Асеновата крепост

Безплатно посещение на Асеновата крепост предлага на 21 септември 2020 г. местната община. Поводът е ежегодната кампания “Европейска седмица на мобилността”, която се провежда от 16 до 22 септември и има за цел намаляване замърсяването на въздуха, ограничаване на шума, на задръстванията и пътно-транспортните произшествия. В кампанията се включват 2500 града.

Община Асеновград призовава да се ходи повече пеша или да се придвижваме с велосипеди. И тъй като пътят до Асеновата крепост е любима дестинация за разходка на асеновградчани, днес входът за калето ще е безплатен от 9 до 20 часа.

Асеновата крепост е на три километра южно от Асеновград, върху скалист връх на левия бряг на река Асеница. Отвесните му склонове правят мястото непристъпно от три страни. Стратегическото разположение на мястото е привлякло още древните траки, които през V век пр. Хр. строят укрепление.

По времето на римския император Юстиниан то отново се превръща в значимо фортификационно съоръжение и става част от всички 300 крепости, подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена. Постепенно крепостта Петрич, както се е наричала тогава, се превръща в самостоятелен икономически център със собствена администрация, армия и военна власт.

През 1204 г. укреплението пада в ръцете на кръстоносците и е под владение на белгийския рицар Рене дьо Три. В продължение на 13 месеца той е подложен на обсада от войските на българския цар Калоян. Спасява го намесата на графа на Шампания Жофроа дьо Вилардуен, известен и като летописец на четвъртия кръстоносен поход.

През 1231 г. цар Иван Асен ІІ прави най-голямото разширение и преустройство на крепостта, за което свидетелства изсечен по негова заповед скален надпис. Той дава името на Асеновата крепост и на намиращия се в подножието Асеновград. Намерените в различните периоди на крепостта – тракийски, римски, византийски, български и османски, предмети са съхранени в Историческия музей в Асеновград.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *