Южна България го държат в стомни в ледени кладенци или го закопават в земята.

Всяка година в средата на август количеството на овчето мляко пада до минимум – животните “пресъхват”, пашата намалява и агнетата отдавна вече са отбити. Тогава идва времето на истинския катък. Колкото по-малко мляко дава животното, толкова по-висока е маслеността. В тези две седмици, когато се дои мляко за катък, тя достига 12-14 процента на литър, или два пъти повече от обичайното. Високата масленост е задължително условие за качествения катък, иначе той не може да се получи.

За направата на млечната разядка не е нужна нито закваска, нито пък мая за сирене и кашкавал. Прясно издоеното мляко се вари 4-5 часа на водна баня и на слаб огън. Постоянно трябва да се бърка с дървена лъжица, за да не загори. По-добре е, когато се вари на открит огън, без да кипи. Целта е водното съдържание в млякото да намалее и то да се сгъсти до максимум. След това се оставя млякото да изстине до около 40 градуса. На литър се добавя една супена лъжица сол. След това се налива в стъклени буркани, които се затварят плътно и се оставят “да отлежат” в студена вода, която периодично се сменя. Процесът продължава една-две седмици и млечният деликатес е готов за консумация.

Вкусът на катъка напомня нещо средно между мляко и сирене, има лека тръпчивост и киселинност. Понякога е по-плътен – реже се с нож като прясното сирене. Друг път, когато летният период е дъждовен и има изобилие от паша, е по-рядък и има зърнеста структура като изварата. Катъкът е подходящ като мезе за твърд алкохол, бели и червени вина и бира.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *